Skocz do zawartości

Czujniki PIR- wadliwe?

Pomocna odpowiedź

To jak już sytuacja opanowana z czujnikiem to może warto pójść dalej i pomyśleć nad powiadomieniem na tel gdy wykryje ruch. Tylko to musiałbyś oprzeć o jakiś ESP. Ja proponuję esp01S + przetwornica + twój czujnik i robi się z tego bardzo mały, sprytny układ który cię powiadomi na tel, dodatkowo jeszcze przekaźnik do załączenia czegoś tam.

Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz! 7,15zł  3%OFF | ESP8266 ESP-01S 5V moduł przekaźnika WiFi rzeczy przełącznik inteligentnego sterowania domowy zdalny dla aplikacja na telefon moduł bezprzewodowy WIFI ESP01S
https://a.aliexpress.com/_Eybd4Ql

Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz! 4,48zł  32%OFF | Mini AC-DC 110V 120V 220V 230V do 5V 12V płyta konwertera moduł zasilania
https://a.aliexpress.com/_EvmiNHn

Mam używam i polecam.

No chyba, że jakaś opcja radiowa.

Co do ESP mam już jakieś w zasobach, planuje uzyc ale do czego innego, muszę się za to zabrać...

Druga część Twojego postu brzmi jak tandetna reklama 😂

11 minut temu, Krisk napisał:

Co do ESP mam już jakieś w zasobach, planuje uzyc ale do czego innego, muszę się za to zabrać...

Druga część Twojego postu brzmi jak tandetna reklama 😂

A co niby mam reklamować i nie rozumiem słowa tandeta? Gdzie tu widzisz tandetę i coś śmiesznego!!! ? Napisałem że tego używam i działa bez zastrzeżeń i przy tym zajmuje mało miejsca.

Ot taka wdzięczność. 

(edytowany)
12 minut temu, Krisk napisał:

Chodzi mi o to co w załączniku 🙂

Screenshot_2023-12-13-18-38-17-400_com.android.chrome-edit.jpg

A używałeś tych elementów masz jakieś doświadczenia, że się tak wypowiedziałeś, że to taka tandeta?

Bo ja używam i dla mnie nie jest to żadna tandeta. Wysyła powiadomienia ba i nawet przekaźnik działa. Fakt te moduły mają taką przypadłość, że w przypadku przekaźnika gdy utraci zasilanie i ponownie wróci robi krótki klik, bo jest na gpio0, ale wystarczylo wlutować w odpowiednie miejsce kondensator 100uF i po sprawie.

A jeśli chodzi o tekst przed linkiem 

"właśnie udało mi się znaleźć... "

To ja tego nie pisałem jak kopiujesz link z alli na tel i wklejasz to takie coś samo się dopisuję tak dla jasności. 

Edytowano przez nebraska
27 minut temu, nebraska napisał:

wystarczylo wlutować w odpowiednie miejsce kondensator 100uF

Tak z ciekawości - jakie to miejsce?

Bo jeśli to GPIO0, to wprowadzimy układ w tryb programowania.

1 godzinę temu, nebraska napisał:

warto pójść dalej i pomyśleć nad powiadomieniem na tel gdy wykryje ruch. 

Masz tu na myśli powiadomienie np. mail'em? Czy jeszcze jakoś inaczej?

24 minuty temu, jand napisał:

Tak z ciekawości - jakie to miejsce?

Bo jeśli to GPIO0, to wprowadzimy układ w tryb programowania.

Są różne  wersje przekaźników z płytkami bazowymi v1.0 oraz v4.0

Wersja v1.0 z modułami ESP-01 niebieskim, czyli z flash-em 512kB lub ESP-01 czarnym, czyli z flash-em 1MB do poprawnej pracy wymaga dolutowania dwóch rezystorów 10-12 k należy jedynie skompilować sobie soft ze sterowaniem stanem wysokim przekaźnika początkowy stan na wyjściu GPIO0 ma być "0".

3. Wersja v4.0 może pracować z dowolnym modułem ESP, ale również wymaga małej przeróbki. Do poprawnej pracy wymaga kondensatora wartości 100uF

Ja mam u siebie v4.0.

26 minut temu, farmaceuta napisał:

Masz tu na myśli powiadomienie np. mail'em? Czy jeszcze jakoś inaczej?

Apka telegram. Polecam się zagłębić darmowa tylko jednorazowo płacisz chyba 5$

https://randomnerdtutorials.com/telegram-control-esp32-esp8266-nodemcu-outputs/

Screenshot_2023-12-13-19-50-29-376_com.android.chrome.jpg

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
2 godziny temu, nebraska napisał:

To jak już sytuacja opanowana z czujnikiem to może warto pójść dalej i pomyśleć nad powiadomieniem na tel gdy wykryje ruch. Tylko to musiałbyś oprzeć o jakiś ESP. Ja proponuję esp01S + przetwornica + twój czujnik i robi się z tego bardzo mały, sprytny układ który cię powiadomi na tel, dodatkowo jeszcze przekaźnik do załączenia czegoś tam.

...

Czy w tym przypadku można użyć WEMOS D1?

obraz.thumb.png.b5f0735f00a25d84bc6b24aa169e87f0.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...