Skocz do zawartości

Zgrzewarka z mikrofali ogólnego przeznaczenia

Pomocna odpowiedź

36 minut temu, rafal220 napisał:

A Ty dalej swoje...

Proszę Cię! Więcej konkretów!! Udowodnij mi i całemu światu że to Ty masz rację 👍 a nie tylko "wiem lepiej, ale o co mi chodzi to Ci nie powiem"...😉 

42 minuty temu, rafal220 napisał:

#
  TT = 

Bo nie chce mi się wierzyć, że zmniejszając rezystancję do 12K raptem układ zaczął Ci płynnie działać w całym zakresie. 

Rezystancja 2*47k układ pracuje nie regularnie w całym zakresie...

Rezystancja 12.5k układ pracuje płynnie w CALYM ZAKRESIE...

Przykro mi że masz mnie za oszusta😁🤭🤭🤭

4 minuty temu, _LM_ napisał:

Po czym wnosisz że dziesiątki razy przetestowany układ okazuje się porażką w twoim mniemaniu? Czy kondensator z diodą w szeregu na pewno zadziała? Bo zdaje mi się że się naładuje i fajrant. Post zgłaszam jako szkodliwy.

Wyraźnie jest napisane rezystor a nie dioda... Tak zadziała ponieważ PC814 posiada dwukierunkową LED. Układ z kondensatorem praktycznie się nie grzeje w odróżnieniu do kilkuwatowych rezystorów. 

6 minut temu, _LM_ napisał:

Przesądzasz o tym ponieważ twoja aplikacja jest kulawa, po to są liczniki sprzętowe aby z nich korzystać, nie dla fanu

A o czyj ja pisałem? Wstawiłem alternatywny kod by @farmaceuta mógł wykluczyć przyczynę po stronie PC814. 

7 minut temu, _LM_ napisał:

Tak im bliżej tym lepiej, PC814 ponieważ jest prościej, nie trzeba przeliczać drugiego czasu.

A z PC817 trzeba liczyć? Zresztą kto Ci takich bzdur naopowiadał odnośnie precyzji synchronizacji w każdym przypadku. No chyba tylko po to aby wygenerować klika watów dodatkowego ciepła na rezystorach ograniczających. xd Na tyle kitów co widziałem, jakoś nie spotkałem tak dużych rezystorów. No może w starych falownikach tyrystorowych. 

• Nie zgadzam się! 1

1 minutę temu, farmaceuta napisał:

Przykro mi że masz mnie za oszusta

Tego nie powiedziałem. Tylko trochę mnie dziwi, że musisz tak mocno schodzić  tymi rezystorami. xD

3 minuty temu, farmaceuta napisał:

Proszę Cię! Więcej konkretów!! Udowodnij mi i całemu światu że to Ty masz rację

Przecież przetestowałem układ ze znacznie większą wartością i działa. Szkoda, że nie mam tych PC814, ale przy okazji zamówię. No nie chce mi się wierzyć, ponieważ inne aplikacje działają na tym PC814 ze znacznie większą rezystancją w granicach 100K.

18 minut temu, rafal220 napisał:

Tylko trochę mnie dziwi, że musisz tak mocno schodzić  tymi rezystorami. xD

Przecież przetestowałem układ ze znacznie większą wartością i działa. Szkoda, że nie mam tych PC814, ale przy okazji zamówię. No nie chce mi się wierzyć, ponieważ inne aplikacje działają na tym PC814 ze znacznie większą rezystancją w granicach 100K.

I ja tez jestem trochę zszokowany tym faktem, no ale innej rady nie ma, może moje chińskie pc'ty były oszukane na produkcji i więcej prądu żrą? Naprawdę nie wiem ..wiem natomiast że po wymianie rezystora wszystko gra...mam sztukę pc817 na nim też przetestuję, i twój kod też sprawdzę żeby nie było, ale nie spodziewam się rewolucji bo kilka różnych kodów działa tak samo...nawet wersja super prosta 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

2 minuty temu, farmaceuta napisał:

ale nie spodziewam się rewolucji bo kilka różnych kodów działa tak samo...nawet wersja super prosta 

Ale wszystkie wersje Twoje? Testowałeś jakiegoś sprawdzonego gotowca z neta?

3 minuty temu, farmaceuta napisał:

może moje chińskie pc'ty były oszukane na produkcji i więcej prądu żrą

Jak z ali, to wszystko jest możliwe. xD

1 godzinę temu, rafal220 napisał:

Układ z kondensatorem praktycznie się nie grzeje w odróżnieniu do kilkuwatowych rezystorów. 

No, na tych rezystorach zupę ugotujesz.

Tymczasem jakaś żarówka LED z gwintem GU10. 10 LED SMD w szereg, mostek Graetza, kondensator filtrujący tętnienia. I to wszystko i aż wszystko, w dodatku sklejone silikonem. A grzeje się jak cholera.

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

może moje chińskie pc'ty były oszukane na produkcji i więcej prądu żrą?

Mnie się wydaje, że chyba nie twoje były oszukane.

3 minuty temu, KatzePL napisał:

Mnie się wydaje, że chyba nie twoje były oszukane.

Moje niby kupowane w TME. No wiesz na ali, to często można kupić podróbkę podróbki. Zresztą spróbuj tam kupić tanio np. oryginalne tranzystory mocy. Jeszcze ani razu nie miałem takiego farta. Może za mało kupuję. 😞

6 minut temu, KatzePL napisał:

No, na tych rezystorach zupę ugotujesz.

>>> @farmaceuta 😄

(edytowany)

@farmaceuta masz jeszcze jedno rozwiązanie, w sumie nie napisałeś jak planujesz zasilić całe urządzenie, więc gdyby był to klasyczny zasilacz z transformatorkiem to wtedy możesz nieco zmodyfikować układ i pobrać ZC pomiędzy mostkiem prostowniczym a pierwszym kondensatorem. Jest na to proste i równie skuteczne rozwiązanie z jednym tranzystorem 

chrome_mblk9VJxfn.thumb.png.3be1828b64314bdbd5e0c8b1e6ff6de7.png

Widziałbym tutaj pewną modyfikację zamiast tranzystora dać transoptor, tu już bez znaczenia czy PC817, 814. Miałoby to plus w postaci wstępnego obciążenia diod mostka w celu niwelacji pojemności ich złącz

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
  • Nie zgadzam się! 1

15 minut temu, _LM_ napisał:

Widziałbym tutaj pewną modyfikację zamiast tranzystora dać transoptor

Z jednej strony czepiasz się, o jak najbliższą synchronizację zera, a drugiej strony proponujesz dziwne rozwiązania. Wiesz po co tam daje się tranzystor a nie transoptor? Zgadnij ile procentowo wypadnie dla 0,7V gdyby @farmaceuta całość zasilił np. z trafo 6V ?

@rafal220 ale to ty dzwonisz. Czy Ciebie pytałem o opinię? Nie. 

3 minuty temu, rafal220 napisał:

Zgadnij ile procentowo wypadnie dla 0,7V gdyby @farmaceuta całość zasilił np. z trafo 6V ?

W elektrotechnice nie musimy zgadywać, ja tutaj widzę rozwiązanie problemu który trapi kolegę, w sposób być może optymalny a przede wszystkim bezpieczny (to zależy od przyjętego sposobu zasilania urządzenia, tego jeszcze nie wiem). Ty okazję do wygłaszania swoich "mądrości", nie wiem po co twoja złośliwość?

Przed chwilą, _LM_ napisał:

nie wiem po co twoja złośliwość?

Nie ja zacząłem.

1 minutę temu, _LM_ napisał:

W elektrotechnice nie musimy zgadywać, ja tutaj widzę rozwiązanie problemu który trapi kolegę

No i w porządku. Też to miałem zaproponować, ale już nie chciałem mieszać w temacie. Generalnie skoro jest tranzystor do synchronizacji, to niech tam pozostanie. Gdyby to było coś bardziej precyzyjnego, to można zastosować trafo z dwoma uzwojeniami. Jedno zasilające, a drugie 24V (bezpieczne napięcie) do synchronizacji.  

(edytowany)

@_LM_ tak ma być zwykłe trafo w zakresie myślę 9-12v...i wiesz co? Wpadłem na genialny pomysł żeby synchronizację zrobić na tym transformatorze😁 

Ps ..jutro znajdę może jakieś trafo i przetestuję 

Edytowano przez farmaceuta

(edytowany)

To przelicz rezystory dla tego swojego pc814 i podłącz na uzwojenia bezpośrednio. Właściwie w takim przypadku wystarczy jeden rezystor gdyż nie występuje zagrożenie jego przebicia. 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

34 minuty temu, _LM_ napisał:

To przelicz rezystory dla tego swojego pc814 

No dla 12v i ~20mA wychodzi mi 600ohm...tylko tak, straty wychodzą jakieś ~0.24watta, to nie lepiej dać dwa rezystory po jednym na każdą linię 300ohm? Bo dałbym już SMD a na dwa to chyba się straty rozłożą tak?

Jeżeli zastosujesz ten PC814, to możesz dać 330R 0,6W dla trafo 9V, albo 470R 0,6W dla 12V. Chociaż ja na twoim miejscu już nie bawiłbym się w PC814, tylko od razu dał tranzystor. 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.