Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

Tak, spoko, tylko że ja nie mogę tego czasu osiągnąć 😉 wybudzany RX na 150ms i otrzymuję z TX 8 pakietów wysyłanych co 15ms

Nie wiem jak esp32, w esp8266 około 100ms od wybudzenia zajęło uruchomienie modułu RF i przejście programu do normalnej pracy. Być może ciężko będzie zejść poniżej tej granicy. Trzeba mierzyć i testować 

• Lubię! 1

@_LM_ W sumie masz rację - esp32 może być bardziej mylący, bo program sobie startuje a na drugim rdzeniu majestatycznie wstaje radio... chociaż w tej mojej prowizorce nie powinno być większego problemu.

Ponawiam pytanie do @farmaceuta - jak z zasilaniem odbiorników?

• Lubię! 1
2 godziny temu, _LM_ napisał:

Nie wiem jak esp32, w esp8266 około 100ms od wybudzenia zajęło uruchomienie modułu RF i przejście programu do normalnej pracy. Być może ciężko będzie zejść poniżej tej granicy. Trzeba mierzyć i testować 

2 godziny temu, ethanak napisał:

@_LM_ W sumie masz rację - esp32 może być bardziej mylący, bo program sobie startuje a na drugim rdzeniu majestatycznie wstaje radio...

I tak pewnie jest... 

@_LM_

Ponawiam pytanie do @farmaceuta - jak z zasilaniem odbiorników?

Będą z baterii na start, ale jeśli za szybko będzie się rozładowywać to powieszę RX gdzieś w pobliżu gniazdek i się zasili z usb

1 godzinę temu, ethanak napisał:

A zresztą co ja kombinuję. Mam akurat dwa loliny wolne, zrobię sobie jutro eksperyment. 

Jak najbardziej jestem za👍 chociaż lepszych parametrów pewnie nie osiągniesz bo kod jest u mnie już mega prosty...hmm🤔 chociaż z drugiej strony na przykładowym kodzie z randomów transmisje miałem ustawioną co 6ms i chodziło stabilnie,  czyli dwa razy szybciej niż w tym moim kodzie, no ale u mnie niema nic co by mogło zamulać, jedynie ten tryb deep sleep 

21 godzin temu, farmaceuta napisał:

lepszych parametrów pewnie nie osiągniesz

No nie byłbym pewien... Zrobiłem ten eksperyment.

Pomiar robiony INA 219 podłączony do USB. Rozdzielczość 1 mA (ograniczenia zasilacza)
Lolin32 lite, wewnętrzny akumulator odłączony,

Deep sleep:
Prąd: poniżej 1 mA (co by się zgadzało z podanym 800 µA)

Nadawanie:
Prąd ok. 280 mA dla ustawienia maksymalnej mocy

Odbiór:
Prąd ok 150 mA

Czas od wciśnięcia przycisku do odebrania pierwszego pakietu ok. 140 msec.

I cały czas nie rozumiem idei drenowania akumulatora w nadajniku i prób wstrzelenia się w jakieś tam okienko czasowe - moim zdaniem odbiornik informuje nie "listonosz dzwoni" a "listonosz był i zostawił awizo"...

• Pomogłeś! 1

wewnętrzny akumulator odłączony,

A widzisz...ja z kolei robiłem test na podłączonym Aku..(tylko Aku) 

Czas od wciśnięcia przycisku do odebrania pierwszego pakietu ok. 140 msec.

I to by mi się zgadzało bo odbieram 3-4 pakiety w przypadku kiedy RX wybudzony na 200ms a TX nadajecie 15ms 

I cały czas nie rozumiem idei drenowania akumulatora w nadajniku 

Założyłem że nadajnik będzie nadawał powiedzmy maks 1min w przypadku kiedy RX nie będzie wysyłać potwierdzenia...jeśli TX otrzyma potwierdzenie to przestaje nadawać i też uruchamia dzwonienie, żeby pacjent który wcisnął wiedział że coś tam pewnie dzwoni

(edytowany)

Tam jest zwykły ldo, czyli pobór prądu z wejścia USB powinien być taki sam jak z akumulatora.

A te 140 msec to minimalne opóźnienie (czyli czas na start po wybudzeniu, skonfigurowanie i wysłanie pierwszego pakietu). Przycisk był podłączony do obu urządzeń, odbiornik mierzył czas od pojawienia się zera na wejściu do wywołania ondatareceived.

Edytowano przez ethanak
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...