Skocz do zawartości

Układ z ESP32 - jak podnieść napięcie i zwiększyć prąd?

Pomocna odpowiedź

Napisano
13 godzin temu, jand napisał:

Nie. Choć ma też trzy wyprowadzenia, to jednak jest bardziej skomplikowany - zawiera układ scalony w którym jest wiele tranzystorów.

W żadnym wypadku. Z takiego wyjścia można pobrać powiedzmy 10mA, a więc stanowczo zbyt mało jak dla takiej przetwornicy.

Dzięki za odpowiedź @jand

W takim razie pytanie początkującego - jakiego elementu elektronicznego użyć, żeby jednocześnie podnieść napięcie i wzmocnić prąd? Mam ESP32, które na PIN daje 3.3V a element który podpinam potrzebuje 5V i zużywa około 120-150 mA. Projekt mam na płytce stykowej i jest to pewne ograniczenie, ale na razie nie mam czasu przenieść na płytkę PCB i polutować. Jesteś w stanie coś doradzić? Z góry dziękuję 🙂

11 minut temu, Synergia napisał:

jednocześnie podnieść napięcie i wzmocnić prąd

Praw fizyki się nie oszuka - zasada zachowania energii obowiązuje - trzeba więc energię doprowadzić z zewnątrz. Przetwornica nie jest źródłem energii.

W Twojej sytuacji trzeba zastosować wzmacniacz - jeden tranzystor o dobrym wzmocnieniu. A jeśli podłączany element wymaga prądu zmiennego, to tranzystor plus przekaźnik.

5 minut temu, jand napisał:

jeden tranzystor o dobrym wzmocnieniu

Jeśli tych elementów jest więcej proponuję ULN2003 - zawsze to nieco mniej lutowania, włazi grzecznie w płytkę stykową i ma 7 kanałów. 

@jand dzięki za podpowiedź z wzmacniaczem 🙂 a czy tranzytor plus przetwornica dałaby radę, czy nieszczególnie?

@ethanak ten układ scalony wygląda dobrze, zapiszę sobie na przyszłość, ale do obecnego projektu chyba trochę armata 😄 ale bardzo dziękuję, kiedyś wykorzystam 🙂

(edytowany)
2 godziny temu, Synergia napisał:

czy tranzytor plus przetwornica dałaby radę, czy nieszczególnie?

Nieszczególnie.

Co prawda można sobie wyobrazić, że na wejście przetwornicy podajemy napięcie poprzez tranzystor,

załączany z kolei przez procesor, ale trudno powiedzieć czy to ma sens, jak nie wiadomo co konkretnie chcesz osiągnąć.

Są zresztą przetwornice wyposażone w dodatkową nóżkę Enable, która ułatwia takie włączanie - np. taka.

Edytowano przez jand
  • Lubię! 1

Moim celem jest programowe włączanie pomiarów czujnikiem MQ-9. Wymaga on napięcia 5V i potrafi wziąć około 150 mA prądu, a z pinu ESP32 dostanę 3.3V i kilkanaście mA. Mógłbym dołączyć zewnętrzne zasilane 5V, np. z baterii, ale wtedy nie mógłbym włączać/wyłączać pomiarów MQ-9 a na tym mi zależy 😄

To może jakiś inny element elektroniczny?

• Lubię! 1

Czujniki MQ-9, aby działały dokładnie, wymagają dość długiego nagrzewania wstępnego. Tak więc częste włączanie i wyłączanie im nie służy.

Więcej można poczytać np. tu.

Zgadza się, częste wyłączanie nie służy, ale co jakiś czas chciałbym być w stanie wyłączyć na chwilę ten czujnik. Albo przynajmniej wiedzieć, że mogę go wyłączyć.

1) ESP32 ma działać cały czas i 2) działa czas, gdyż jest zasilana z sieci poprzez:

- zasilacz takiego typu https://allegro.pl/oferta/zasilacz-impulsowy-600ma-z-wymiennymi-koncowkami-13961741396

- a na płytce: https://allegro.pl/oferta/modul-zasilajacy-do-plytek-stykowych-mb102-3-3v-5v-9834728629

Czyli po "chłopsku" mówiąc, zasilacz podpinam do sieci, końcówkę zasilacza z wybranym napięciem 6V wpinam do modułu zasilającego i mam na szynie dodatniej napięcie 5V, bo tak stabilizuje owy moduł. No i na razie zasilam MQ-9 w trybie ciągłym z owej szyny dodatniej i wszystko działa.

Ale chciałbym być w stanie, przynajmniej raz na jakiś czas, wyłączyć działanie MQ-9. Nie widziałem/nie widzę innego sposobu niż podpięcie tegoż czujnika do pinu z esp32 i zwiększenie napięcia i wzmocnienie natężenia, ale jestem dość zielony w tym temacie 😄

2 godziny temu, Synergia napisał:

Czyli po "chłopsku" mówiąc, zasilacz podpinam do sieci, końcówkę zasilacza z wybranym napięciem 6V wpinam do modułu zasilającego i mam na szynie dodatniej napięcie 5V, bo tak stabilizuje owy moduł. 

Moduł zasilamy napięciem od 7 V do 12 V.

Ja na module otrzymałem 4,84 V zamiast 5 V.

... a płytki esp32 niespecjalnie lubią jak mają poniżej 5v na stabilizatorze.

Moje zasilanie: 5V z jakiegoś konkretnego zasilacza (bardzo dobrze się spisują stare ładowarki do efajek albo pierwsxych Galaxy), a na czujniki zasilanie z 5V płytki. W 90% przypadków się sprawdza

1 godzinę temu, miro88 napisał:

Moduł zasilamy napięciem od 7 V do 12 V.

Ja na module otrzymałem 4,84 V zamiast 5 V.

Mój moduł daje 5,05-5,1V więc raczej jest okej w tym przypadku.

1 godzinę temu, ethanak napisał:

... a płytki esp32 niespecjalnie lubią jak mają poniżej 5v na stabilizatorze.

Moje zasilanie: 5V z jakiegoś konkretnego zasilacza (bardzo dobrze się spisują stare ładowarki do efajek albo pierwsxych Galaxy), a na czujniki zasilanie z 5V płytki. W 90% przypadków się sprawdza

Póki co to tak to u mnie wygląda, natomiast chcę programowo włączać/wyłączać czujnik, a z ESP32 5V nie dostanę 😞

2 godziny temu, 74HC04 napisał:

Mosfet

@74HC04  a mosfet podniesie napięcie z 3.3V na 5V?

9 minut temu, Synergia napisał:

ESP32 5V nie dostanę

Jeśli go zasilasz 5V no to i 5V z niego wyciągniesz (zasilania oczywiście).

I cały czas nie możesz zrozumieć że nie "wzmacniacz napięcia i prądu" tylko włączasz/wyłączasz zasilanie czujnika (a to zupełnie coś innego). Czym innym jest sygnał sterujący (a taki dostaniesz z ESP), a czym innym zasilanie (a to bierzesz z zasilacza). A co postawisz po drodze - mosfeta z tranzystorem, przekaźnik czy krasnoludka co będzie włączał/wyłączał czujnik to już dla ESP żadna różnica.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...