Skocz do zawartości

Zgrzewarka z mikrofali ogólnego przeznaczenia

Pomocna odpowiedź

Przed chwilą, _LM_ napisał:

Układ jest niestabilny czego przyczyną może być odwrotne połączenie emitera z kolektorem

To też min. chciałem aby zjechał  możliwie/ bezpiecznie najniżej z rezystorem negującym R1. No przy wartości 1K nie ma siły aby jakieś zakłócenia zewnętrzne się przebiły, a na czacie @farmaceuta pisze, że stopniowo schodził aż do 1K i jest bez zmian. xD

22 minuty temu, _LM_ napisał:

Ty to łączysz wg schematu?? 

Tak.wszystko według schematu... 

23 minuty temu, _LM_ napisał:

Czemu 'N' masz zaznaczone w tym miejscu?

Docelowo na pcb miało być i jest miejsce na dwa rodzaje triaka...te labele "N,L,G" to tylko tak żeby połączyć drugi typ triaka z pierwszym nie używając połączeń/linii, żeby nie robić plątaniny na schemacie...tym się nie przejmuj, to jest bez znaczenia

6 minut temu, farmaceuta napisał:

próbowałem wstawiać kondensator między C/E 100nF...efekt taki że żarówka świeciła pełnym światłem

O matko. To żeś grubo przestrzelił. Ja pisałem o 1nF i też nie wiem czy nie za dużo, bo te PC814 mają polaryzację LED dwukierunkową.  

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

ciag dalszy walki...co prawda niedalem tranzystora na wejscie pinu moc3021, ale dalem rezystor rownolegle tak ze prad wyniosl okolo 11mA..bez zadnych zmian...jeszcze sie zastanawiam czy jest sens dawac dodatkowy tranzystor na wyscie detektora? co s jak ponizej... 

jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj.thumb.png.647248edd40baef1a1f764480483fe7e.png

a tutaj zdjecie tego jak to mam podlaczone mniej wiecej...czerwone punkty oznaczaja nozki  nr 1...kable z lewej strony opisane co do czego... (przepraszam za jakosc ale lepiej juz nie bedzie

IMG_20240804_125454234.thumb.jpg.1c2df816c9ead92d2a0b065bf2e487d3.jpg

• Lubię! 1

(edytowany)

Nie, ten tranzystor tam nic teraz nie pomoże, daj pomiędzy 3.3V i Masę kondensator niewielkiej pojemności. 10...470uF tak aby filtrował impulsy które mogły by przedostawać się na wejście triggera. Kondensator w jak najbliżej pc814 masz tam miejsce jak widzę. 

EDIT:

Długie są te kable do esp? 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

14 minut temu, _LM_ napisał:

10...470uF 

Dałem 330uF 10v...bez zmian niestety...😠 

15 minut temu, _LM_ napisał:

Długie są te kable do esp? 

Jakieś 30cm...próbowałem zmienić miejsce masy żeby się upewnić że styka...bez zmian, no ręce mi opadają 😭

(edytowany)

Ok a zmierz napięcie na CE kiedy układ pracuje, oraz kiedy wyłączysz napięcie sieciowe kiedy niema wyzwalania 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

28 minut temu, _LM_ napisał:

Ok a zmierz napięcie na CE kiedy układ pracuje, oraz kiedy wyłączysz napięcie sieciowe kiedy niema wyzwalania 

Układ uruchomiony : 0.27v

Układ wyłączony z sieci : 3.29v 

Czyli chyba w normie...🤨 

@rafal220 u mnie kod jest tak napisany że w przerwaniu (zero) wyłączam triak, więc jeśli zewre C/E to triak się nie wyłączy...stąd to świecenie pełną mocą 

Triak sam się wyłączy przy przejściu przez zero, nie musisz tego robić programowo. Moim zdaniem ten układ detekcji pracuje poprawnie. Spróbuj napisać program wywalania impulsami wg pseudokodu który podałem wcześniej. Pamiętaj raz wyzwolony triak będzie trzymał aż do ZC

• Lubię! 1

14 minut temu, _LM_ napisał:

Triak sam się wyłączy przy przejściu przez zero, nie musisz tego robić programowo.

Pamiętaj raz wyzwolony triak będzie trzymał aż do ZC

Tak tak...te informacje są mi akurat wiadome...ten kod który tu podałem ostatnio jest tak napisany że tylko w timerze załączam pin triaka, i tylko w zerze wyłączam...więc jeśli w timerze raz włączę pin to musi nastąpić przerwanie od zera żeby ten pin wyłączyć...to tylko kod testowy, maksymalnie uproszczony...

Ale tak...teraz jeszcze z ciekawości wywaliłem jeden rezystor 47k żeby zwiększyć prąd diody pc814 i nastąpiła poprawa (według obliczeń prąd koło ~6.8mA...inastapila duża poprawa...ale rezystor zamienił się w grzejnik🤭😋, więc idę tym tropem dalej...dolutowalem drugi rezystor 47k równolegle (rezystancja zastępcza mierzona ~23k) poprawa? Praktycznie już jest na zero...powiedzcie mi jaki prąd maksymalnie może pobierać dioda pc814 żeby jej nie sfajczyć?? Bo teraz to już chyba coś koło 13mA płynie (rezystory oczywiście się grzeją, piękny smrodek uwalniają 😍)

(edytowany)
41 minut temu, farmaceuta napisał:

powiedzcie mi jaki prąd maksymalnie może pobierać dioda pc814 żeby jej nie sfajczyć??

Zgodnie z notą +/- 50mA (standardowo 20mA). Nie podobają mi się te "grzejniki" z rezystorów. 

Edytowano przez rafal220
  • Lubię! 1
  • Nie zgadzam się! 1

1 minutę temu, rafal220 napisał:

Zgodnie z notą +/- 50mA. 

Ile?? Aż taki prąd można puszczać na te diody??🤔 

2 minuty temu, rafal220 napisał:

Nie podobają mi się te "grzejniki" z rezystorów. 

No straty idą już w watty więc nie ma się co dziwić...

18 minut temu, farmaceuta napisał:

Aż taki prąd można puszczać na te diody??

Dla IF = 50mA w tej LED wydzieli się zgodnie z notą ok 70mW. To dużo? Na moje oko standardowo jak na LEDa. Nie zapominaj o tym, że LEDy IR mają sporo niższe napięcie przewodzenia.  

• Lubię! 1
  • Nie zgadzam się! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.