Skocz do zawartości

AI w praktyce hobbysty elektronika

Sylba

Pomocna odpowiedź

Przed chwilą, AntekBezak napisał:

Gramatyka równie ważna jak ortografia 😁

Aparat mi padł, dam zdjęcie jak wymyślę jak je zrobić (chyba będę musiał kamerką od rpi). Wygląda tak jak ta poprzednia co ci kiedyś na czacie pokazałem, ale niższa ze znacznie niższymi łopatami, dodatkowo łopaty i wszystko inne pogrubione żeby nie wybuchła jak poprzednia. Mam nadzieję że niedługo uda się dokończyć stację i to opisać.

Jak chcesz tym mierzyć realną prędkość wiatru, to zapomnij o dokładności;). Mam, wiem co mówię.

Zapytaj AI dlaczego ten czujnik się nie nadaje do pomiarów prędkości wiatru w szerokim zakresie. I ucz się od AI jak można łgać;). Zapytaj o źródła wiedzy. Zapytaj trzy razy czy na pewno jest pewna swoich odpowiedzi.

Zdziwisz się;)

2 minuty temu, AntekBezak napisał:

W tej konwersacji nie, ale w poprzednich konstrukcja trubiny była z nim szeroko omawiana. Ten typ się chyba nazywa turbiną Savoniusa.

Pytaj AI i dopytuj… i jeszcze więcej… Zdziwisz się jak zacznie kluczyć;)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nie obchodzą mnie źródła wiedzy przy czystych obliczeniach matematycznych. Kod działa, przewiduje poprawnie wartości które już znam, oraz prawdopodobnie te niewiadome. Sam mi pisałeś że w domowych warunkach nie da się zrobić precyzyjnego miernika prędkości wiatru.

(edytowany)

Z doświadczenia, tego typu turbiny sprawdzają się przy długotrwałej, w miarę jednostajnej prędkości przepływu. Czy taka występuje w przyrodzie, odpowiedz sobie sam. 

Koniec off topicu. Tego Ci AI nie powie. Przy całej mojej dla niej sympatii.

AI, póki co, jest jak śliczna znajoma, fajnie się pochwalić, że się ją zna, fajnie pogadać, na początku. Jednak im dłużej z nią gadasz tym bardziej widzisz, że to uroda i fame jest tym co do niej przyciąga, bo na pewno nie to co sobą prezentuje.

Póki co;)

12 godzin temu, AntekBezak napisał:

Sam mi pisałeś że w domowych warunkach nie da się zrobić precyzyjnego miernika prędkości wiatru.

Właśnie.

Na pewno nie tego typu.

😉

Edytowano przez SOYER

Szybkie pytanko, jak często używasz AI?

Kłamie, czy nie, jako osoba używająca tego wiele razy dziennie mogę potwierdzić że znacznie zwiększa moją wydajność w rozwiązywaniu problemów.

• Lubię! 1

(edytowany)
12 godzin temu, AntekBezak napisał:

Nie obchodzą mnie źródła wiedzy przy czystych obliczeniach matematycznych.

Serio?

Nie obchodzi Cię źródło wzoru do którego podstawiasz swoje „dane matematyczne”?

Nie obchodzi Cię czy zastosowany wzór i metoda mają sens w przypadku który wdrażasz?

Nie obchodzi Cię, że mogą być inne, właściwe, sposoby dojścia do wyznaczonego celu?

Nie obchodzi Cię, że jeśli wkładasz w zapytanie AI konkretne założenia, to ta AI dokaładnie do nich się zastosuje, wcale nie wspominając o tym, że te założenia mogą być, delikatnie mówiąc, nieoptymalne, błędne?

11 godzin temu, AntekBezak napisał:

Szybkie pytanko, jak często używasz AI?

Codziennie.

11 godzin temu, AntekBezak napisał:

Kłamie, czy nie, jako osoba używająca tego wiele razy dziennie mogę potwierdzić że znacznie zwiększa moją wydajność w rozwiązywaniu problemów.

Moją też. Serio.

Jednak przeczytaj trzy razy moj poprzedni post, a potem jeszcze dwa razy.

Edytowano przez SOYER

To że to turbina savoniusa to sprawdziłem akurat po grafice w góglu.

9 godzin temu, SOYER napisał:

Nie obchodzi Cię źródło wzoru do którego podstawiasz swoje „dane matematyczne”?

Źródłem wzoru w tym przypadku jest chat GPT.

Nie obchodzi Cię czy zastosowany wzór i metoda mają sens w przypadku który wdrażasz?

Od tego właśnie mam znajomość pythona. Pozwoliła mi ona na przeanalizowanie kodu i stwierdzenie iż ma on sens.

Nie obchodzi Cię, że mogą być inne, właściwe, sposoby dojścia do wyznaczonego celu?

Byś może są, ale ten działa. To mi wystarczy. Nie jest to profesjonalny projekt gdzie muszę walczyć o maksymalną wydajność rozwiązania, tylko hobbystyczna stacja pogodowa.

Nie obchodzi Cię, że jeśli wkładasz w zapytanie AI konkretne założenia, to ta AI dokaładnie do nich się zastosuje, wcale nie wspominając o tym, że te założenia mogą być, delikatnie mówiąc, nieoptymalne, błędne?

Często AI samo mi podpowiada jak udoskonalić moje rozwiązanie, samo nie pytane. Więc nie zawsze sztywno się stosuje do wyznaczonych założeń.

Podsumowując: dla mnie działa, mi pomaga. Jeśli masz inne zdanie, nie zamierzam Cię dalej przekonywać.

19 minut temu, AntekBezak napisał:

To że to turbina savoniusa to sprawdziłem akurat po grafice w góglu.

Źródłem wzoru w tym przypadku jest chat GPT.

Od tego właśnie mam znajomość pythona. Pozwoliła mi ona na przeanalizowanie kodu i stwierdzenie iż ma on sens.

Byś może są, ale ten działa. To mi wystarczy. Nie jest to profesjonalny projekt gdzie muszę walczyć o maksymalną wydajność rozwiązania, tylko hobbystyczna stacja pogodowa.

Często AI samo mi podpowiada jak udoskonalić moje rozwiązanie, samo nie pytane. Więc nie zawsze sztywno się stosuje do wyznaczonych założeń.

Podsumowując: dla mnie działa, mi pomaga. Jeśli masz inne zdanie, nie zamierzam Cię dalej przekonywać.

Działa, mnie też, nawet szkic i wzory dobrze napisane, u mnie też. Jednak to nie znaczy, że dobrze mierzy prędkość wiatru;). U mnie też. Koniec off topicu;).

(edytowany)

Kto ma większego AI? Tzn. z którego modelu korzystacie, z jakiej apki, strony, itd? Dla kolegi pytam.

Edytowano przez orb777

(edytowany)
12 godzin temu, SOYER napisał:

Czy AI zapytało Cię jaka to turbina? Nakierowało na temat dlaczego jedne typy czujników prędkości wiatru nadają się do danych prędkości, a do innych już nie?

Podejrzało nad czym pracuje 😉

13 godzin temu, AntekBezak napisał:

Funkcja estimate_wind_speed(rotation_time) zwraca przybliżoną prędkość wiatru na podstawie zmierzonego czasu obrotu. Interpolacja liniowa pozwala na estymację dla wartości spoza tabeli.

Ciekawe jak wartości estymowane przez np mają się do trendu generowanego przez Excel

Speed_chart.thumb.png.ca9496cffbe451eadb0f1047e922910f.png

image.thumb.png.7dd1cbe7348b0969f8dcb633e53d617a.png

Edytowano przez Sylba
  • Lubię! 1

@AntekBezak, a gdzie kliknąć? Całkiem przypadkiem załapałem się na wersję "pro" z wieloma modelami i dostępem do sieci na getmerlin, chociaż nawet z nich nie korzystam (o ile już to gpt4o). Jest też apka. Nie chodzi o reklamę, jednak dobrze by było wspomnieć dla potomności gdzie można porozmawiać z AI, z jakim modelem itd., bo nie wiadomo co z czym jest porównywane.

14 godzin temu, Santiago napisał:

@Preskaler Zgadzam się , jednak znając ludzkość raczej nie wykorzysta tego w dobry sposób.

Ludzkość? To za wiele powiedziane. Niektóre osobniki to tak. Każdy prawie wynalazek potrafią wykorzystać w celach niecnych. Koło, rozniecanie ognia, wytapianie stali, proch strzelniczy i silniki rakietowe... oraz wiele, wiele innych. Wszystko można wykorzystać w dobry i zły sposób. Nawet zwykły kamień może być wykorzystane do budowy domów i do zabijania. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.