Skocz do zawartości

Dobór sterownika do silnika krokowego z arduino

giovanni

Pomocna odpowiedź

Witam, mam 4 takie silniki krokowe do budowy ramienia robota. 

Silnik krokowy JK57HS76-2804 200 kroków/obr 3V / 2,8A / 1,89Nm

Bipolarny, cztero przewodowy silnik krokowy JK57HS76-2804. Posiada rozdzielczość 200 kroków na obrót (1,8 stopnia). Zasilany jest napięciem 3 V, pobiera prąd 2800 mA na cewkę. Moment wynosi 19,0 kg*cm (1,89 Nm). Wymiary to 56 x 56 x 76 mm (NEMA 23).

Indeks: DNG-14553

Chciałbym zacząć od uruchomienia przynajmniej jednego na początek. W efekcie końcowym mają działać może 3, ze źródłem zasilania. Na razie może być podłączone normalnie kablem do ściany i chce tym poruszyć. Zatrzymałem się niestety na tym jaki sterownik dobrać. Czy może mi ktoś doradzić który będzie najlepszy dla arduino sterowanym z RPi4 ? Obejrzałem kilka tutoriali i artykułów i nadal mam wrażenie, że nadal jestem zielony. Nie ma do tego jakiś shieldów ? jak do silników DC? 

Pozdrawiam

(edytowany)
34 minuty temu, giovanni napisał:

Nie ma do tego jakiś shieldów ? jak do silników DC? 

Są shieldy, ale te silniki mają zdecydowanie za duży prąd, by z takiego shielda korzystać (nawet przy 1A te małe sterowniki potrafią się grzać).

Ogólnie metody są dwie:

• Jak nie potrzeba precyzji i ma być tanio: TB6600
  • Jak potrzeba jednak coś trochę lepszego: DM556 / DM542T

Poszukaj sobie na znanym portalu aukcyjnym 😉 [i poszukaj na YT jakiegoś filmu z porównaniem]

Edytowano przez H1M4W4R1

(edytowany)

Fajny filmik co do tego jak to  po podłączać jakby ktoś kiedyś potrzebował. 

Niestety nie odpowiada na moje pytanie jak to zasilić... 

Co do sterowników, to jaka będzie różnica między jednym a drugim? Jak to będzie dla mnie odczuwalne ? 

edit:

jest na filmiku takie urządzenie, gdzie to kupię? 

Edytowano przez giovanni

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

23 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:
  • Jak nie potrzeba precyzji i ma być tanio: TB6600 

Potwierdzam...dobre sterowniki, tylko wybrać tę wersję które mają oryginalny układ Toshiba 'y a nie te które tylko z nazwy są tb6600 (w czarnej obudowie) poniżej fotka oryginalnego sterownika...ja byłem bardzo zadowolony i z tego co pamiętam to na innym forum o tematyce cnc też były bardzo chwalone 376032527_images(19).thumb.jpg.b4b18d5722dc6a5239765d0b69f332b9.jpg

(edytowany)

Zasilacz to zależy...jak Ci zależy na dynamice silników (częste przyspieszenia,zwalnianie, zmiana kierunku) to bierz zasilacz o napięciu jak najwyżej max napięcia zasilania sterowników (ale bez przesady!) Np sterownik jest na 8-50v to zasilacz wybierz 42v...z prądem to tyle ile bierze pojedynczy silnik razy ilość silników...2.5A jeden silnik, to dla 4 bierz 10A

Np takie coś https://allegro.pl/oferta/zasilanie-230v-do-24v-zasilacz-impulsowy-10a-dc-adapter-zasilacza-do-led-15839848919?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_rtvagd_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335829&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwtsy1BhD7ARIsAHOi4xZ-DmTTccJGpswGysATxJ-S5IvRCrNNYJqgj0pRCliDxPsSRBUjur0aAqyZEALw_wcB

Edytowano przez farmaceuta

31 minut temu, giovanni napisał:

Oho, to widzę już więcej zabawy z tym będzie.

Jakiej zabawy?? Podłączasz dwa kable do zasilania stera, cztery kable do silnika, dwa kable do kierunku/kroku do Arduino i po krzyku...kręci się silnik że aż iskry lecą 😋 

33 minuty temu, giovanni napisał:

A jak później coś takiego się z baterii podłącza? To w ogóle możliwe?

Pewnie że możliwe ale ta bateria wcale by mała nie była żeby zasilić 4 silniki z momentem ~2nm...to jeszcze zależy ile czasu by miała działać ta maszyna??

(edytowany)
41 minut temu, farmaceuta napisał:

Np sterownik jest na 8-50v to zasilacz wybierz 42v...z prądem to tyle ile bierze pojedynczy silnik razy ilość silników...2.5A jeden silnik, to dla 4 bierz 10A

Ał. Z początkiem się zgadzam (chociaż imo 24V są najbardziej opłacalne w kwestii moc/cena) 😉 Ale z tym 10A to zdecydowanie nie...

Zapomniałeś o power factor (zasilacz nie jest idealny i daje zwykle ok. 80% mocy)... A więc (4*2.5A)/0.8 = 12.5A [nawet z 15A by był margines błędu], w porządnych ciężkich maszynach każdy silnik ma własny zasilacz.

Edytowano przez H1M4W4R1

Przed chwilą, H1M4W4R1 napisał:

😉

Zapomniałeś o power factor (zasilacz nie jest idealny i daje zwykle ok. 80% mocy)... A więc (4*2.5A)/0.8 = 12.5A, w porządnych ciężkich maszynach każdy silnik ma własny zasilacz.

Nie no zgadzam się z Tobą 👍 zasilacz zawsze najlepiej brać z zapasem powiedzmy 25-30% więcej wydajności niż maksymalny prąd jakim będzie ten zasilacz obciążony...

Od jelcza to chyba będę w takim razie potrzebował ze 2 bo jeszcze chcę żeby to jeździło xD

Ok, bardzo dziękuję Panowie. Zajmę się wydajnością energetyczną jak już zrozumiem jak to działa. 

2 minuty temu, giovanni napisał:

Czy spróbować zamienić te silniki na mniejsze? Ktoś na forum te polecał. 

Przede wszystkim powiedz co budujesz,czego od tego oczekujesz i ile to ma ważyć 😋?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.