Skocz do zawartości

Creality Ender v3...czy to się opłaca??

Pomocna odpowiedź

Chciałeś wiedzieć co jest najprostsze w druku. Ja nie jestem profesjonalnym drukarzem, mam filamenty z Prusy, Devil design i moje odkrycie tego roku: fiberlogy PLA impact. A co do rodzai to używam PLA i PET-G w każdym razie nie robię tego aż tak dużo aby móc się wypowiedzieć co do jakości filamentów. Raczej stroniłbym od chińskiej taniochy ale to moja dewiza która dotyczy większości ich produktów 

• Lubię! 1
(edytowany)

Unikaj 3dActive bo to śmieć. A akurat chińczyków bym się nie bał - kupuję czasem jakieś noname w zwojach po 100g bo potrzebuję różnych kolorów.

A z typów to jeszcze TPU i PP.

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1
2 godziny temu, ethanak napisał:

Unikaj 3dActive bo to śmieć

Już mi się obił ten filament o oko...jak również PF/colorfil i coś tam jeszcze było... 

kupuję czasem jakieś noname w zwojach po 100g bo potrzebuję różnych kolorów

I już też właśnie się rozejrzałem i znalazłem na Ale po 7.99zl a będą potrzebne

A akurat chińczyków bym się nie bał 

No i właśnie ja już się boję 😁 bo na Ale oczytalem sie recenzji...większość oczywiście pozytywnych, ale i sporo opinii typu zmienna średnica, zatyka dyszę, kruchy...🤔

A na dużo wystarczy 1kg filamentu do pierdół? Wiem że ciężko odpowiedzieć, ale tak orientacyjne 

2 godziny temu, farmaceuta napisał:

No i właśnie ja już się boję 😁 bo na Ale oczytalem sie recenzji...większość oczywiście pozytywnych, ale i sporo opinii typu zmienna średnica, zatyka dyszę, kruchy...🤔

Takie opinie to piszą nawet o Fiberlogy czy Devil Design... ogólnie na AliExpress patrzysz na średnią opinię, potem na ilość sprzedanych egzemplarzy, a na końcu na stosunek średniej opinii do ilości komentarzy pozytywnych (czy np. sprzedał 10 sztuk czy 1000 sztuk to jednak jest wtedy różnica).

Już mi się obił ten filament o oko...jak również PF/colorfil i coś tam jeszcze było... 

PF bywa humorystyczny, ale z reguły raczej się drukuje, chociaż osobiście stwierdziłem, że szkoda się męczyć i zrobiłem sobie dobry preset pod Fiberlogy, niby drożej, ale za to przynajmniej wszystko jest w miarę zbliżone.

A jak chcesz filament za "free" i umiesz projektować to możesz wrzucać projekty na Printables 😉 Wtedy dostajesz "metry" filamentu i po uzbieraniu 305 możesz wziąć kupon na szpulę (płacisz jedynie za transport).

A na dużo wystarczy 1kg filamentu do pierdół? Wiem że ciężko odpowiedzieć, ale tak orientacyjne 

Odpal slicer, każdy Ci poda przybliżone zużycie czasu i materiału. Ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że dla małych elementów jest to dużo czasu i mało filamentu. Proste elementy to tak do 10-20g to sobie możesz policzyć.

• Lubię! 1

Colorfila przedrukowałem ładne kilometry i nigdy nie było problemu - nawet chciałem polecić. O PF się nie wypowiem bo mam tylko dwie szpulki ale pewnie jeszcze jedną kupię. A najlepszy SILK mam z DD (tylko trudno z nim zacząć bo strasznie puchnie i trzeba poświęcić trochę na ustawienie parametrów)

• Lubię! 1
47 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Takie opinie to piszą nawet o Fiberlogy czy Devil Design... 

Tak tak...to też zauważyłem że i filamentach dobrej półki też jest zawsze trochę komentarzy na nie, że się zepsuło itp... 

49 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Odpal slicer, każdy Ci poda przybliżone zużycie czasu i materiału. 

Domyślam się że to jakieś oprogramowanie tak? Coś możecie polecić?? Tylko coś prostego bez fajerwerków, jak dla upośledzonego...😋

12 minut temu, farmaceuta napisał:

no już też mi się to o oczy obiło 

Tylko się nie zraź, bo mogłaby wygrać konkurs na nabardzoej sp...lony UI. Ale oprócz tego jest OK.

• Lubię! 1
21 minut temu, farmaceuta napisał:

Czy na drukarce w menu też mogę?

To nie do tego służy. Drukarka przyjmuje gcode (czyli takie "dwa milimetry w lewo i pińć w prawo". Slicer służy do zrobienia gcode z stl (tak w skrócie) według jakichś tam parametrów.

A jeszcze są programy do robienia stl z wyobraźni 🙂

• Lubię! 1
17 minut temu, ethanak napisał:

Jakie parametry...

Ok już wiem że w cura sobie to ustawiam...grubość ścianki, temp. Hotend, stołu, prędkość druku, wypełnienie etc...😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...