Skocz do zawartości

Zgrzewarka z mikrofali ogólnego przeznaczenia

Pomocna odpowiedź

12 minut temu, rafal220 napisał:

Jeżeli zastosujesz ten PC814, to możesz dać 330R 0,6W dla trafo 9V, albo 470R 0,6W dla 12V. 

Czyli dwa SMD 0.25 nie wchodzą w grę?? 

13 minut temu, rafal220 napisał:

Chociaż ja na twoim miejscu już nie bawiłbym się w PC814, tylko od razu dał tranzystor. 

A nie jest tak że tranzystor na bazie potrzebuje co najmniej ~0.7v żeby mógł się otworzyć?? Czyli one zero nie wypadało by w zerze a już wcześniej...dobrze rozumuje czy źle?? 

(edytowany)

Tranzystor 0.6...75 diody w opto około 1.2 resztę robisz programowo jak zależy na precyzji 

Edytowano przez _LM_

2 minuty temu, _LM_ napisał:

diody w opto około 1.2 

A no tak! Zapomniałem że na diodach też jest spadek...no to teraz tak, powiedzmy że zasilam z 12v, spadek na diodach to 1.2v...czyli jakieś 10% , to nie jest tak że teraz jeśli trafo jest zasilane z 230v to moje przerwanie nastąpi w momencie kiedy napięcie sieci będzie miało 10% napięcia sieciowego czyli ~23v?? Czy całkiem pierdoły gadam??

Możesz zrobić na zboczu narastajacym i zaczekać te kilka uS wszystko zależy od tego jakiej precyzji potrzebujesz, najlepiej zobaczyć ten sygnał na oscyloskopie.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

7 minut temu, _LM_ napisał:

Możesz zrobić na zboczu narastajacym i zaczekać te kilka uS 

Powiem Ci że mi to nie przeszkadza, nawet wychodzi lepiej na opadającym, bo wtedy mógłbym wyłączać pin triaka jeszcze przed faktycznym zerem...wtedy mam pewność że napewno wyłączę triak w zerze i go nie przegapie...wtedy dałbym wyłączanie triaka w przerwaniu ZC...to troszkę by uprościło kod 

9 minut temu, _LM_ napisał:

najlepiej zobaczyć ten sygnał na oscyloskopie.

A propo oscyloskopu...😋 to możesz zajrzeć do wątku o rp2040 bo mam tam w sumie jedna rozterkę, a wiem że Ty możesz odpowiedź znać 👍

9 minut temu, farmaceuta napisał:

wtedy mam pewność że napewno wyłączę triak w zerze

Ale triaka nie wyłączasz. Triak ulega samoczynnemu zatkaniu po przejściu przebiegu przez zero. Triaka możesz jedynie załączyć.  

1 minutę temu, rafal220 napisał:

Ale triaka nie wyłączasz. Triak ulega samoczynnemu zatkaniu po przejściu przebiegu przez zero. Triaka możesz jedynie załączyć.  

Tak wiem, wszystko się zgadza👍 chodziło mi o to że pin wyłączę chwilkę przed faktycznym zerem i mam gwarancję że jak napięcie osiągnie zero to się nie spóźnię z wyłączeniem triaka...wtedy sterował bym tak że w timerze włączam a w  zerze wyłączam pin...kod poprostu jest wtedy prostszy 

@_LM_ wspominales że przy pierwszym załączeniu transformatora powinienem to zrobić w szczycie i to jest dla mnie zrozumiale...mam rozumieć że przy następnych załączeniach prąd udarowy będzie mniejszy? Mimo że te załączenia już nie będą w szczycie??

A tak wygląda gotowe pcb od JLCPCB...widać że trochę nie umiejętnie robiłem napisy, ścieżki które nie mają solder maski etc, no ale to pierwsza płytka fabryczna... jakość? Super! (Szło równiutko 2 tygodnie) jeszcze tylko się przeżegnać żeby działało 🤭 

IMG_20240916_155256454.thumb.jpg.276e83d3e3b8c123c69f0c987dba4700.jpg

IMG_20240916_155305065.thumb.jpg.2ec1af40691c6fe669bc240a05996bf2.jpg

Edytowano przez farmaceuta

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

jeszcze tylko się przeżegnać żeby działało

Nie podoba mi się brak slotów oddzielających sekcję HV od LV... To źle wróży... Nie mów jeszcze, że pod całością jest pole masowe podłączone do GND części logicznej... xD

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.