Skocz do zawartości

Zgrzewarka z mikrofali ogólnego przeznaczenia

Pomocna odpowiedź

Jeżeli nie możesz zaobserwować co się dzieje na tym PC814 (nie masz oscyloskopu), to aby wykluczyć część analogową  możesz odpalić takiego komplementarnego pewniaczka;

schem1.thumb.jpg.0ff13338fcd0193dc87c153bae443624.jpg

• Nie zgadzam się! 1

@rafal220 nie mam pod ręką pc817...ma mi działać na pc814 choćby coś na czymś stawało 😋 @_LM_ sprawdzałem teraz i tak: wystarczy że podepne czerwoną sondę do kolektora (miernik nawet nie musi być włączony) i już jest znaczna poprawa (prawie na zero) jeśli podłącze również czarną sondę do minusa (emitera) i włączę miernik to już jest luksus w całym zakresie wypełnienia...no jaja poprostu🤔 jeszcze dla pewności zmieniłem pin przerwania na inny i przelutowalem pc814 na inny egzemplarz...i jest tak samo...

(edytowany)

@farmaceuta Tymi sondami multimetru ewidentnie wprowadzasz dodatkową upływność. Spróbuj zamiast 33k dać 10k, jak nie będzie efektu 5k, 2k aż do 1k.

Zapewne przesunie to charakterystykę, ale wykluczy pewne zależności.  

Oczywiście mowa o R1.

Edytowano przez rafal220

(edytowany)
20 minut temu, farmaceuta napisał:

włączę miernik to już jest luksus w całym zakresie wypełnienia...no jaja poprostu

Nie jaja a jakiś błąd układowy, cyknij wyraźne zdjęcie jak to masz podłączone. Masy są spięte razem? Emiter do masy esp, rezystor do 3.3V kolektor do GPIO? Masz pewność że nie zamieniłeś kolektora z emiterem?

Edytowano przez _LM_
  • Nie zgadzam się! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

3 minuty temu, _LM_ napisał:

Masy są spięte razem? Emiter do masy esp, rezystor do 3.3V kolektor do GPIO? Masz pewność że nie zamieniłeś kolektora z emiterem?

Masy spięte razem, rezystor do kolektora i 3.3v, gpio wpięty pomiędzy rezystor a kolektor...zdjęcie dodam jutro bo dziś już mój aparat nic nie zrobi...

(edytowany)
4 minuty temu, farmaceuta napisał:

dziś już mój aparat nic nie zrobi...

Ok rozumiem, która noga (PC814)to kolektor a która emiter? Ale wg twoich połączeń a nie schematu 😉

Edytowano przez _LM_

(edytowany)
5 minut temu, _LM_ napisał:

Ok rozumiem, która noga (PC814)to kolektor a która emiter? Ale wg twoich połączeń a nie schematu 😉

3 = emiter (masa), 4 = kolektor (rezystor/gpio)...nie pomylilem sie bo mialem na schemacie podpisane nozki, i dodatkowo sprawdzalem w necie czy sie zgadza...

1469619256_Adnotacja2024-08-03223642.thumb.png.daa12987989584e3e35f6ef9d5c9463d.png

Edytowano przez farmaceuta

(edytowany)
9 minut temu, _LM_ napisał:

Ok rozumiem, która noga (PC814)to kolektor a która emiter?

Ta po przeciwnej stronie od kropki na obudowie to kolektor... A czy tranzystor BJT przewodzi w kierunku zaporowym? 

Edytowano przez rafal220
  • Nie zgadzam się! 1

(edytowany)

Rezystor w obwodzie diody MOC3021 ma dość dużą wartość, jeśli jest sterowany bezpośrednio z GPIO to prąd diody wyniesie około (3.3 - 1.2)/470 = 4.4mA dość niski prąd jak na sterowanie impulsami. Możesz śmiało zwiększyć do 15mA jeśli jest sterowany z GPIO co by dało: (3.3 - 1.2) /0.015A = 140Ω. A jeszcze jedna rzecz... Ty to łączysz wg schematu?? Czemu 'N' masz zaznaczone w tym miejscu?

chrome_NcEzXZcIIF.thumb.png.e38da7574bdeb2015189e75b4443f285.png

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Przed chwilą, _LM_ napisał:

Możesz śmiało zwiększyć do 15mA 

Trosze za dużo chyba dla esp32...(10mA na gpio max?) Generalnie docelowo ma być tranzystor npn (bc547) na pcb już mam namalowane co i jak...jutro spróbuję zwiększyć do tych 10mA

Przed chwilą, farmaceuta napisał:

Wyjaśnij jak dziecku...😉

No to chyba jest normalne, że jak byś pomylił C z E PC814, to nie miałbyś żadnej synchronizacji. xD

• Lubię! 1

4 minuty temu, _LM_ napisał:

Ok dołóż tam tranzystor, sorki nie zwróciłem uwagi na prąd GPIO

Tak zrobię, ale już jutro, dziś to już klęskę ogłosiłem 👍

7 minut temu, rafal220 napisał:

No to chyba jest normalne, że jak byś pomylił C z E PC814, to nie miałbyś żadnej synchronizacji

Dlatego chciałem zdjęcie bo podatność na zakłócenia z niczego się nie bierze. Układ jest niestabilny czego przyczyną może być odwrotne połączenie emitera z kolektorem

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.