ethanak Maj 27, 2024 Udostępnij Maj 27, 2024 @farmaceuta ja zawsze lutuję kabelki z tyłu tego gniazda (zerknij na BlueShot w DIY, tam jest nawet fotka). Jedna taką wtyczkę mam ale nie dam Kupiłem kiedys na aledrogo razem z esp.
farmaceuta Maj 27, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2024 51 minut temu, ethanak napisał: @farmaceutaJedna taką wtyczkę mam ale nie dam Taki kolega jesteś?? Dobra...jeszcze przyjdziesz na szczęście coś mi kiedyś powiedziało żeby nie wyrzucać starego głośnika bluetooth, i jak się okazało były tam te same konwektory (jst ph 2.0mm) tak że teraz mam dwa! Naładuje baterię i zobaczę co z tym zasięgiem nie tak miałem ostatnio...
matsobdev Maj 27, 2024 Udostępnij Maj 27, 2024 (edytowany) 5 godzin temu, farmaceuta napisał: 6 godzin temu, _LM_ napisał: No i czy nowe moduły mają lepszy zasięg? Zaraz będę testował Nigdy ESP32 w rękach nie trzymałem, ale jak można ustawić częstotliwość pracy, to im bliżej początku zakresu 2,4 GHz, tym tłumienie sygnału będzie niższe, choć jak będzie dużo sieci WiFi na 1 kanale 2,4 GHz, to też lipa. Nie wiem, jak tutaj działa, ale rozgłaszania BLE (kanały 37, 38, 39) na ten przykład wykorzystują luki w paśmie WiFi, więc się nie zakłócają. Choć tutaj też by można się spróbować odizolować anteną o polaryzacji kołowej. Możliwe, że kawałek nawiniętego drutu by wystarczył Mi adapter audio BT lepiej działał z taką anteną. Ale, żeby nie bawić się tak od razu, to wzajemne położenie płytek dużo zmieni. Edytowano Maj 27, 2024 przez matsobdev
_LM_ Maj 27, 2024 Udostępnij Maj 27, 2024 @matsobdev wcześniej @farmaceutapisał że jego stare moduły nie przebijały się przez ścianę nawet. Normalnie to spokojnie powinien uzyskać te kilkanaście kilkadziesiąt metrów. A wiem że moduł RF pierwszy pada podczas różnych zdarzeń to możliwe było że stare espki miał kolega uszkodzone
farmaceuta Maj 27, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2024 (edytowany) 33 minuty temu, matsobdev napisał: Choć tutaj też by można się spróbować odizolować anteną o polaryzacji kołowej. Zgadza się...w polaryzacji kołowej dużo się zyskuję (w modelarstwie takie anteny w porównaniu do liniowych o tym samym wzmocnieniu dają 2-3 razy lepszy zasięg i dużo mniej odbić) tylko że anteny o polaryzacji kołowej są trudniejsze do wykonania (już robiłem i jest ok), choć tutaj chodzi o gabaryt...koniczyna czy skew-planar przy 2.4ghz mają około 50mm średnicy...dla mnie nie do przyjęcia Ps...no chyba że crosshair jak by mi się zmieściła to zasięgu bym miał że Ho Ho...bo to antena kierunkowa około 10dbi Edytowano Maj 27, 2024 przez farmaceuta
farmaceuta Maj 27, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2024 24 minuty temu, ethanak napisał: @matsobdev można ustawić kanał i moc. Można gdzieś o tym poczytać??
_LM_ Maj 27, 2024 Udostępnij Maj 27, 2024 Jest api reference od espressif. Jak znam życie to w arduino masz jakąś prostą funkcję do tego
matsobdev Maj 27, 2024 Udostępnij Maj 27, 2024 Jest też coś takiego. I z akcelerometrem, żeby rozpoznać, czy ktoś może puka/kopie w bramę 1
_LM_ Maj 27, 2024 Udostępnij Maj 27, 2024 43 minuty temu, matsobdev napisał: Jest też coś takiego Jeden kolega coś tutaj kombinował z tymi nrfami fajna rzecz, trzeba zamówić kiedyś na testy
ethanak Maj 27, 2024 Udostępnij Maj 27, 2024 54 minuty temu, farmaceuta napisał: Można gdzieś o tym poczytać?? Tak, w dokumentacji biblioteki WiFi. Przykładowo: WiFi.setTxPower(WIFI_POWER_19_5dBm); to ustawienie na max. 1
farmaceuta Maj 27, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 27, 2024 Test zasięgu zrobiony i wyszło pozytywnie...tylko pobory prądu koszmarne...normalny tryb z ESP now jako RX -160mA! Deep sleep - 6.5mA
_LM_ Maj 27, 2024 Udostępnij Maj 27, 2024 Nikt nie mówił że będzie lekko trochę będziesz musiał się napocić aby zejść do akceptowalnych wartości
farmaceuta Maj 28, 2024 Autor tematu Udostępnij Maj 28, 2024 Panowie w przypadku wybudzenia przerwaniem zewnętrznym mamy do dyspozycji tylko dwa stany? Nie ma rising/faling? I pytanie czy pod takie przerwanie które wybudza da się podpiąć funkcję?
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »