Skocz do zawartości

Wyświetlacz SAA1064- zrozumiały opis sterowania

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Przeczytałem jeszcze raz (po miesiącu) pierwsze wpisy tego postu i teraz widzę, że moje dzisiejsze rady nie odpowiadają potrzebom - te pierwsze kroki @Kuba83 już ma za sobą:

Dnia 28.03.2024 o 18:20, Kuba83 napisał:

wpinając się pod SDA/SCL z Arduino uzyskałem oczekiwany efekt

I tu moje pytania. Z której biblioteki korzystałeś? Czy dysponujesz jakimś ESP?

28 minut temu, Santiago napisał:

mam czas na hobby tylko w niedzielę

To już tylko za dwa dni 😀.

Edytowano przez jand

Niedziela ma to do siebie, że mam inne hobby , gotowanie zup. W ostatnią niedziele robiłem kurs na Forbocie i w "przerwaniach" ugotowałem pieczarkową.  Wszystkim smakowała. 

23 minuty temu, Santiago napisał:

Wszystkim smakowała

Gratulacje.

Z doświadczenia wiem, że każda zupa jest smaczniesza następnego dnia, niż bezpośrednio po ugotowaniu.

@Kuba83 -  w swoim projekcie dot. wyświetlania zegara na lampie oscyloskopowej używałeś biblioteki do uzyskiwania czasu z serwera NTP. Tu trzeba zrobić to samo, tylko wyświetlacz jest inny.

SAA1064 znalazłem opis techniczny niestety, po angielsku, ale wydaję się to proste. Kupię 2 i przejdę do testów. Nie wiem jednak czy multip... sam on robi czy należy tym sterować. 

Po skończeniu 2 części kursu Arduino przystępuję do budowy zegaru czasu rzeczywistego. Mam DS1307-Module-V03. Jednak nie potrafię znaleźć biblioteki... Wiec będę musiał sam zajrzeć w noty katalogowe i myśleć.  Chcę to zrobić na Arduino Uno, ewentualnie później przenieść na Atmega8 albo coś mniejszego. Jeżeli ktoś może pomóc to chętnie skorzystam.

• 2 tygodnie później...

Czekam od 2 tygodni na SAA1064, na razie uruchomiłem DS 1307 RTC Module. Mam pytanie jak wejść w bibliotekę aby zobaczyć jakie ma funkcje oraz jak edytować kod, aby się czegoś nauczyć.

Szukałem, niestety już nie jestem tak dobry jak kiedyś.

W katalogu Arduino/libraries (gdzie Arduino to folder ze szkicami) masz zainstalowane biblioteki. Możesz tam podejrzeć pliki nagłówkowe na przykład.

• 2 tygodnie później...

No i pięknie  , jak zaczołem programować to wprowadziły się zakłucenia. Trzeba podciagnąć rezystor, ok pisze PULL i co dalej ? Dobra znalazlem jak się pisze dalej , ale potrzebiuję teraz funkcję... i pustka..., przeszedłem kursy przepisując bezmyślnie , nie robiąc zadań domowych, aby jak najszybciej 'zaliczyć' kolejny etap. Tak , że obecnie zaczynam od początku. 

Co do  SAA1064 zakupiłem 2 sztuki, mam je fizycznie , ale praktycznie są niedostępne. Nie potrafiłem znaleźć 'normalnuch' tylko SMD. Ja uczyłem się lutować mając około 12 lat dekady temu od o rok starszego brata :). Na lutownicy transformatorowej (groty dorobiane przez nas).  

Czeka mnie kurs lutowania na Forbocie - lutownice juz zakupiłem T12.

Tak na marginesie - nawet jak ja czytam mój tekst to mam problemy ze zrozumieniem :), ale nie potrafie inaczej, w życiu przeczytałem naprawde wiele ksiażek i nie tylko po polsku, ale nie jestem żadnym humanistą , ja to 0 i 1 .

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...