Skocz do zawartości

Enkoder załączający 8 urządzeń co 30 stopni

Pomocna odpowiedź

2 godziny temu, marcinbaranski napisał:

enkoder co 30 stopni

Co to za enkoder 30stopni ? Czy może 30 impulsów/ obrót. 

3 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

Czy musisz wszędzie się wtrącać i wymądrzać?

O ile zakłada się wątek, to warto pewne rzeczy dokładniej opisać. Ponadto nie zauważyłem abym komuś się wtrącał. No chyba, że jest tu taka zasada iż tylko wybrana grupa userów może się udzielać w wątkach.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

To tak nie działa. Impulsator działa przy powrocie tarczy. Albo jakiś prosty mikrokontroler, albo zabawa z licznikami.

Proponowałbym jednak mikrokontroler, ale to moje zdanie.

• Lubię! 1

@ethanak Zgadzam się, chociaż z drugiej strony zabawa w liczniki w tym przypadku też nie jest mega wyzwaniem. Można by zastosować CD4017 albo CD4022. Wybór należy do autora. Aczkolwiek przy znajomości podstaw jakiegoś języka też bym wybrał kawałek mikrokontrolera. 

Mam taki stary wybierak telefoniczny i posiada on dwa styki. Styk główny wytwarzający impulsy. Styk ten w spoczynku i podczas wybierania (naciągania koła wybieraka) cyfry na tarczy jest ciągle zwarty. W trakcie ruchu powrotnego tarczy wytwarza on impulsy w ilości odpowiadającej wybranej cyfrze. Dla cyfry 1 jest to jeden impuls, dla cyfry 7, siedem impulsów itd. Natomiast cyfrze 0 odpowiada 10 impulsów.

Drugi styk "pomocniczy" jest ciągle rozwarty i jest on zwierany w czasie wybierania cyfry (naciągania tarczy). Ponownie jest on rozwierany po wybraniu danej cyfry. Można go wykorzystać do informowania licznika (mikrokontrolera) o początku i końcu zliczania danej cyfry.

wybierak.jpg

19 minut temu, Christophorus napisał:

Można go wykorzystać do informowania licznika (mikrokontrolera) o początku i końcu zliczania danej cyfry.

(Nie bawiłem się tymi mechanizmami, chociaż było wiele okazji ku temu). Jeżeli ten styk się otwiera w przypadku kiedy pracuje impulsator, to można go wykorzystać do wejścia reset w liczniku. Ułatwi to sprawę. Natomiast w przypadku mikrokontrolerów przy odpowiednim kodzie myślę, że wystarczy tylko sam styk impulsatora.  

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.