Skocz do zawartości

Mostek H z PWM na ok 6-10A

Pomocna odpowiedź

Apropo tego układu http://letsmakerobots.com/node/18633 zdecydowałem się na jego zbudowanie.zobaczymy czy coś z tego wyjdzie. Teraz tylko pytanie na temat rezystorów ile W muszą one posiadać jeżeli na wejście A i B będę podawać 3.3V a zasilanie 12V.

jeszcze jedno pytanie. W miejscu które zaznaczyłem na schemacie po wyrzuceniu diody rezystora i bezpiecznika czy tam powinienem coś wstawić czy prosto podłączyć do masy?

Z tego co pamiętam w tym układzie nie wystepują żadne rezystory mocy typu bocznik (bo za niego robi bezpiecznik) albo coś, więc zwykłe 1/4 styknie.

ED. A co do wywalenia diody i bezpiecznika - jeśli chcesz mieć możliwość pomiaru prądu to musisz tam wstawić bocznik, a jeśli nie chcesz pomiaru prądu, to możesz wywalić jeden WO, ten z którego wychodzi 'current sensing'.

nie jest potrzebny mi pomiar prądu dlatego chciałem to wywalić. Tylko co zrobić w tym węźle co zaznaczyłem. Czy mam go tak pozostawić jak jest czy mogę go po prostu usunąć

Potwierdzam. Prosto do masy. Bezpiecznik pełni tam rolę bocznika dla układu pomiaru prądu. Jeżeli wywalasz układ pomiaru prądu możesz wyrzucić też bocznik (bezpiecznik).

[ Dodano: 28 Wrz 10 10:22 ]

Moc rozproszona przez tranzystor wyniesie Rds(on) * I^2

Rds(on) odczytasz z noty katalogowej tranzystora,
I to prąd jaki płynie przez tranzystor.

Jeszcze jedno pytanie. Nie wiem czy nie jest trochę głupie ale trudno:P

Co oznacza 100R przy symbolu rezystora na wejściu układu? czy to jest jakiś specjalny rezystor? czy może coś innego?

Zbudowałem ten mostek ale mam kilka problemów. Czy na pewno można sterować go pwm 3.3V. Bo podczas pomiarów nic się nie działo. dopiero gdy podałem 5 V na pwm coś uzyskałem na wyjściu lecz niestety nie było to 12V które potrzebowałem a przy dalszych pomiarach niestety układ się trochę spalił i muszę zbudować nowy

a przy dalszych pomiarach niestety układ się trochę spalił i muszę zbudować nowy

Skoro się spalił to pewnie zrobiłeś jakiś błąd. Skoro zrobiłeś jakiś błąd to się nie dziw że nie działał prawidłowo.

• 3 tygodnie później...

zbudowałem mostek i wszystko działa gdy na PWM podam 5V. Gdy podaje na niego 3.3V niestety układ nie chce działać. zmieniłem rezystor 3.3k na 0.8k żeby zamienić dzielnik napięcia. teraz mam zamiast 4V i 1V 3.15V i 1.8V. wydawało mi się że to była wina gdyż 3.3 V było mniejsze od 4V ale niestety dalej nie działa tak jak trzeba. Gdy na jedno wejście podaje 3.3V a na drugie 0V to na wyjściu na jednym pinie mam 12V a n a drugim jak mierze względem masy akumulatora spada od 12 do 0. Po tym jak spadnie do 0 i mierze pomiędzy pinami wyjścia to również spada od 12 do 0 i tak w kółko mogę. w czym może być problem?

Bez schematu trudno coś powiedzieć.

Najprostsze rozwiązanie to z pomocą jednego n-mosfeta podnieść napięcie sygnału PWM z 3,3V do 5V i reszty mostka nie ruszać.

Na przyszłość polecam gotowe mostki niskonapięciowe TB6552 - http://robodudes.com/drivery/65-tb6552-ssop16.html . W przyszłym miesiącu będę miał także gotowe płytki z zamontowanymi mostkami i wyprowadzeniami na listwę kołkową.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...