Skocz do zawartości

zestaw dla dziecka 12 lat - prosba o pomoc w doborze

amozetak

Pomocna odpowiedź

Witajcie!

Sytuacjé mam taką, że syn 12 l. zaczyna wszystko rozkręcać, co mu wpadnie w ręce i budować co mu głowa podpowie. Cieszy mnie to bardzo, ale chciałbym go wesprzeć jakimś zestawem dla początkujacych elektroników, żeby miał większe możliwości.

Syn umie lutować (przewody, płytek nie lutował, ale pewnie się nauczy), i to jest chyba największa frajda. Ważne, żeby na końcu mogło powstać konkretne "urządzenie", czyli budowa według instrukcji, a potem pewnie pójdzie za wyobraźnią.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi!

Pozdrawiam!

dziękuję, widziałem te zestawy, właśnie dochodzę do wniosku, że nie ma tego, czego szukam, bo te płytki stykowe to trochę za mało, nauka lutowania jest dla nauki lutowania i nic z tego nie wynika. No nic, kupię kolejne słuchawki albo dronika:(

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tak szczerze to też kiedyś szukałem czegoś podobnego, żeby mógł polutować, poskładać, ew. jakieś przełączniki, najlepiej bez programowania na początek i jeszcze żeby jeździło;). Takie dla dzieciaków 10-15 lat.

Też nie znalazłem:(

Przed chwilą, SOYER napisał:

Tak szczerze to też kiedyś szukałem czegoś podobnego, żeby mógł polutować, poskładać, ew. jakieś przełączniki, najlepiej bez programowania na początek i jeszcze żeby jeździło;). Takie dla dzieciaków 10-15 lat.

Też nie znalazłem:(

Bardzo, bardzo przykre.

Może Kity AVT właśnie? To nie zestaw co prawda, ale uczą lutować i sprawiają niezłą frajdę. Tu mam dwa fajne spośród tysiąca innych kitów: gra zręcznościowa i zwariowany kręciołek (lutowałem je kiedyś i polecam). Ja nie robiłem jeszcze kursu forbota z lutowania, ale on też może być przydatny: https://forbot.pl/blog/kurs-lutowania-wstep-spis-tresci-id12556

1 godzinę temu, amozetak napisał:

bo te płytki stykowe to trochę za mało

Płytki stykowe są fajne, tylko czasem nie spełniają swoich funkcji (mam namyśli wypadanie komponentów z dziurek), a jak się chce robić urządzenia np. w obudowach to raczej nie będzie wkładało się do środka płytki stykowej tylko uniwersalną/drukowaną 🙂 

Edytowano przez BeeKeyPro

3 godziny temu, amozetak napisał:

dochodzę do wniosku, że nie ma tego, czego szukam, bo te płytki stykowe to trochę za mało, nauka lutowania jest dla nauki lutowania i nic z tego nie wynika.

Wydaje mi się, że płytki stykowe i obwody do składania to nie jest dobry pomysł dla dwunastolatka. Wymagają już jako takiej wiedzy z fizyki, a to w szkołach przedmioty nauczane dopiero od VII klasy. Bardziej byłyby mu potrzebne zabawki, które może dowolnie składać i modyfikować oraz, to co najważniejsze, by efekt tego co robi był widoczny i użyteczny. Zabawki typu klocki elektroniczne też mogą się szybko znudzić. Bardziej ciekawe byłoby coś czym mógłby bawić się z rówieśnikami lub osobami w podobnym wieku i o podobnych zainteresowaniach. Wtedy łatwiej o pomysły, rywalizację, współdziałanie czy naśladowanie. Tak w ogóle, to polecam zajęcia w modelarniach lotniczych, szkutniczych, kolejowych czy samochodowych. Nauka pod okiem instruktorów to najlepszy sposób na rozwijanie zainteresowań. To chyba wyjątkowa sytuacja by taki junior sam rozwijał swoje zainteresowania.

14 godzin temu, Sylba napisał:

Wydaje mi się, że płytki stykowe i obwody do składania to nie jest dobry pomysł dla dwunastolatka.

Czemu nie? Ja uważam że też w taki sposób można się nauczyć fizyki i zarazem elektroniki. Czytasz kursy i wykonujesz ćwiczenia na płytce.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.