_LM_ Maj 31, 2024 Udostępnij Maj 31, 2024 1 godzinę temu, farmaceuta napisał: Tak, spoko, tylko że ja nie mogę tego czasu osiągnąć wybudzany RX na 150ms i otrzymuję z TX 8 pakietów wysyłanych co 15ms Nie wiem jak esp32, w esp8266 około 100ms od wybudzenia zajęło uruchomienie modułu RF i przejście programu do normalnej pracy. Być może ciężko będzie zejść poniżej tej granicy. Trzeba mierzyć i testować 1
ethanak Maj 31, 2024 Udostępnij Maj 31, 2024 @_LM_ W sumie masz rację - esp32 może być bardziej mylący, bo program sobie startuje a na drugim rdzeniu majestatycznie wstaje radio... chociaż w tej mojej prowizorce nie powinno być większego problemu. Ponawiam pytanie do @farmaceuta - jak z zasilaniem odbiorników? 1
ethanak Maj 31, 2024 Udostępnij Maj 31, 2024 A zresztą co ja kombinuję. Mam akurat dwa loliny wolne, zrobię sobie jutro eksperyment.
farmaceuta Maj 31, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 31, 2024 2 godziny temu, _LM_ napisał: Nie wiem jak esp32, w esp8266 około 100ms od wybudzenia zajęło uruchomienie modułu RF i przejście programu do normalnej pracy. Być może ciężko będzie zejść poniżej tej granicy. Trzeba mierzyć i testować 2 godziny temu, ethanak napisał: @_LM_ W sumie masz rację - esp32 może być bardziej mylący, bo program sobie startuje a na drugim rdzeniu majestatycznie wstaje radio... I tak pewnie jest... 2 godziny temu, ethanak napisał: @_LM_ Ponawiam pytanie do @farmaceuta - jak z zasilaniem odbiorników? Będą z baterii na start, ale jeśli za szybko będzie się rozładowywać to powieszę RX gdzieś w pobliżu gniazdek i się zasili z usb
farmaceuta Maj 31, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 31, 2024 1 godzinę temu, ethanak napisał: A zresztą co ja kombinuję. Mam akurat dwa loliny wolne, zrobię sobie jutro eksperyment. Jak najbardziej jestem za chociaż lepszych parametrów pewnie nie osiągniesz bo kod jest u mnie już mega prosty...hmm chociaż z drugiej strony na przykładowym kodzie z randomów transmisje miałem ustawioną co 6ms i chodziło stabilnie, czyli dwa razy szybciej niż w tym moim kodzie, no ale u mnie niema nic co by mogło zamulać, jedynie ten tryb deep sleep
ethanak Maj 31, 2024 Udostępnij Maj 31, 2024 @farmaceuta jest jeszcze możliwość, że jeden główny wisi na zasilaczu i tylko 9n dostaje informacje od dzwonka, a n satelitów działa na zasadzie pollingu.
ethanak Czerwiec 1, 2024 Udostępnij Czerwiec 1, 2024 21 godzin temu, farmaceuta napisał: lepszych parametrów pewnie nie osiągniesz No nie byłbym pewien... Zrobiłem ten eksperyment. Pomiar robiony INA 219 podłączony do USB. Rozdzielczość 1 mA (ograniczenia zasilacza) Lolin32 lite, wewnętrzny akumulator odłączony, Deep sleep: Prąd: poniżej 1 mA (co by się zgadzało z podanym 800 µA) Nadawanie: Prąd ok. 280 mA dla ustawienia maksymalnej mocy Odbiór: Prąd ok 150 mA Czas od wciśnięcia przycisku do odebrania pierwszego pakietu ok. 140 msec. I cały czas nie rozumiem idei drenowania akumulatora w nadajniku i prób wstrzelenia się w jakieś tam okienko czasowe - moim zdaniem odbiornik informuje nie "listonosz dzwoni" a "listonosz był i zostawił awizo"... 1
farmaceuta Czerwiec 1, 2024 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 1, 2024 2 godziny temu, ethanak napisał: wewnętrzny akumulator odłączony, A widzisz...ja z kolei robiłem test na podłączonym Aku..(tylko Aku) 2 godziny temu, ethanak napisał: Czas od wciśnięcia przycisku do odebrania pierwszego pakietu ok. 140 msec. I to by mi się zgadzało bo odbieram 3-4 pakiety w przypadku kiedy RX wybudzony na 200ms a TX nadajecie 15ms 2 godziny temu, ethanak napisał: I cały czas nie rozumiem idei drenowania akumulatora w nadajniku Założyłem że nadajnik będzie nadawał powiedzmy maks 1min w przypadku kiedy RX nie będzie wysyłać potwierdzenia...jeśli TX otrzyma potwierdzenie to przestaje nadawać i też uruchamia dzwonienie, żeby pacjent który wcisnął wiedział że coś tam pewnie dzwoni
ethanak Czerwiec 1, 2024 Udostępnij Czerwiec 1, 2024 (edytowany) Tam jest zwykły ldo, czyli pobór prądu z wejścia USB powinien być taki sam jak z akumulatora. A te 140 msec to minimalne opóźnienie (czyli czas na start po wybudzeniu, skonfigurowanie i wysłanie pierwszego pakietu). Przycisk był podłączony do obu urządzeń, odbiornik mierzył czas od pojawienia się zera na wejściu do wywołania ondatareceived. Edytowano Czerwiec 1, 2024 przez ethanak 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »