Skocz do zawartości

Programowanie arduino - komenda switch...case wraz z zmienną podawaną przez potencjometr

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

Jakieś cienkie te kabelki... Ile to ma 35mm2? xD

Ja u siebie chyba dawałem 35mm2 takie w czarnej elastycznej gumie, jak do spawarki i podczas zgrzewu światła przygasają 😜 tak że spokojnie wystarczy...tylko że musiałem ściągnąć tą gumę w miejscu zwojów bo za gruba była i mi jednego zwoju brakowało do poprawnej pracy (za niskie napięcie było) zaizolowalem zwykła taśma i jest git..

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Jakbym drugą robił to rozciął bym rdzeń i 50mm2 nawinął 

Nie zepsuło by to rozcięcie za bardzo parametrów trafa? 

A to na triaku robiłeś przekaźnik @_LM_ ? Jeśli tak to jak to jest w końcu z tymi triakami? Można wyłączać/włączać w innym momencie niż zero czy nie? Bo na elektrodzie to jak psy się gryźli...jedni na tak inni na nie

• Lubię! 1
(edytowany)
51 minut temu, farmaceuta napisał:

Można wyłączać/włączać w innym momencie niż zero czy nie

Oczywiście, że tak - po to końcu  to zostały wymyślone (inaczej wystarczyłby przekaźnik 😉).

Natomiast przy niektórych obciążeniach (indukcyjnych) rzeczywiści  mogą wystąpić problemy, ale ludzie wymyślili różne układy zabezpieczające (tzw. snubber'y).

I to w większości

przypadków wystarczy.

Edytowano przez jand
  • Lubię! 2

Korzystałem z rozwiązań kolegi @SylwekK https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3558528.html tyle że płytki i program zrobiłem swoje. W czasie projektowania zgrzewarki miałem więcej opracowań skąd też wiedziałem dlaczego załączanie indukcji musi być w szczycie sinusa. Chodzi o przesunięcia prądu względem napięcia. Na dzisiaj nie jestem w stanie szczegółowo opisać zjawiska, musiałbym powrócić do materiałów nie mniej w linku jest to zgrubsza wyjaśnione. 

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

Nie zepsuło by to rozcięcie za bardzo parametrów trafa? 

Widziałem nieraz że ludzie tak robili więc podejżewam że dałoby radę z resztą trafo z mikrofalówki i tak ma zespawany rdzeń. 

Pan "śmieszny inżynier" tak zrobił i widać działa dalej. 

32 minuty temu, farmaceuta napisał:

Chodzi o tzw. "gasiki"? U siebie stosowałem ale i tak upalało triaki...

Dlatego ważne jest prawidłowe sterowanie triaka przy obc indukcyjnych, ja podczas testów upaliłem tylko optotriak, dostał przebicia. Nie wiem jaką masz instalację u siebie? Bezpieczniki topikowe czy ski?  

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
10 minut temu, _LM_ napisał:

Korzystałem z rozwiązań kolegi @SylwekK https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3558528.html 

Nie wiem jaką masz instalację u siebie? Bezpieczniki topikowe czy ski?  

W pionie tylko ski a tak to topikowe 

A jak z tymi rozwiązaniami? Jest tam schemat przekaźnika?? Bo szukam i nie widzę żeby autor udostępnił...a chętnie bym schemat przytulił skoro lepsze to sterowanie niż w zerze

(edytowany)

Schemat jest dosyć typowy, nie chcę tutaj offtopować i tak już ten wątek zboczył z kursu. Postaram się jutro wieczorem wrzucić schemat części prądowej mojej zgrzewarki. Ogólna idea jest taka że jest układ ZC(zero crossing) i kiedy mikrokontroler dostanie sygnał że sinus przeszedł przez zero, liczy czas 5ms i uruchamia triak ot cała magia. Widać to na oscylogramie który wyżej pokazałem, dwa pierwsze impulsy to jest właśnie to o czym mówimy 

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)
4 minuty temu, _LM_ napisał:

Schemat jest dosyć typowy, nie chcę tutaj offtopować i tak już ten wątek zboczył z kursu. Postaram się jutro wieczorem wrzucić schemat części prądowej mojej zgrzewarki 

Bardzo bym Ci był wdzięczny...możesz do mnie na pv mi podrzucić😜 (na spokojnie oczywiście)

Edytowano przez farmaceuta

Dokładnie, wspominałem już że przy obciążeniu triaka transformatorem załączanie w zerze to nie jest dobry pomysł, zaś wyłączanie jest OK. I tak mam na pokładzie układ wykrywający przejście przez zero resztą zawiaduje mikrokontroler.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...