Skocz do zawartości

zestaw dla dziecka 12 lat - prosba o pomoc w doborze

Pomocna odpowiedź

10 godzin temu, BeeKeyPro napisał:

Ja mam 13 lat i od już około 3 lat uczę się elektroniki sam + Tata mi w tym pomaga. Nauka samemu w domu z pomocą rodzica może być bardzo efektywna, nawet może bardziej niż pod okiem instruktorów.

Jesteś w takim razie wyjątkiem potwierdzającym regułę. Masz u boku instruktora, tatę, na którym się wzorujesz i który ci pomaga. Popatrz wstecz i zastanów się skąd pojawiło się zainteresowanie tym co robisz. Był to przypadek, olśnienie, czy dorastałeś wśród osób, które zajmowały się elektroniką lub majsterkowaniem.

2 minuty temu, Sylba napisał:

Popatrz wstecz i zastanów się skąd pojawiło się zainteresowanie tym co robisz.

U Taty w pracy zaczęły się szkolenia z elektroniki. Tata mało się zna na elektronice, więc uczymy się razem. Wydaje mi się, że takich osób nie jest mało, a taki wiek jest wręcz idealny na zaczęcie zabawy z elektroniką.

• Lubię! 1
4 godziny temu, szczygiel256 napisał:

Ja ze swojej strony mogę zaproponować taką zabaweczkę:

Choinka RGB LED.

Syn ma 13 lat i to było jego pierwsze lutowanie. Jeden wieczór zabawy a frajdy co nie miara.

Kupiłem.

Wyświetlacz też.

IMG_2666.png

Było to w prawdzie bardzo dawno temu ale ja uczyłem się fizyki ze świetnego podręcznika starszego brata (wydanego pod koniec XIX w) a zaczynałem kiedy jeszcze nie umiałem czytać. Po prostu tak były wspaniale przedstawione wszystkie doświadczenia na rycinach, że wystarczyło popatrzeć na te historyjki obrazkowe aby zrozumieć dane zjawisko. Dla młodych wyjaśnienie - rycina to taki obrazek odciśnięty z drzeworytu pokrytego farba drukarską. Drzeworyt to taki "rysunek" wyryty rylcem na drewnianej deseczce. Później oczywiście czytałem także tekst. Uważam, że fizyki powinno się uczyć znacznie wcześniej, tylko podręczniki do niej są  w czasach obecnych BEZNADZIEJNE. Potem w wieku 10-ciu lat kupowałem świetne czasopismo "Horyzonty Techniki dla dzieci". Był to wspaniały miesięcznik, który czytałem do lat 18-tu a fizyką była dla mnie ulubionym przedmiotem, który zdawałem na maturze. Niestety, podręcznik ten przepadł wraz z dorastaniem moich dzieci. "HY d.d." składałem pilnie i mam je do dnia dzisiejszego. Oto numer młodszy ode mnie o 10 lat i 3 miesiące.

6412943900_1734108742_thumb.jpg 1185147100_1734108735_thumb.jpg 1454661400_1734108732_thumb.jpg 

W każdym numerze było miejsce na jakąś własną konstrukcję w/g zamieszczonego opisu. Poza tym były b. ciekawe artykuły z różnych dziedzin techniki. Tak więc nie jest za wcześnie na naukę fizyki a przynajmniej na zainteresowanie tą dziedziną młodego człowieka.

Ze swej strony polecam budowę prostego odbiornika radiowego AM do odbiory fal długich a potem stopniowo co raz bardziej skomplikowane odbiorniki FM. Polecam też tani KIT azjatycki za niecałe 10 zł jako stereofoniczny odbiornik FM na słuchawki. 

https://forbot.pl/forum/topic/24668-kurs-poczatkujacy-1-i-2-kurs-lutowania-od-botland/?do=findComment&comment=209007

@Preskaler a radziecke Radio? Też były ciekawe rzeczy - sczególnie, że tanzystory mp cośtam mogłeś kupić bez problemu a na np. ASY37 trzeba było polować...

Zresztą byłem mniej więcej w tym wieku (raczej mniej niż więcej) kiedy zafascynowała mnie elektonika. Tyle że ja miałem tatę reżysera i mamę muzyka 😞 ale się dało

1 godzinę temu, Preskaler napisał:

Ze swej strony polecam budowę prostego odbiornika radiowego AM do odbiory fal długich

Jaki masz na myśli? Mój prosty pierwszy to była dioda, wkładka od słuchawki telefonicznej, kabel do rynny i drugi do kaloryfera. Warszawę I odbierał bez najmniejszych problemów.

@ethanak Radzieckie "Radio" to było później kiedy byłem już w szkole średniej i  do dorosłości. Był także "Junyj Tiochnik". Podobnie jak nasz "Radioamator" i "Młody Technik". Wszystkie te periodyki kupowałem, choć były trudne do zdobycia. Było też czechosłowackie (CS) "Radio" i niemiecki "Funktechnik". Wiele z nich mam do dzisiaj. Ja zaczynałem od TG 1 - 52 i TG 10-20. Diody to tzw." pieski" czyli DOG. Z rodzicami też nie miałem lekko bo ojciec pracował w fabryce obuwia a matka była gospodynią domową. W latach 60-tych ojciec kończył szkołę podstawową i zawodówkę wieczorową przy mojej pomocy z matematyki. Wcześniej miał jedynie czteroklasówkę. Był z roku 1906 a wtedy była jeszcze u nas Austria i kiepsko ze szkołami. Zaczynałem jako samouk elektroniczny. 

@Sylba To zależy od miejsca zamieszkania. Jeśli mieszkasz w odległości do 100 km od Solca Kujawskiego (okolice Bydgoszczy) to można zbudować odbiornik detektorowy. Dawniej nadajniki AM średniofalowe były rozmieszczone praktycznie w każdym mieście wojewódzkim, więc można było detektory budować na samej diodzie i słuchawce. Obecnie jedynie "Jedynka" jest nadawana na falach długich. Są niby gdzieś jakieś małe nadajniki (Twoje Gminne Radio) ale w moim mieście zlikwidowano nadajnik chyba już z 10 lat temu. Chyba jeszcze Cmolas i Puławy nadają ale nie mam potwierdzenia czy tak jest? Nie wiem czy się jeszcze coś ostało z tych nadajniczków o mocy ok. 300W i zasięgu do paru kilometrów. W tych tematach, które wyżej podałem opisałem i załączyłem schematy. W mojej odległości musiałem zastosować antenę 50m i dwa tranzystory. Jak to gra - widać i słychać na załączonych wyżej filmikach.  

• Lubię! 2
14 godzin temu, Preskaler napisał:

Jeśli mieszkasz w odległości do 100 km od Solca Kujawskiego (okolice Bydgoszczy) to można zbudować odbiornik detektorowy. Dawniej nadajniki AM średniofalowe były rozmieszczone praktycznie w każdym mieście wojewódzkim, więc można było detektory budować na samej diodzie i słuchawce. Obecnie jedynie "Jedynka" jest nadawana na falach długich.

Napisałem o diodzie i słuchawce jako ciekawostce z minionych lat. To co teraz jest proste w tamtych czasach było niewyobrażalne. Jestem za samodzielną budową różnych układów elektronicznych chociażby po to by przejść od teorii do praktyki, by mając do dyspozycji rysunki i opisy zbudować coś co będzie działało, by zmierzyć się z problemami, które zwykle pojawiają się przy realizacji projektów. 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...