Skocz do zawartości

Zgrzewarka z mikrofali ogólnego przeznaczenia

Pomocna odpowiedź

@rafal220 no dobra niech Ci będzie...skręciłem rezystor zastępczy 12.5k (8 R100k) czyli teoretycznie ~25mA i już układ pracował całkiem poprawnie, no ale straty na rezystorach Wielkie 🤔 trzeba będzie kupić pc814 u innego chłopa, i na zapas pc817 (można z mostkiem próbować) jeszcze jakiś rezystor 2 watty to mógłbym spokojnie przeżyć, no ale nie będę wstawiał na pcb rezystora ~8watt, tym bardziej że nie wiem czy taki rezystor faktycznie skutkuje prawidłową praca układu, czy, czy to jest tylko "proteza" na inny problem...

(edytowany)
1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

Ile?? Aż taki prąd można puszczać na te diody??🤔 

Nie można @rafal220 wpuszcza Cię w maliny te +- 50mA są w tabeli absolute maximum ratings z jasno podanymi warunkami takiej pracy
chrome_WjVoHlOMdh.thumb.png.316ddc66cc0dd8914029ef68c1aa437d.png

A teraz policz, skuteczne napięcie sieci masz 230V do 240V ile wyniesie pik prądu jeśli do takiej wartości liczyłeś rezystory? Krótka droga do uszkodzenia diod w tym transoptorze. Od tego masz notę katalogową aby obliczyć warunki pracy danego elementu
https://pdf1.alldatasheet.pl/datasheet-pdf/view/43364/SHARP/PC814.html

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
  • Nie zgadzam się! 1

@_LM_ mi już ręce opadły na to...jeszcze czytam i na elektrodzie chłop podkreśla kilka razy że prąd diody potrzebny do poprawnej pracy transoptora w dużej mierze zależy od obciążenia fototranzystory...jest sens próbować wstawiać wyższa wartość na kolektor, czy raczej to strata czasu...?

(edytowany)

Przelicz rezystory diod na prąd 20...30mA że się będą grzały to nic niezwykłego w kuńcu jakieś straty zawsze są. Ten układ w oryginale pochodzi z książki kardasia i ma następujące wartości: R2 R3 47k, R kolektora 33k dla 5V. Dla 3.3 dałeś 10k tu jest taka zasada że im większa wartość tego rezystora tym szerszy impuls na wyjściu detektora, przy 10k Nie wiem ile to będzie ale ESP go wykrywa i póki co tak bym zostawił. Pisałem już też coś o zmianie w kodzie to to zlałeś 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

43 minuty temu, _LM_ napisał:

Przelicz rezystory diod na prąd 20...30mA że się będą grzały to nic niezwykłego w kuńcu jakieś straty zawsze są

Przeliczyłem rezystory na ~25mA (~12.5k = 8*100k) działa już normalnie , no ale straty są już naprawdę grube...można by tymi rezystorami lutować... 

46 minut temu, _LM_ napisał:

Pisałem już też coś o zmianie w kodzie to to zlałeś 

Nie zlałem...poprostu chciałem wyeliminować max tego co się da na tym układzie (wyeliminowanie błędów) a kodem wieczorem się pobawię 👍 (nic trudnego) 

Jeszcze taki fuks że znalazłem stara płytę zasilacza ATX i siedzi tam ładnie sztuka pc817👍 więc jest z czym porównać 

5 minut temu, farmaceuta napisał:

Przeliczyłem rezystory na ~25mA (~12.5k = 8*100k) działa już normalnie , no ale straty są już naprawdę grube...można by tymi rezystorami lutować... 

A liczyłeś jaka moc się w nich wydzieli? Nie przypadkowo były podane dwa rezystory po 2W

• Nie zgadzam się! 1

9 minut temu, _LM_ napisał:

A liczyłeś jaka moc się w nich wydzieli? Nie przypadkowo były podane dwa rezystory po 2W

Dla 12.5k i 320v wychodzi mi jakieś ~7.8watt...czyli w ch** gdybym ja wiedział że to przez te rezystory mi kuleję to bym kupił na odpowiednią moc i po krzyku 

(edytowany)
1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Nie można @rafal220 wpuszcza Cię w maliny te +- 50mA są w tabeli absolute maximum ratings z jasno podanymi warunkami takiej pracy

A o co pytał @farmaceuta??? O max. A co odpisałem?? 50mA max, a standardowo 20mA, chociaż próg zadziałania jest znacznie niższy. Czytanie ze zrozumieniem nic nie kosztuje. 

Edytowano przez rafal220

@_LM_ już wypróbowałem kod z impulsem (ten który wstępnie napisałem) i jest identycznie...czyli z rezystorem 12.5k działa jak złoto 👍...czyli tak, to można założyć że wystarczy wpakować dwa rezystory po ~6.5k (3 watty) i będzie ok???

(edytowany)
49 minut temu, farmaceuta napisał:

czyli z rezystorem 12.5k działa jak złoto

OK, jest w normie 🙂
240Vrms*√2-1,2V≈338V
338V/0,02A=16900Ω=16,9kΩ

Przy 12,5kΩ i 240Vrms masz:
240Vrms*√2-1,2V≈338V
338V/12500Ω=0,02704A=27,04mA

49 minut temu, farmaceuta napisał:

wystarczy wpakować dwa rezystory po ~6.5k (3 watty) i będzie ok???

240Vrms*√2≈340V
340V*0,02704A=9,1936W≈10W

Jak napisał @_LM_ to będzie peek/szczyt sinusa. Jak chcesz to możesz dać trzeci, ale więcej nie trzeba.

Edytowano przez KatzePL
  • Lubię! 2

(edytowany)
11 minut temu, _LM_ napisał:

@farmaceutabędziesz projektował płytkę docelową to zrób tak aby mieć odstęp od pcb aby był przepływ powietrza wokół tego rezystora 

To znaczy się ja już planuje dać dwa rezystory po 6.5k na każdą linię po jedynym...tak jak jest na oryginalnym schemacie

Ps...właśnie wpisałem w Googla detektor przejścia przez zero i otrzymałem taki schemat... 291451056_pobrane(1).thumb.png.84f39636f08e9b36609caea2899ad814.pngno  jakbym go widział to odrazu bym kombinował z tymi rezystorami😠😠😠 dokładnie takie coś chce zrobić tylko dam rezystory 3 watty, różnica w rozmiarze niewielka a będzie zapas...

Edytowano przez farmaceuta

(edytowany)
18 godzin temu, farmaceuta napisał:

To znaczy się ja już planuje dać dwa rezystory po 6.5k na każdą linię po jedynym...tak jak jest na oryginalnym schemacie

A Ty dalej swoje...

18 godzin temu, farmaceuta napisał:

Ps...właśnie wpisałem w Googla detektor przejścia przez zero i otrzymałem taki schemat...

Serio??? Naprawdę aż tak bardzo w tej zgrzewarce jest ważna tak duża precyzja synchronizacji przy samym zerze ? 

Powiem tak;

Nie posiadam akurat PC814, ale dysponuję PC817 na których zbudowałem pająka... Tak mnie zirytowałeś tym tematem, że postanowiłem sprawdzić rzeczywiste progowe wartości napięcia synchronizacji. I wyszło tak: Dla R1 = 33K (bez PULLUP) ok. 12V, natomiast z rezystorem 10K i pullup ponad 20V.

Układ synchronizacji wygląda następująco;

1.thumb.jpg.25bb419722ca00593493e0bb543a7682.jpgschem1.thumb.jpg.b122004ab2bc00333c3874ddfd969f24.jpg

A program testowy (bez przerwań i timerów sprzętowych) jak niżej;

#define bramka 8

unsigned long TT, czas, tt;
unsigned long moc_w_czasie, ustawionaMoc;
bool statusZF, synchronizacjaZF, clip;

void setup() {

pinMode(bramka, OUTPUT);
  pinMode(9, INPUT_PULLUP);
}

void loop() {

ustawionaMoc = map(analogRead(A0), 0, 4095, 9300, 100);  //mapa min i max zakresu potencjometru.
  synchronizacjaZF = digitalRead(9);

if (synchronizacjaZF ^ clip) {  // Detekcja (CHANGE) zmiany stanu logicznego "zero fazy"
    statusZF = 1;
    clip = !clip;
    tt = TT;
  }

TT = micros();
  moc_w_czasie = TT - tt;

if ((statusZF == 1) && (moc_w_czasie > ustawionaMoc)) {
    digitalWrite(bramka, HIGH);
  }

if (moc_w_czasie > (ustawionaMoc + 200)) {
    digitalWrite(bramka, LOW);
    statusZF = 0;
  }
}

Sterowanie działa ok i jest płynna reakcja na potencjometr.  W mapie jak widać max wartość z 9800 jest zmniejszona do 9300us ponieważ układ wypada z synchronizacji i żarówka migocze. Te 500us, to jest właśnie ten poślizg jaki wprowadza PC817 zanim LED dostanie odpowiednią moc w przebiegu. Gdyby dać mniejszą rezystancję a tym samym zwiększyć  prąd LED, to i poślizg zmaleje. Może tu masz gdzieś błąd? Bo nie chce mi się wierzyć, że zmniejszając rezystancję do 12K raptem układ zaczął Ci płynnie działać w całym zakresie. 

No i jeszcze taka ciekawostka której nie mogę rozstrzygnąć. Powyższy kod działa, ale układ przy pewnych nastawach PR potrafi systematycznie gubić synchronizację. Tak jakby cyklicznie program nie wykonywał  linijki tt = TT. Na mega328 kod działa ale znowu ta jest za wolna i układ nie pracuje w całym zakresie. W przypadku mega328 bez deklaracji timerów sprzętowych oraz przerwań zewnętrznych na tym nie pojedzie. 

Układ testowałem na C3, ale jeszcze przetestuję na WROOM32.  Z kodu nie wynika aby to miało tendencję do gubienia synchronizacji... xd Możliwe że popełniłem gdzieś jakiś błąd... 

Zresztą sam przetestuj u siebie, bo te 2 rezystory po 3W na wejściu to czysta porażka. To już nie wiem czy nie lepiej jest dać jakiś kondensator foliowy 220 - 330nF/ 310VAC + rezystor. 

Edytowano przez rafal220
  • Nie zgadzam się! 1

(edytowany)
36 minut temu, rafal220 napisał:

Naprawdę aż tak bardzo w tej zgrzewarce jest ważna tak duża precyzja synchronizacji przy samym zerze ? 

Tak im bliżej tym lepiej, PC814 ponieważ jest prościej, nie trzeba przeliczać drugiego czasu. 

A Ty dalej swoje..

Napisał... rafał co nadal nie umie poprawnie zmiennych nazywać... 

Na mega328 kod działa ale znowu ta jest za wolna i układ nie pracuje w całym zakresie. W przypadku mega328 bez deklaracji timerów sprzętowych oraz przerwań zewnętrznych na tym nie pojedzie. 

Przesądzasz o tym ponieważ twoja aplikacja jest kulawa, po to są liczniki sprzętowe aby z nich korzystać, nie dla fanu 😉

Zresztą sam przetestuj u siebie, bo te 2 rezystory po 3W na wejściu to czysta porażka. To już nie wiem czy nie lepiej jest dać jakiś kondensator foliowy 220 - 330nF/ 310VAC + rezystor. 

Po czym wnosisz że dziesiątki razy przetestowany układ okazuje się porażką w twoim mniemaniu? Czy kondensator z diodą w szeregu na pewno zadziała? Bo zdaje mi się że się naładuje i fajrant. Post zgłaszam jako szkodliwy.

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
  • Nie zgadzam się! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.