Skocz do zawartości

Nowości i zmiany na Forbocie - dziennik zmian (changelog)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Miejsce, w którym będę informował o nowościach i zmianach na Forbocie. Jest konkretny plan, który będę stopniowo wdrażał - sporo małych rzeczy, ale są też duże projekty w planach 🙂 Temat od razu zamykam, bo chcę, aby była to forma dziennika zmian (taki changelog). Jeśli ktoś będzie miał pytanie do konkretnych rzeczy to proszę pytać w innych miejscach np. przez prywatne wiadomości.

• Lubię! 2
  • Wróciliśmy do regularnych publikacji nowych treści na blogu.
  • Zautomatyzowałem wpisy na Facebooku - od teraz projekty DIY i artykuły użytkowników będą regularnie, automatycznie pojawiać się na naszym profilu. Jest tam aktualnie duża górka zaległych projektów, ale idziemy w dobrą stronę.
  • Na Facebooku pojawił się kanał nadawczy Forbota, na którym pojawiają się informacje o nowych wpisach.
  • Treści przenoszone do kosza będą cyklicznie usuwane (kiedyś był to standard, a od pewnego czasu utykały tam na wieczność).
  • W działach do publikacji DIY pojawiły się instrukcje dla autorów (są powielone, aby mogły być przypięte jako ważne ogłoszenia w każdym dziale).
  • Od teraz najnowsze DIY będą pojawiały się automatycznie (po akceptacji) na blogu:

preview.png

• 5 tygodnie później...
  • Uruchomiłem nową kategorię Koła Naukowe, w której Koła Naukowe mogą przedstawiać swoje organizacje i ich osiągnięcia. W niedalekiej przyszłości zaczniemy aktywnie pozyskiwać takie wpisy od różnych organizacji. Mam nadzieję, że będą to wartościowe informacje dla studentów. Nie było do tej pory dobrego miejsca na tego typu wpisy dlatego uruchomiłem testowo nową kategorię 🙂
  • Lubię! 2
  • 3 tygodnie później...
  • Wyłączyłem możliwość zakładania nowych tematów w dziale "Artykuły redakcji (blog)", bo część nowych osób przez pomyłkę zakładało tam swoje tematy z pytaniami i czekały one przez to dłużej na akceptację. Artykuły z bloga mają przypisane automatycznie swoje tematy i w nich można dyskutować o treściach z danego artykułu. Nie ma potrzeby, aby tworzyć w tym dziale nowe tematy.
  • W kilku działach dodałem dłuższe instrukcje informujące o tym, kiedy należy założyć temat w danym dziale. Analogicznie, jak wyżej, czasami nowe osoby zakładały przez pomyłkę tematy z pytaniami w działach DIY. Mam nadzieję, że takie wyjaśnienia będą rozwieją wątpliwości nowych osób.

image.png

• 1 miesiąc później...
  • Zmieniony został sposób generowania i przetrzymywania cache - blog powinien działać szybciej. W przypadku ewentualnych problemów proszę o kontakt. Zmiany powinny dotyczyły wyłącznie bloga, forum jeszcze musi trochę poczekać.
  • 2 tygodnie później...
  • Skracanie zbyt długich tytułów wpisów z bloga na forum (nowe tematy i prawa kolumna)
  • Skracanie zbyt długich tytułów wpisów z bloga na blogu (artykuły powiązane i prawa kolumna)
  • Nowy, bardziej rozbudowany system do zarządzania plikami cookies 🍪
  • 3 tygodnie później...
  • W ciągu kilku najbliższych dni mogą się pojawiać krótkie (do 5 minut) niedostępności bloga i forum. Jest to związane z zaplanowanymi działaniami na serwerze. Postaram się zminimalizować niedostępności do minimum.
  • Część funkcji z forum może również znikać (tymczasowo lub na stałe, ze względu na brak kompatybilności z najnowszymi wersjami oprogramowania).
  • Lepsza jakość zdjęć i miniaturek.
    • Zmieniłem system przechowywania i kompresji załączników. Do tej pory były dość mocno kompresowane na serwerze.
    • Od teraz kompresja jest dużo mniejsza, a grafiki są ładowane przez z CDN.
    • Przywróciłem również wstecznie oryginalne, nieskompresowane grafiki.
  • Zmieniłem domyślny rozmiar miniaturki (od teraz będą trochę większe).
  • Wróciła opcja samodzielnej zmiany adresu e-mail w profilu.
    • Każdy może zmieniać w profilu swój adres e-mail.
    • Na razie jest to faza przejściowa, więc rozwiązanie ma pewne ograniczenia (opisane w ustawieniach profilu).
  • Naprawione autoryzowanie 2FA.
    • Nikt nie powinien mieć już problemów z włączeniem 2FA za pomocą kodów jednorazowych.
    • Zachęcam do włączenia tej opcji 🔒
  • Captcha powinna wyświetlać się rzadziej dla zalogowanych osób.
  • Forum dla osób niezalogowanych jest cachowane na poziomie Cloud Flare.
  • Wróciły stare, większe emoji, które były tu od początku i "tymczasowo" były zastąpione innymi 🚀 
  • Włączona została opcja wklejania wstępnie sformatowanej treści do edytora (można przekleić wpis np. z Worda z linkami, pogrubieniami).
    • Włączone w ramach testów - może jeszcze zostać wyłączone.
    • Pozostałe formy formatowania treści (w tym bbCode) również działają, ale w przyszłości mogą zostać zastąpione np. przez Markdown.
  • Lubię! 1

Jeśli między dwoma postami w temacie jest stosunkowo długa przerwa to pojawia się tam od teraz stosowny komunikat:

image.png

• Lubię! 1
  • 3 miesiące później...
  • Blog: zmiana sposobu korzystanie z Redis.
  • Blog: aktualizacja formularza kontaktowego + wymiana reCaptcha na Cloudflare Turnstile.
  • Forum: aktualizacja + przygotowanie do rezygnacji z reCatpcha.
  • Forum: naprawa błędu wyświetlania rang SVG, który mógł występować u niektórych osób.

Przy okazji przypominam, że od czerwca możliwa jest samodzielna edycja adresów e-mail przypisanych do konta. Zachęcam więc do weryfikacji, czy macie wpisany tam aktualny adres i pamiętacie na jaki adres zakładaliście konto na forum.

• 2 miesiące później...
  • Forum: osadzanie filmów z YT na forum powinno działać już poprawnie
  • Forum: opcja w edytorze do wstawiania kodu programu jest znów widoczna na mobile
Dnia 9.06.2025 o 08:53, Treker napisał:

Włączona została opcja wklejania wstępnie sformatowanej treści do edytora (można przekleić wpis np. z Worda z linkami, pogrubieniami).

• Po testach wyłączona została powyższa funkcja, bo zdecydowana większość użyć tej funkcji była przypadkowa i niepoprawna. Rozważam inne metody, które mogą być pomocne 🙂
Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...