Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

21 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Nie mów jeszcze, że pod całością jest pole masowe podłączone do GND części logicznej... xD

Zaskoczę Cię...nie ma pola masowego na części HV😁 aż tak durny nie jesteś 🤭hehe

Nawet się zastanawiałem nad slotami bo już takowe widziałem, no ale jakoś się nie zdecydowałem...wiesz, to pierwsza płytka więc jeszcze wielu rzeczy muszę się nauczyć 

1 godzinę temu, etet100 napisał:

Nie żebym czytał całość... ale po co kobyła esp32 do zgrzewarki?

Miało byc Arduino Nano z tego tytułu że zrobiłem sobie zapas tych płytek i je lubię poprostu, ale obsługa wyświetlacza graficznego 320x240 to tragedia (mimo że żadnych wodotrysków na nim nie wyświetlał, tylko podstawowe dane) enkoder strasznie gubił kroki etc...na esp32 powyższe problemy ustąpiły, a ponadto koszt prawie ten sam (różnica 2-3zl) 

2 minuty temu, etet100 napisał:

No ale jeśli 2-3 zł pomnożysz razy milion sztuk...

Nie planuję masowej produkcji😁hehe (te 5 sztuk mi w zupełności wystarczy na całe życie) 

3 minuty temu, etet100 napisał:

Choć dla mnie to temat na jakieś attiny, może max atmegę. 

No i tak miało być...obsługa triaka z obsługą przerwania działało elegancko, enkoder też, ale po podłączeniu wyświetlacza strasznie to mulilo (obsługa menu) używałem bibliotek od Adafruit na początku i tu porażka, z biblioteką TFT espi o wiele szybciej to chodziło, no ale już na Ardu nano nie chciało mi się sprawdzać czy jest ok bo już wybór padł na esp32 

23 minuty temu, etet100 napisał:

No ale jeśli 2-3 zł pomnożysz razy milion sztuk...2-

Jest gigantyczna przepaść między produkcją jednostkową, a seryjną. Tutaj największym kosztem jest IP, więc nawet 20-30 złotych za mocniejszy układ wychodzi taniej niż koszty nauki / opracowania rozwiązania na coś tańszego. Tak samo często jest w przypadku innych produkcji - droższe rozwiązanie wychodzi taniej ze względu na to, że wymaga mniejszych nakładów początkowych.

• Lubię! 1
2 godziny temu, farmaceuta napisał:
2 godziny temu, etet100 napisał:

No ale jeśli 2-3 zł pomnożysz razy milion sztuk...

Nie planuję masowej produkcji😁hehe (te 5 sztuk mi w zupełności wystarczy na całe życie) 

To był żart. Wiem, że nie.

Ja po prostu jestem zwolennikiem optymalizacji. Nie wiem co tam dokładnie planujesz, ale moim zdaniem wykorzystasz promil możliwości tego układ.

• Lubię! 1
(edytowany)

No i wykrakałem...nie działa😭 nie wyzwala mi optotriaka, jeśli zrobię ręcznie "zworkę" między pinami 4/6 moc'a to triak odpala...wszystko jak na schemacie poniżej...jedyna różnica taka że anoda diody jest podpięta na stałe do 3.3v, a katodą steruje (stan LOW ma włączać układ) jakieś pomysły jak to sprawdzić??? (Moc sprawny, dwie sztuki działają tak samo? 

474435802_Adnotacja2024-08-03223642.png.def2c245052ebfe8fef70594599cfff0.thumb.png.aa871e1075d26057456af7bff9fbb01c.png

Edytowano przez farmaceuta

Działa...gdy podpinam zewnętrzna baterie 1s do diody optotriaka to odpala...czyli prąd jest za niski, co by było dziwne bo taki sam rezystor Dalem do układu testowego (~220ohm) jedynego się zmieniło to polaryzacja...🤔

(edytowany)

Ale ze mnie tłuk...😁 Zly pin w programie!! 

Zostało jeszcze podpiąć LCD i enkoder ale to już jak znajdę fajne kable żeby odrazu zarobić takie jak mają być 

Edytowano przez farmaceuta
  • 5 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...