Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

1 minutę temu, farmaceuta napisał:

Co masz na myśli? Bo nie załapałem...🤭 

Że nie ma sensu lutować 26 nóżek jeśli wykorzystujesz tylko dwa druty do dzwonka.

• Lubię! 1
29 minut temu, ethanak napisał:

Powtarzasz przesłanie pakietu? 

A bo ja wiem...używam podstawowego szkicu z tej strony... https://randomnerdtutorials.com/esp-now-esp32-arduino-ide/  

28 minut temu, ethanak napisał:

Że nie ma sensu lutować 26 nóżek jeśli wykorzystujesz tylko dwa druty do dzwonka.

A no jasne że tak... 

20 minut temu, _LM_ napisał:

Pokaż kod testowy, czasem trzeba pokombinować i zmienić kanał na którym działa moduł

peerInfo.channel = 0;  
peerInfo.encrypt = false;

Tak jak w linku powyżej 

7 minut temu, ethanak napisał:

Sprawdź na którym kanale masz najmniej śmieci.

A jak to się sprawdza, bo jeszcze nie doszedłem do takich szczegółów...

W tutorialu chwalą się że osiągnęli zasięg 220 metrów w otwartym terenie więc te kilkanaście metrów musi działać. 

4 minuty temu, _LM_ napisał:

W tutorialu chwalą się że osiągnęli zasięg 220 metrów w otwartym terenie więc te kilkanaście metrów musi działać. 

Ze dwa lata temu robiłem test i miałem z 250 metrów na otwartej przestrzeni ciągłego stabilnego zasięgu...dalej mi się nie chciało iść i sprawdzać, dlatego dziś byłem niemile zaskoczony...jedna ściana i zasięg już urywało po 5 metrach?🙄

41 minut temu, ethanak napisał:

Jest jakiś program typu skaner wifi. Poza tym to chyba telefonem sprawdzisz albo laptopem.

Mógłbyś rozwinąć to trochę ? Bo szukam i nic sensownego na temat nie mogę znalezdz...

(edytowany)

Albo jedna z płytek jest ubita, z doświadczenia wiem że w pierwszej kolejności pada moduł RF przynajmniej w esp8266 tak bywało, mam dwie sztuki uceglone. 

Edytowano przez _LM_
(edytowany)

I stało się...płytki doszły (swoją drogą chińczyki jak i o dziwo nasza wspaniała służba celna nieźle poprawili logistykę, przesyłki przychodzą mi w nieco ponad tydzień 👍

Jedyne co mnie martwi to to że od zasilania ch340 jest nóżka 16-sta, i tu jest strasznie ciasno żeby coś przeciąć (żeby konwerter nie żarł prądu nie potrzebne)

Ps...jaka płytkę wybrać w IDE dla lolin32?

Edytowano przez farmaceuta
52 minuty temu, farmaceuta napisał:

jaka płytkę wybrać w IDE dla lolin32?

Rozumiem że to Lolin 32 lite a nie lolin32 (gniazdo akumulatora obok gniazda USB a nie z boku)? Jeśli tak, to proponowałbym zgodnie z nazwą WEMOS LOLIN32 Lite.

Daruj sobie na razie to przecinanie ścieżek, może nie będzie potrzebne.

• Lubię! 1
59 minut temu, ethanak napisał:

WEMOS LOLIN32 Lite.

Już znalazłem 👍 

59 minut temu, ethanak napisał:

(gniazdo akumulatora obok gniazda USB a nie z boku)? 

Obok USB...pomiędzy guzik od resetu...swoją drogą teraz dopiero dotarło do mnie że to ma "nie typowy" konwektor, a takich akurat nie mam...😭😭 

1 godzinę temu, ethanak napisał:

Daruj sobie na razie to przecinanie ścieżek, może nie będzie potrzebne.

Tak tak...narazie to testy a jak bym chciał już na maca oszczędzać to wtedy będę ciął, chociaż z tego co widzę to ciasno i trzeba by od lutować nóżkę i wygiąć ją do góry i na kabelkach podlutowac zworkę

29 minut temu, _LM_ napisał:

No i czy nowe moduły mają lepszy zasięg? 

Zaraz będę testował 👍

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...