Skocz do zawartości

Mostek H z PWM na ok 6-10A

Pomocna odpowiedź

Co do schematu to jw.

Ilu Uz używasz ? 12 i 5V jak w schemacie ale na we podajesz 3,3 ? Wtedy mogą być cyrki.

Ten układ powinien chodzić gdy do bazowego schematu dasz 12 i 3,3 zamiast 5V. Wtedy nie musisz zmieniać żadnych R dzielników. Ew. trzeba będzie zastąpić 1N4148 jakimiś Shotky np. BAT46 czy tp.

mam 2 Uwe 5 i 12V. Probowałem wcześniej podać 3.3V zamiast 5 ale wtedy ciagle bylo 0 na wyjściu. próbowałem różnych konfiguracji ale nic nie pomagało.

To trochę dziwne. 393 są jak 358, wejściami obejmują GND i 0,3V poniżej. Gorzej z szyną +Uz. Tam margines to chyba +Uz - 1,5V.

Z tego co pamiętam, minimalne Uz 393 to 3V, 3,3V jest b.bliskie dolnej granicy ich poprawnej pracy i przypuszczalnie tu tkwi problem. 1,5V marginesu pracy wejść stanowi tu aż prawie 50% Uz.

Próbowałbym jednak zasilić 393 z 3,3V i bawić się dobieraniem R dzielnika. By mierząc od GND, na dolnym R było np. 0,5V, na środkowym max 1V a na górnym odkładało się pozostałe 2,3V. Wtedy w tych 2,3V byłby w/w wymagany margines "mniej o 1,5V" a układ powinien działać.

Zaraz, zaraz, WO w tym schemacie z LMR muszą być zasilane z napięcia, którym chcemy sterować mosfety (napięcia bezpośrednio z baterii), one robią tutaj za driver. Dzielnik na wejściu z kolei ma mieć vcc=vcc układu którym sterujemy, i wtedy bez problemu dzielnik może być 1:1. Nie wiem czy do końca zrozumiałem waszą rozmowę.

LM393 nie musi ( jeżeli Ciebie dobrze zrozumiałem ) być zasilany z U do silników. LM mają wyjścia Open Colector i jest im to obojętne.

O tym czy LM przerzuci decyduje nie tylko różnica potencjałów między wejściami ale też, w jakim obszarze znajduje się ta różnica. Na we mają tr pnp, jeżeli oba da się do +Uz to nie będą przewodzić oba tr wejściowe i nie wiadomo, jaki stan wystąpi na Out.

By nie dopuścić do takiej sytuacji, nie powinno się zbliżać do +Uz "bliżej" niż o ok. 1,5V mniej ( zal. od temp. zalecane są nawet 2V ).

BoBBy ma rację. Tak jak to widać na schemacie, LM393 muszą być zasilane napięciem zasilającym silniki, żeby były w stanie napięciem na wyjściu odpowiednio wysterować MOSFETy.

OK, rzeczywiście. Tam są PullUp-y między LM-em a tranzystorem podciągające do zasilania silników więc nie ma znaczenia jak są zasilane.

Kiedyś ten schemat wyglądał inaczej (bez pull-upów) i z LM324 zamiast LM339. Stąd mój upór, że muszą być zasilane wyższym napięciem.

• 2 tygodnie później...

Układ działa. Zmieniłem diody 1N4148 na diody Schotky'iego BAT46 i wszystko ładnie chodzi. Ale mam dodatkowe pytanie. Czy jest jakiś prosty sposób na stabilizację napięcia z akumulatora 12V do 5V i 6A? znalazłem stabilizator 78T05 ale on daje max 3A. Da się to jakoś prosto zrobić czy trzeba budować jakieś skomplikowane układy??

Prosto to ciężka sprawa. Analogowo, by z 12V pobrać użyteczne 30W przy Uwy 5V po drodze musi się stracić aż 42W. Spory radiator, tr. z dużym Ic ( lub Id ) a sprawność żadna. Tu się aż prosi przetwornica Step-Up ale nie znam gotowych IC z prądem wyjściowym 6A.

układ mógłby być ok ale wolałbym elementy przewlekane bo nie mam jak lutować powierzchniowo

Takie coś najlepiej lutuje się lutownicą z cienkim grotem. Ludzie naczytaliście się historyjek na temat hotaira. Mam hota i jedynie przy czym go używam to zaciskanie termokurczek.

Lutowałem LPC2103 (rozstaw 0.5mm) kolbą 1mm, lutownicą za 14zł bez pomaganai sobie odsysaczem czy plecionką. Pomogłem sobie topnikiem.

Hotair jest świetny do wylutowywania. Sam nim nie widziałem, ale widziałem już wielokrotnie, że ktoś wybierał kolbę dobrej jakości z cienkim grotem zamiast "suszarki". Nawet do VNH.

Jeśli chodzi o prosty sposób:

http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6233

Za tę cenę chyba nie warto się męczyć.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...