Skocz do zawartości

AI w praktyce hobbysty elektronika

Sylba

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, SOYER napisał:

Nie chcę znowu prowokować, ani być posądzony o czepianie się, jednak może, skoro sami nie mamy podstaw wiedzy, zacznijmy pytać AI o podstawowe rzeczy.

Podziwiam korepetytorów, oni mają niesamowitą cierpliwość tłumaczyć do znudzenia podstawy. Ale AI w tym nie przebiją. Można bez końca zadawać pytania typu a dla czego?, jak małe dziecko, a AI za każdym razem cierpliwie odpowie.

• Lubię! 1

Och, ile razy marzyłem jak by to cudownie było pogadać z kimś kto już kiedyś rozwiązał problem nad którym akurat się głowię. No i teraz mogę!

• Lubię! 1

5 minut temu, AntekBezak napisał:

Och, ile razy marzyłem jak by to cudownie było pogadać z kimś kto już kiedyś rozwiązał problem nad którym akurat się głowię. No i teraz mogę!

Tak to chyba działa, żeby nie wyważać otwartych drzwi tylko korzystać z tego co już ktoś wymyślił.

• Lubię! 1

(edytowany)

Szkoda, wielka szkoda, że dyskusja skręciła w… krzaki. 
Tak, ludzie a właściwie gmin, zawsze bali się nowego. Była to np. walka z maszynami parowymi i aż do teraz to nas prześladują te lęki. Zamiast straszenia siebie nawzajem zastanówmy się jak udoskonalać AI. Widząc jej braki wymyślajmy w jaki sposób ją naprawiać. Mnie bardzo często denerwuje nielogiczne poprawianie błędów w pisanym tekście. Najczęściej popełniam tzw. literówki, które są „poprawiane” na jeszcze większe błędy. Jeśli napiszę np. „się” bez polskiej literki „ę” to AI zrobi z tego słowa „nie”. Ze zdania „ja się poprawię” zrobi „ja nie poprawię”. Człowiek łatwiej zrozumie taki błąd a maszyna tego nie może zrobić. Nazywanie więc tę „maszynę” - sztuczną inteligencją działamy zdecydowanie na wyrost. Ja bym ją raczej nazwał „sztuczną i bezmyślną encyklopedią”. To jednak nie wyklucza jej przydatności a w przyszłości może nawet zasłuży na miano AI? Nastąpić to może jednak po znacznych jej udoskonaleniach. A, i jeszcze jedno. Odgórnie powinien być OBOWIĄZEK wyraźnego ZAZNACZANIA tekstu wygenerowanego przez AI a wszelkie niedotrzymania tego obowiązku powinny być surowo karane np. wysokimi grzywnami. 

Edytowano przez Preskaler

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

47 minut temu, Preskaler napisał:

Nazywanie więc tę „maszynę” - sztuczną inteligencją działamy zdecydowanie na wyrost. Ja bym ją raczej nazwał „sztuczną i bezmyślną encyklopedią”. To jednak nie wyklucza jej przydatności a w przyszłości może nawet zasłuży na miano AI? 

Tak, piszesz o tym co ja, ai łyka wszystko jak pelikan, nie potrafi oddzielić informacji wartościowych od chłamu, tak jak inteligentny człowiek.

Jednak to na pewno nie jest encyklopedia, w encyklopedii masz informacje pewne, sprawdzone, na których można się opierać. W przypadku AI nie masz absolutnie takiej pewności.

2 godziny temu, Preskaler napisał:

Odgórnie powinien być OBOWIĄZEK wyraźnego ZAZNACZANIA tekstu wygenerowanego przez AI a wszelkie niedotrzymania tego obowiązku powinny być surowo karane np. wysokimi grzywnami. 

Pobożne życzenia z tym obowiązkiem. Skoro AI symultanicznie tłumaczy to co mówisz na dowolny język, możesz swoją twarz wkleić do zdjęcia dowolnej osoby, mówić głosem innej osoby na podstawie próbki jej głosu. Możesz tworzyć sztuczne postacie mówiące twoim głosem z animacją ruchu i układu ust prawie nie do odróżnienia. To jest nie do ogarnięcia.

Ja bym ją raczej nazwał „sztuczną i bezmyślną encyklopedią”

Dla mnie bez znaczenia czy to się nazywać będzie AI czy inaczej - wiadomo co robi.

• Lubię! 1

Nie wiem czy któryś z Was używa AI na codzień, czy tylko słyszeliście o tym, ale ja używam tego conajmniej kilka razy dziennie i rzadko się zdarzają pomyłki. Oczywiście trzeba filtrować informacje (np. co do dat często się myli), ale to trzeba też robić przy normalnym używaniu internetu. Obecnie jest to tak dobrze wytrenowane, że naprawdę rzadko zdarza się żeby mi nakłamało.

Najczęściej popełniam tzw. literówki, które są „poprawiane” na jeszcze większe błędy. Jeśli napiszę np. „się” bez polskiej literki „ę” to AI zrobi z tego słowa „nie”. Ze zdania „ja się poprawię” zrobi „ja nie poprawię”. Człowiek łatwiej zrozumie taki błąd a maszyna tego nie może zrobić.

Zależy jakiego AI używasz, jeśli masz na myśli autouzupełnianie w telefonie to to nie jest najpotężniejsze AI jakie może być. Jak piszę czasem do chata GPT to często żeby było szybciej piszę bez polskich znaków, albo popełniam masę błędów logicznych w zdaniu i nadal mnie rozumie.

Odgórnie powinien być OBOWIĄZEK wyraźnego ZAZNACZANIA tekstu wygenerowanego przez AI a wszelkie niedotrzymania tego obowiązku powinny być surowo karane np. wysokimi grzywnami. 

W wielu miejscach już tak jest (no może bez tych grzywn). W banku zdjęć pixabay trzeba odchaczyć jeśli obraz jest wygenerowany przez AI, a jak tego nie zrobisz i ktoś cię przyłapie to ci odchaczają na siłę.

Tutaj:

https://www.uea.ac.uk/about/news/article/generative-ai-bias-poses-risk-to-democratic-values

potwierdzenie tezy o tym, że jeśli uczymy (niekoniecznie AI) na podstawie aktualnie powszechnie dominującej narracji to na pewno nie możemy się spodziewać obiektywnego spojrzenia na jakiś temat. Tu potrzeba prawdziwej inteligencji, porównania źródeł, wyciągania wniosków, interpretacji. Nie tylko suchej wiedzy.

• Lubię! 1

5 godzin temu, SOYER napisał:

...w encyklopedii masz informacje pewne, sprawdzone, na których można się opierać. W przypadku AI nie masz absolutnie takiej pewności.

Różnie to też bywa i w encyklopedii. Wiele haseł i określeń się zdezaktualizowało i zmieniło. Szczególnie szybko są nieprawdziwe wiadomości z dziedziny gospodarki, polityki, geografii a nawet nauki. Wszystko zależy od roku wydania encyklopedii. 

3 godziny temu, SOYER napisał:

jeśli uczymy (niekoniecznie AI) na podstawie aktualnie powszechnie dominującej narracji to na pewno nie możemy się spodziewać obiektywnego spojrzenia na jakiś temat. T

Ten artykuł dotyczy podejścia do poglądów politycznych, preferowanie jednych i unikanie drugich. Tylko twórcy AI wiedzą jakie są algorytmy uczenia AI. Nam pozostaje zdrowy rozsądek i zasada ograniczonego zaufania. Nie tylko AI kształtuje naszą świadomość, ale AI może robić to w sposób nieporównywalny do innych środków przekazu. Ale to temat nie na to forum.

• Lubię! 1

Przykład użycia AI z dzisiaj. Takie zapytanie:

Testowałem turbinę wiatrową wystawiając ją za okno jadącego samochodu. Zapisałem dane ile czasu zajmował jeden obrót turbiny (podane w 0,001 sekundy) przy różnych prędkościach. 20 kmh: 370 30 kmh: 230 40 kmh: 177 50 kmh: 143 60 kmh: 107 70 kmh: 97 napisz funkcję w pythonie która oblicza prędkość wiatru na podstawie danych o czasie obrotu.
Taka odpowiedź chata GPT:

Aby obliczyć prędkość wiatru na podstawie czasu obrotu turbiny, najlepiej dopasować funkcję zależności między czasem obrotu a prędkością. Możemy użyć interpolacji lub regresji. Oto funkcja w Pythonie:

import numpy as np
from scipy.interpolate import interp1d

def create_wind_speed_model():
    # Dane eksperymentalne (prędkość km/h, czas obrotu w ms)
    speeds = np.array([20, 30, 40, 50, 60, 70])
    times = np.array([370, 230, 177, 143, 107, 97])

# Interpolacja funkcji zależności prędkości od czasu obrotu
    model = interp1d(times, speeds, kind='linear', fill_value='extrapolate')
    return model

def estimate_wind_speed(rotation_time):
    model = create_wind_speed_model()
    return model(rotation_time)

# Przykład użycia
print(estimate_wind_speed(40))  # Obliczona prędkość w km/h

Funkcja estimate_wind_speed(rotation_time) zwraca przybliżoną prędkość wiatru na podstawie zmierzonego czasu obrotu. Interpolacja liniowa pozwala na estymację dla wartości spoza tabeli. Można ją zastąpić inną metodą, np. regresją nieliniową, jeśli dane będą bardziej skomplikowane.

Dostałem ładny kod z komentarzami, nadal muszę znać pythona żeby to zrozumieć, przetestować, i zintegrować z resztą systemu, ale zaoszczędziło mi to obliczeń i kodowania. Całość zajęła mi 20 minut zamiast 1.5 godziny

• Lubię! 2

28 minut temu, AntekBezak napisał:

Testowałem turbinę wiatrową wystawiając ją za okno jadącego samochodu. Zapisałem dane ile czasu zajmował jeden obrót turbiny (podane w 0,001 sekundy) przy różnych prędkościach. 20 kmh: 370 30 kmh: 230 40 kmh: 177 50 kmh: 143 60 kmh: 107 70 kmh: 97 napisz funkcję w pythonie która oblicza prędkość wiatru na podstawie danych o czasie obrotu.

Aby obliczyć prędkość wiatru na podstawie czasu obrotu turbiny, najlepiej dopasować funkcję zależności między czasem obrotu a prędkością. Możemy użyć interpolacji lub regresji. Oto funkcja w Pythonie:

import numpy as np

return model

# Przykład użycia

Funkcja estimate_wind_speed(rotation_time) zwraca przybliżoną prędkość wiatru na podstawie zmierzonego czasu obrotu. Interpolacja liniowa pozwala na estymację dla wartości spoza tabeli. Można ją zastąpić inną metodą, np. regresją nieliniową, jeśli dane będą bardziej skomplikowane.

Dostałem ładny kod z komentarzami, nadal muszę znać pythona żeby to zrozumieć, przetestować, i zintegrować z resztą systemu, ale zaoszczędziło mi to obliczeń i kodowania. Całość zajęła mi 20 minut zamiast 1.5 godziny

Super, pokaż tą „turbinę wiatrową”…

Jaki to typ?

30 minut temu, AntekBezak napisał:

import numpy as np

return model

# Przykład użycia

Czy AI zapytało Cię jaka to turbina? Nakierowało na temat dlaczego jedne typy czujników prędkości wiatru nadają się do danych prędkości, a do innych już nie?

Czy AI wykazało różnice w wynikach pomiarów dla różnych zakresów prędkości, w zależności od zastosowanego czujnika? 

W skrócie, jaki to czujnik? Zapytało AI?

2 minuty temu, SOYER napisał:

tą „turbinę wiatrową”…

Gramatyka równie ważna jak ortografia 😁

Aparat mi padł, dam zdjęcie jak wymyślę jak je zrobić (chyba będę musiał kamerką od rpi). Wygląda tak jak ta poprzednia co ci kiedyś na czacie pokazałem, ale niższa ze znacznie niższymi łopatami, dodatkowo łopaty i wszystko inne pogrubione żeby nie wybuchła jak poprzednia. Mam nadzieję że niedługo uda się dokończyć stację i to opisać.

W tej konwersacji nie, ale w poprzednich konstrukcja trubiny była z nim szeroko omawiana. Ten typ się chyba nazywa turbiną Savoniusa.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.