Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@farmaceuta ja zawsze lutuję kabelki z tyłu tego gniazda (zerknij na BlueShot w DIY, tam jest nawet fotka). Jedna taką wtyczkę mam ale nie dam 🙂 Kupiłem kiedys na aledrogo razem z esp.

51 minut temu, ethanak napisał:

@farmaceutaJedna taką wtyczkę mam ale nie dam 🙂 

Taki kolega jesteś?? Dobra...jeszcze przyjdziesz 🤭 na szczęście coś mi kiedyś powiedziało żeby nie wyrzucać starego głośnika bluetooth, i jak się okazało były tam te same konwektory (jst ph 2.0mm) tak że teraz mam dwa!😋 Naładuje baterię i zobaczę co z tym zasięgiem nie tak miałem ostatnio...

(edytowany)
5 godzin temu, farmaceuta napisał:
6 godzin temu, _LM_ napisał:

No i czy nowe moduły mają lepszy zasięg? 

Zaraz będę testował 👍

Nigdy ESP32 w rękach nie trzymałem, ale jak można ustawić częstotliwość pracy, to im bliżej początku zakresu 2,4 GHz, tym tłumienie sygnału będzie niższe, choć jak będzie dużo sieci WiFi na 1 kanale 2,4 GHz, to też lipa. Nie wiem, jak tutaj działa, ale rozgłaszania BLE (kanały 37, 38, 39) na ten przykład wykorzystują luki w paśmie WiFi, więc się nie zakłócają. Choć tutaj też by można się spróbować odizolować anteną o polaryzacji kołowej. Możliwe, że kawałek nawiniętego drutu by wystarczył 😄 Mi adapter audio BT lepiej działał z taką anteną. Ale, żeby nie bawić się tak od razu, to wzajemne położenie płytek dużo zmieni.

Edytowano przez matsobdev

@matsobdev wcześniej @farmaceutapisał że jego stare moduły nie przebijały się przez ścianę nawet. Normalnie to spokojnie powinien uzyskać te kilkanaście kilkadziesiąt metrów. A wiem że moduł RF pierwszy pada podczas różnych zdarzeń to możliwe było że stare espki miał kolega uszkodzone 

(edytowany)
33 minuty temu, matsobdev napisał:

Choć tutaj też by można się spróbować odizolować anteną o polaryzacji kołowej.😄

Zgadza się...w polaryzacji kołowej dużo się zyskuję (w modelarstwie takie anteny w porównaniu do liniowych o tym samym wzmocnieniu dają 2-3 razy lepszy zasięg i dużo mniej odbić) tylko że anteny o polaryzacji kołowej są trudniejsze do wykonania (już robiłem i jest ok), choć tutaj chodzi o gabaryt...koniczyna czy skew-planar przy 2.4ghz mają około 50mm średnicy...dla mnie nie do przyjęcia 

Ps...no chyba że crosshair🤔 jak by mi się zmieściła to zasięgu bym miał że Ho Ho...bo to antena kierunkowa około 10dbi

Edytowano przez farmaceuta

Jest api reference od espressif. Jak znam życie to w arduino masz jakąś prostą funkcję do tego 

43 minuty temu, matsobdev napisał:

Jest też coś takiego

Jeden kolega coś tutaj kombinował z tymi nrfami fajna rzecz, trzeba zamówić kiedyś na testy 

54 minuty temu, farmaceuta napisał:

Można gdzieś o tym poczytać??

Tak, w dokumentacji biblioteki WiFi. Przykładowo:

WiFi.setTxPower(WIFI_POWER_19_5dBm);

to ustawienie na max.

• Lubię! 1

Nikt nie mówił że będzie lekko 🙂 trochę będziesz musiał się napocić aby zejść do akceptowalnych wartości

Panowie w przypadku wybudzenia przerwaniem zewnętrznym mamy do dyspozycji tylko dwa stany? Nie ma rising/faling? I pytanie czy pod takie przerwanie które wybudza da się podpiąć funkcję?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...