Skocz do zawartości

Dodatkowe ćwiczenia z wyświetlaczem 2x16 znaków

Pomocna odpowiedź

Gość
8 minut temu, ethanak napisał:

ale kolega od PLC raczej wie o co chodzi i chyba nie ma  specjalnych pretensji?

Oczywiście że nie mam pretensji po za jednym małym zastrzeżeniem. Klocki lego bardziej pasują do adublocka. W PLC jeżeli już stosuje się podobną składnię, to są to sterowniki dla naprawdę mocno początkujących. Tam za wiele nie zrobisz po za mega prostolinijnym szkicem. Mówiąc PLC miałem na myśli coś w stylu oprogramowania PCned, albo bardziej złożonego estool. W klockach lecisz wszystko po kolei, a w typowych PLC wystarczy że w niefortunnym miejscu nie oznaczysz kolejności wykonywania pętli do których jest przypisana określona zmienna i może być kiepsko ponieważ kompilator kolejkę przypisze jak mu wygodnie. Są to jedne do najtrudniejszych błędów do wychwycenia. Często używam wirtualnej maszyny do wyłapania podobnych błędów. Natomiast w C tego problemu nie ma, ponieważ składnia wynika sama z siebie. Program leci po kolei linijka po linijce (chyba że przekombinujesz z go to itp.) W grafice kompilator sam tworzy pętle za ciebie i jeżeli nie określisz order, to te pętle w kodzie wstawi jak mu wygodnie. Orderem oznaczasz kolejność w jakiej kompilator ma tam sobie poukładać pętle których nie widzisz.  W większości przypadków ta kolejność nie ma znaczenia, aczkolwiek w każdym bardziej rozbudowanym programie trochę tego się znajdzie. No nic ale jesteśmy teraz przy Arduino.

51 minut temu, ethanak napisał:

Pisałeś kiedyś że masz dużo lat

ale nigdy wcześniej nie  zajmowałem się pisaniem kodu. 

52 minuty temu, ethanak napisał:

Arduino to rozszerzenie Wiringa - czyli nasz dostęp do wszystkich funkcji Wiringa (np. millis czy digitalRead), oprócz tego *(ponieważ jest to C++) musi bezwzględnie akceptować libc czy (w przypadku  C++) std.

Skoro w Andino się nie da to powiedz co trzeba zainstalować aby móc korzystać z tych standardowych bibliotek. 

10 godzin temu, ethanak napisał:
#include <stdio.h>

Bo jeżeli tą bibliotekę załączę w kodzie Arduino to z tego co piszesz nie zadziała?

55 minut temu, ethanak napisał:

Rozumiem, że znasz się na programowaniu tych klocków Lego, pewnie również pralkę potrafisz zaprogramować...

Pralka to mały Pikuś. Tylko zapewne Twój kod w C byłby bardziej wydajny tj. w przypadku stopera. No i oczywiście musiałbym poświęcić znacznie więcej czasu na zrobienie siatki albo drabinki. Plus jest taki, że za szkice graficzne więcej płacą niż za kod na którym przeciętny automatyk się nie zna. Chociaż jak obszerny program, to i grafika może przysporzyć bólu głowy. Czasami większego niż sam dobrze zrobiony i opisany kod.       

Gość

P.S.

30 minut temu, SOYER napisał:

Rozumiem sarkazm, żarciki, czy tu czy na czacie, ale odrobinkę się zapędzasz. Trochę szacunku do człowieka by się przydało. 

Zapewne masz rację, ale fakt jest taki, że jak chcesz się czegoś nauczyć zaczynając kompletnie od zera, to musisz przyjąć trochę krytyki. Inaczej nikt Ci nie pomoże po za ludźmi którzy są na podobnym, albo niższym poziomie. Gorzej jak ktoś z doświadczeniem zawodowym swoją wiedzę trzyma jedynie dla siebie z czym w życiu realnym miałem przeważnie do czynienia. W robocie ludzie nie lubią konkurencji, chociaż osobiście inaczej to postrzegam.  

33 minuty temu, SOYER napisał:

Rozumiem sarkazm, żarciki, czy tu czy na czacie, ale odrobinkę się zapędzasz. Trochę szacunku do człowieka by się przydało. 

@rafal220 gratuluję żelaznych nerwów. 

A czytanie ze zrozumienie to obce? Jak to wrzucisz to zadziała. Jak nie wrzucisz to pewnie też... ale lepiej wrzucić.

Przecież już kilka razy tłumaczyłem... masz to na dysku. Dysku. Nic nie musisz robić. Poniał? Ili nada bol'sze?

Poza tym nie pisałem że się nie da. Raczej że się da...

Który raz mamy powtarzać że masz rozpocząć od pierwszej lekcji kursu Arduino? Co w tym przeszkadza? Nie masz czasu? To kup sobie klocki i nie zawracaj głowy. 

Szkoda że nie potrafisz znaleźć czata, bo była fajna dyskusja o kierowcy i kombajniście.

(edytowany)
6 minut temu, rafal220 napisał:

P.S.

Zapewne masz rację, ale fakt jest taki, że jak chcesz się czegoś nauczyć zaczynając kompletnie od zera, to musisz przyjąć trochę krytyki. Inaczej nikt Ci nie pomoże po za ludźmi którzy są na podobnym, albo niższym poziomie. Gorzej jak ktoś z doświadczeniem zawodowym swoją wiedzę trzyma jedynie dla siebie z czym w życiu realnym miałem przeważnie do czynienia. W robocie ludzie nie lubią konkurencji, chociaż osobiście inaczej to postrzegam.  

Ależ oczywiście, znam sposób wypowiadania się kolegi @ethanakod lat, jest nieco… hmm szorstki. Po prostu uznałem, że nieco się rozpędza. 

Dobrze, że nie traktujesz tego osobiście,  jak ja;), ucz się od niego, bo jest jednym z tych którzy COŚ wiedzą i chcą się tym dzielić, za co mu chwała na wieki.

Edytowano przez SOYER
8 minut temu, ethanak napisał:

Szkoda że nie potrafisz znaleźć czata, bo była fajna dyskusja o kierowcy i kombajniście.

😂😂😂

Gość
4 minuty temu, ethanak napisał:

Czat jest, ale na początku to okno było niedostępne. Mam nawet zrzut z ekranu jak mi nie wierzysz. 

4 minuty temu, ethanak napisał:

Poza tym nie pisałem że się nie da. Raczej że się da...

Wszystko rozumiem. Skoro się da, to zapewne będę to testował. Tylko czemu tych bibliotek nie mam w spisie, a bardzo bym chciał mieć wszystko na liście co się zainstalowało razem z Arduino IDE. Jak to dodać do standardowej listy Arduino? Zwykłe biblioteki czy też zip. to nie problem. 

3 minuty temu, SOYER napisał:

Dobrze, że nie traktujesz tego osobiście,  jak ja;), ucz się od niego, bo jest jednym z tych którzy COŚ wiedzą.

Już na początku zauważyłem. Zresztą co tu dużo mówić. W automatyce ludzie często nie ogarniają kursów z programowania PLC. Zapomnij że od kogoś nauczysz się programować w C. No chyba że to jakaś korporacja z branży IT, ale tam zielonych na start nie przyjmują. 

Gość

Województwo mazowieckie.

Generalnie nie planuję mocnej przyszłości, a staram się funkcjonować w realu dnia codziennego. Alkohol... Co mogę powiedzieć. W zasadzie z mojego rocznika nie znam nikogo kto by był całkowitym abstynentem. A jeżeli mowa  o programowaniu to nie wiem czy się da robić to efektywnie zupełnie na czysto. U zawodowych programistów często różnie się to kończy, ale to nie temat w tym dziale. 

Widzę, że pominąłeś temat kobiet, nie daj nam się zabijać w domysłach dlaczego…;)

Jak @Trekerzobaczy ten wątek to zawału dostanie. Kto idzie na jego miejsce wtedy?

@Treker plis, przenieś to do oddzielnegio wątku... bo gada się nieźle, za jakiś czas może coś z tego wyjdzie (liczę na to), ale jak ktoś niewtajemniczony to przeczyta to ucieknie na elektrodę 🙂

• Lubię! 1
Gość
29 minut temu, SOYER napisał:

Widzę, że pominąłeś temat kobiet

Starość nie radość.

Wracając do tematu chciałbym zrobić stoper na TM1638, ale nie wiem jak w jednym segmencie wyświetlić znak i kropkę jednocześnie? W przykładzie tego nie ma.

#include <TM1638lite.h>

// I/O pins on the Arduino connected to strobe, clock, data
// (power should go to 3.3v and GND)
TM1638lite tm(4, 7, 8);

void setup() {

tm.reset();

tm.displayText("Eh");
  tm.setLED(0, 1);

delay(2000);

tm.displayASCII(6, 'u');
  tm.displayASCII(7, 'p');
  tm.setLED(7, 1);

delay(2000);

tm.displayHex(0, 8);
  tm.displayHex(1, 9);
  tm.displayHex(2, 10);
  tm.displayHex(3, 11);
  tm.displayHex(4, 12);
  tm.displayHex(5, 13);
  tm.displayHex(6, 14);
  tm.displayHex(7, 15);

delay(2000);

tm.displayText("buttons");
}

void loop() {
  uint8_t buttons = tm.readButtons();
  doLEDs(buttons);
}

// scans the individual bits of value
void doLEDs(uint8_t value) {
  for (uint8_t position = 0; position < 8; position++) {
    tm.setLED(position, value & 1);
    value = value >> 1;
  }
}

Wie ktoś jak to zrobić, czy może z tą biblioteką nie da rady?

9 minut temu, ethanak napisał:

ale jak ktoś niewtajemniczony to przeczyta to ucieknie na elektrodę

Serio myślisz, że tam uzyska odpowiedzi na wszystkie swoje pytania ? chyba nie sadzisz, że elka jest wolna od wątków które czasami zbaczają z pierwotnego kursu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...