Skocz do zawartości

ESP32 C3 (RISC-V) jako kamera nocna / dzienna i detektor ruchu - projekt "anty-Kuna" :)

LeciZNamiPilot

Pomocna odpowiedź

Witam forum po przerwie!

Chcę kupić moduły ESP32 C3 (RISC-V), tylko jeszcze nie wiem dokładnie które... Jest sporo wersji - Proszę o doradzenie. Padło na C3 ponieważ mają RISC-V - dobrze / oficjalnie wspierany przez Rust.

Mam do wyboru przykładowo:

https://allegro.pl/oferta/esp32-esp32-c3-devkitm-1-risc-v-wifi-ble-5-0-13170814484

Ten jest fajny moduł bo ma dwa USB C. Ale nie ma wyprowadzeń, wlutowanych przez producenta goldpinów - a zależy mi na nich (mam problemy z lutowaniem 🙂 ).

Moduły będą wykorzystywane do namierzenia Kuny (zwierzaka który łazi pod dachem i robi spustoszenie w materiałach izolacyjnych dachu). Chodzi o:

- podłączenie kamery nocnej (i jeśli się da także, dodatkowo dziennej).

- podłączenie detektora ruchu

Nie wiem jak długo wybudza się układ, ale czy po wykryciu ruchu przez detektor uda się szybko odczytać obraz z kamery i wysłać go po WiFi? Czy to raczej nierealne i cały pomysł nadaje się do kosza?

Układ miałby działać oczywiście na zewnątrz (w obudowie z drukarki 3D).

Jak oceniacie ten pomysł?

Jeśli jest dla niego szansa, to jeszcze zapytam o:

- jakie zasilanie zastosować najlepiej, jakieś akumulatorki (przypominam, ze to ma działać na zewnątrz i czasem temp. schodzą poniżej zera)??

- ile zużywa taki moduł w stanie uśpienia, ile przy pełnym (w moim przykładzie) obciążeniu?

- jakie kamerki polecacie? Nocna fajnie jakby miała podświetlenie diodami.

- jaki jest bitrate kamery i ile danych, jaki strumień jest w stanie po WiFi przesłać moduł C3?

Dziękuje za podpowiedzi i pomoc!

Edytowano przez LeciZNamiPilot

7 minut temu, keram167 napisał:

A jak już namierzysz tę kunę, to co chcesz z nią zrobić ?

Obstawiam, że złapać i podrzucić myśliwemu / samemu skasować. Kuny są traktowane jako szkodniki i koła łowieckie/myśliwi dostają za nie nagrody 😉

• Lubię! 1

5 godzin temu, keram167 napisał:

@LeciZNamiPilot a rozważałeś może zakup gotowej kamerki ? Jeśli nie, to przejrzyj chociażby ofertę firmy ELTROX i np. to .

P. S. A jak już namierzysz tę kunę, to co chcesz z nią zrobić ?😜

Chcielibyśmy dowiedzieć się którędy kuna wchodzi na dach. W pobliżu domu zostały wycięte wszystkie drzewa. Jak będziemy wiedzieć jak wchodzi, to postaramy się zabezpieczyć to miejsce, by jej uniemożliwić wejście na dach.

Zamiast gotowego rozwiązania wolałbym własne - raz że się nauczę sporo, a dwa będę mógł rozszerzyć później układy i zrobić system "monitoriingu" wraz ze zbieraniem danych pogodowych (z wybranych czujników). Dom jest w lesie, jest co odglądać w dzień i w nocy.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tak, zrobiłem rozeznanie i chyba pozostaje tylko moduł ESP-CAM dedykowany do obsługi kamer (mają ich ponad 10 typów / wersji).

Z lutowaniem miałem problemy z modułem GPS oraz modułem meteo i trochę się zraziłem 🙂  Fakt, ze mam słabą lutownicę (Chinol za 30 zł) oraz brakuje mi imadełka, itp.

@LeciZNamiPilot obaj np. to - część oferty z linku, który zapodałeś w pierwszym poście 🙂

31 minut temu, LeciZNamiPilot napisał:

Z lutowaniem miałem problemy z modułem GPS oraz modułem meteo i trochę się zraziłem

No to chyba będziesz się musiał "odrazić" - bez lutowania to będzie "bieda" 😔. Popróbuj, pobaw się jeszcze lutownicą którą masz i nie zapomnij o topniku przy lutowaniu. Będzie dobrze 💪

• Lubię! 1

Dnia 26.12.2023 o 00:30, LeciZNamiPilot napisał:

Ale nie ma wyprowadzeń, wlutowanych przez producenta goldpinów - a zależy mi na nich (mam problemy z lutowaniem 🙂 ).

W tej kwestii polecam naukę 🙂 Akurat goldpiny są bardzo łatwe do lutowania i wybaczają błędy. Pamiętaj o dużej ilości topnika (kalafonii) i będziesz miał tylko coraz łatwiej.

Edytowano przez Harnas
  • Lubię! 1

Skoro zeszliśmy na OT i pogadaliśmy o Kunach.....  @H1M4W4R1 - orientujesz się jak najlepiej naprawić dach (izolację) po kunie i skutecznie zabezpieczyć dach przed jej wchodzeniem pod dachówki?  Znajomi ojca sugerują wdmuchiwanie celulozy.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.