Skocz do zawartości

Pomiar z czujnika wilgotności

Pomocna odpowiedź

Cześć:)

Chciałbym mierzyć poziom wilgotności przy pomocy układu SY-DS-1 i ESP32. Jest to rezystancyjny czujnik. Z dokumentacji technicznej wyczytałem, że pracuje na napięciu 0.8 V.

image.thumb.png.ad1b40c0800709b0ce3be35018c2b7de.png

Do pomiaru planuję zastosować dzielnik napięcia jak poniżej:

image.thumb.png.386565f898ac6af698ac86a6d8a0c296.png

Napięcie zasilania to 3.3V. Czy taki układ będzie prawidłowo działał? Z moich kalkulacji wynika, że pomiar do 80% wilgotności będzie w miarę dokładny (rezystancja czujnika przy 80% wilgotności to 10k, co przekłada się na napięcie 0,305V na wyjściu dzielnika). Pytanie czy nieliniowy układ ADC ESP32 poradzi sobie z dokładnym pomiarem wilgotności 90% (rezystancja czujnika 100k, napięcie na wyjściu dzielnika 0.04V)? Czy jest jakiś sposób "przesunąć" zakres napięcia wyjściowego z dzielnika w okolice 1V tak by odczyt nie był przekłamany?

• Lubię! 1

(edytowany)

- ADC esp32 mierzy do 2.5V, trzeba odpowiednio przeprogramować ADC.

- ja bym zamienił czujnik miejscami i z niego odczytywał napięcie. 

- chyba nieliniowość czujnika jest większa niż nieliniowość wejścia ADC, które można skalibrować programowo.

- poniżej kilka rysunków dla różnych modeli esp32, ostatnie modele są już firmowo kalibrowane

ADC1.thumb.png.d41ac01c67fafc623cccdf8231bc71a6.png   linearity.thumb.png.e473e4d45314e806f383f7c614f67348.png   end-calib.thumb.png.e5c6d6d8447261eaeb437bfa8856418d.png

Edytowano przez 99teki

W jakim sensie zamienić czujnik miejscami?

W projekcie zamierzam użyć ESP32-WROOM-32 (ten chiński moduł z popularnych serwisów aukcyjnych:)). Z tego do mi wiadomo, standardowo mogę wykonywać pomiary do 3.3V. 

Po pierwsze masz w ESP dzielniki, standardowo zakres jesr o ile pamiętam 1.1V.

Po drugie wrzuć w google "voltage shifter", któreś z rozwiązań może pasować (przesunìęcie napięcia wejściowego w zakres maksymalnej liniowości adc)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wszyscy pięknie deliberują na temat liniowości pomiaru, a nikt nie zwrócił uwagi, że jest to czujnik do wykrywania punktu rosy, którego rezystancja gwałtownie rośnie, gdy na jego powierzchni pojawią się kropelki wody.

Jego działanie jest z definicji nieliniowe.

• Lubię! 1

(edytowany)

@jand z którym stwierdzeniem się nie zgodzisz:

• przetwornikiem który ma minimalne napięcie pomiaru 0.15V nie da się zmierzyć napięcia w zakresie 0..0.8V
  • zakres pomiarowy ESP32 to 1,1V bez włączonych dzielników

Tylko tyle pisałem.

Edytowano przez ethanak

(edytowany)

@ethanak ze wszystkim się zgadzam - choć mój wpis był chronologicznie bezpośrednio pod Twoim, to jednak w ogóle się do niego nie odnosił.

Dotyczył on nie tyle konkretnych metod pomiarowych, ale samej idei stosowania tego czujnika. Może się mylę, ale moim zdaniem on się nie nadaje do takiego zwykłego pomiaru wilgotności. Popatrz, proszę, na jego kartę katalogową.

Edytowano przez jand
  • Lubię! 1

(edytowany)
1 godzinę temu, ethanak napisał:

@jand jak zwykle znów nie zrozumiałeś co napisałem, ale powoli zaczynam się przyzwyczajać.

no i kto nie zrozumiał?

ale „przepraszam”, to już nie łaska napisać…

Edytowano przez SOYER
  • Lubię! 1

28 minut temu, ethanak napisał:

@jand no to się po prostu nie zrozumieliśmy 🙂 Zdarza się.

nie nie nie „zrozumieliśmy się”, tylko Ty nie zrozumiałeś postu @jand, takie szybkie odwrócenie kota ogonem:)).

Niby drobnostka prawda, ale jakże inaczej to brzmi.

• Lubię! 1

Wiem z doświadczenia, że niektórym ciężko przychodzi słowo "przepraszam", więc już wcześniej przyjąłem te przeprosiny oznaczając je polubieniem.

Dziękuję Tomku.

1 godzinę temu, jand napisał:

niektórym ciężko przychodzi słowo "przepraszam"

Właśnie, właśnie... Ja tam się przeprosin za chamskie teksty w stylu:

8 godzin temu, jand napisał:

gdzież bym mógł zrozumieć przesłanie Mistrza

nie domagałem (szczególnie jeśli jak się wyjaśniło były wynikiem nieporozumienia). Ale jeśli koniecznie chcesz to BARDZO PRZEPRASZAM i oczekuję tego samego.

Szanowni Panowie:) nie ma co się kłócić i robić z tego zacnego forum drugą elektrodę:) 

Co do mojego problemu, faktycznie, zastosowałem zły czujnik. Chodzi mi o pomiar wilgotności, a nie punktu rosy tak jak napisał kolega @jand. W swoim projekcie zastosuję dedykowany układ cyfrowy jakim jest DHT22. jest niewiele droższy, dodatkowo posiada wbudowany czujnik temperatury.

Dziękuję wszystkim za wszelkie porady:) 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.