Skocz do zawartości

Zmiana biegunowości pinów mikrokontrolera

Pomocna odpowiedź

Napisano

Chciałbym się dowiedzieć jak zmienić biegunowość pinów wyjściowych w mikrokontrolerze (attiny2313) z ➕ (bo taki jest chyba domyślnie) na ➖ .Szukałem tego prawie wszędzie ale bez skutków 😥

Chodzi mi o to że np: mam wyświetlacz ze wspólną anodą to jak na pinie zrobić ➖ żeby mikrokontroler współpracował z wyświetlaczem

Kolego jeśli chodzi o wyświetlacze LED 7-segmentowe,to używa się do tego tranzystorów pnp,npn, który załącza dany segment. Podłączenie wspólnej anody bądź katody bezpośrednio do mikrokontrolera nie jest dobrym pomysłem.

Nazwa bramki cyfrowej NOT. 1 zamienia w 0, 0 zamienia w 1.

Osobiście bym zmienił program procesora.

Jeśli jest to w fazie robienia płytki to dołożył odpowiednio tranzystor pnp, czy npn.

Ostatecznie bym do tego wyświetlacza zamiast jednego z powyższych dałbym ujemne napięcie, najmniej komplikowania w układzie.

Kolego jeśli chodzi o wyświetlacze LED 7-segmentowe,to używa się do tego tranzystorów pnp,npn, który załącza dany segment. Podłączenie wspólnej anody bądź katody bezpośrednio do mikrokontrolera nie jest dobrym pomysłem.

A mógłby ktoś na chłopski rozum powiedzieć dlaczego ? Wybaczcie ale na razie się uczę i jakoś nie mogę pojąć po co mi tam tranzystory.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...