Skocz do zawartości

AI w praktyce hobbysty elektronika

Sylba

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

Do obliczeń matlab, symulacji ltSpice, schematów, projektów części i obudów programy CAD. Do pisania oprogramowania co kto lubi. Żadne z wyżej wymienionych narzędzi nie zastąpi w sposób kompleksowy sztuczna inteligencja. A elektronika jest tak rozległą dziedziną techniki że nie sposób znaleźć fachowca który będzie wiedział wszystko o wszystkim, tym bardziej nie model językowy. Narzędzie jak każde inne na tym etapie moim zdaniem mało użyteczne pomagające rozwiązać pewne problemy ale nie rozwiązujące je. I tak to należy traktować.

AL nie zastąpi doświadczonego serwisanta, nie jest innowacyjne, nikt o zdrowych zmysłach nie dopuści maszyny do projektowania urządzeń ratujących życie i zdrowia ludzi 

Edytowano przez _LM_

Na obecną chwilę najbardziej pasuje mi hasło: "AI zmienną jest". Potrafi odpowiedzieć, ale też i "oszukać", wymyślić to czego nie ma, używając biblioteki, której nikt nie napisał. Przyspiesza natomiast wyszukiwanie i zbieranie info w formie "pigułki", która stanowi całkiem dobrą bazę do dalszego grzebania w gogulasie. Poza tym - człowieka obraża tylko jak jej rozkażesz, hehe.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@Preskaler świetny post ukazujący, z trochę dłuższej perspektywy, absurdalność dyskusji nad używaniem lub nie AI.

Czy używać, oczywiście, że tak, czy wierzyć w każde słowo, oczywiście, że nie. 

Myślenie nad tym co się robi, co się czyta, czego się słucha zawsze powinno być podstawą postępowania człowieka inteligentnego.

Dlatego mam pewne wątpliwości co do słowa „inteligencja” w SI, bo ta nasza SI przecież łyka wszystko co jej podają jak pelikan, a potem chwali się tą „wiedzą” na prawo i lewo.

My za to nigdy nie wiemy skąd powzięła informacje które nam podaje, czy z „Elektroniki praktycznej” czy z Pudelka.

Myśleć trzeba;).

• Lubię! 2

A ja mam do tego takie podejście, jak pisałem w wątku Janka17, czyli:

AI jest bardzo pomocne, sam z niego wiele korzystam - może pomóc jak nie masz czasu na szukanie danych informacji. Dodatkowo może napisać proste programy na których możesz się wzorować (sam tak robiłem). Tylko należy nie popełniać takiego błędu, że wysługujesz się AI zawsze. W Janka17 pisałem o ludziach, którzy popełnili ten błąd i skutkach tego błędu.

Zrozumiałe jest że każdy lgnie do najprostszego sposobu nauki, czy wykonania danej czynności, ale musimy pamiętać że nie możemy wysługiwać się tylko AI. Dlatego uważam że nasza ludzka natura + AI (czyli łatwy sposób zdobywania informacji) może rozleniwiać Na dowód: Mój brat chodzi do technikum. Jest sprawdzian, to wszyscy wyciągają sramfony i ściągają z ChataGPT. 

Jeśli też korzystacie z ChataGPT to zauważcie po sobie, jak często z pytaniem zwracacie się do AI, jak często szukacie informacji w internecie i jak często szukacie informacji w książkach.

54 minuty temu, BeeKeyPro napisał:

Mój brat chodzi do technikum. Jest sprawdzian, to wszyscy wyciągają sramfony i ściągają z ChataGPT. 

BeeKeyPro, gdy zostaniesz inżynierem nikt ci nie będzie zabraniał korzystania z ChataGPT, komputera, Internetu czy czegokolwiek jeszcze. Wprost przeciwnie. W dobrej firmie zapytają ciebie czy czegoś nie potrzebujesz, bo twoim zadaniem będzie rozwiązywanie problemów w takim czasie i w taki sposób by wyprzedzić konkurencję. Tego powinna uczyć szkoła - jak rozwiązywać konkretne problemy (zadania) mając do dyspozycji wszystkie dostępne środki, a nie jak rozwiązać zadanie licząc na palcach. Zdaje się, że system szkolnictwa nie nadąża za tym co się dzieje na świecie. Szkoła powinna nas nauczyć jak korzystać z tych narzędzi, które już wymyślono, które są sprawdzone, które pomogą w życiu i w pracy.

1 godzinę temu, BeeKeyPro napisał:

Jeśli też korzystacie z ChataGPT to zauważcie po sobie, jak często z pytaniem zwracacie się do AI, jak często szukacie informacji w internecie i jak często szukacie informacji w książkach.

A gdzie szukać tych informacji? Księgarni jest coraz mniej, a techniczne spotkasz sporadycznie. Dostępne w internetowych księgarniach książki są drogie. Postęp w niektórych dziedzinach jest tak szybki, że książki się szybko dezaktualizują. Internet jest powszechnym kanałem dystrybucji informacji między innymi z uwagi na szybkość reagowania na zmieniające się otoczenie. Ale czy ktoś pokazuje jak korzystać z tego "dobrodziejstwa", jak wyszukać informacje i odróżnić to co wartościowe od śmieci? Jak weryfikować informacje? Popatrz na elektronikę, informatykę. Układów scalonych jest ogrom. Popatrz na mikrokontrolery. Posiadają coraz więcej funkcji, są coraz bardziej skomplikowane. Opanowanie wiedzy na ich temat wymaga sporo czasu. Dlaczego więc nie korzystać z podpowiedzi. Dlaczego z całego ogromu informacji nie wybrać tych, które dotyczą tego nad czym właśnie pracujesz?

• Lubię! 2

Teraz mamy rozkwit AI pod kategorią GenAI. Czyli mamy fajne narzędzia do generowania. To nie jest prawdziwa inteligencja, Apple nawet opublikował ciekawy papier gdzie wykazują, że GenAI tak naprawdę nie rozumie świata https://machinelearning.apple.com/research/gsm-symbolic

Natomiast będzie to ułatwiało pracę. I takie coś dzieje się nieustannie od rewolucji przemysłowej. I strach przed tym był od zawsze https://pl.wikipedia.org/wiki/Luddyzm . I jak pokazała historia, im szybciej w jakimś miejscu wrażano innowacje, tym szybciej rósł tam dobrobyt.

• Lubię! 1

2 minuty temu, Sylba napisał:

Dlaczego z całego ogromu informacji nie wybrać tych, które dotyczą tego nad czym właśnie pracujesz?

Czytasz, że zrozumieniem? Napisałem, że AI jest użyteczne do takich rzeczy. Podałem ten przykład z książką, góglem i AI, żeby udowodnić, że pomimo tego, że AI pomaga, rozleniwia. To tak jak rozpieszczony jedynak, któremu wszyscy wszystko podają pod nos, a jakiś pracowity chłopak, który to samo osiągnął co jedynak, ale ciężką pracą:

• Jedynak: Dostał to co chciał
  • Pracowity chłop: Dostał to co chciał, ale ciężką pracą.

Jakie są różnice? A no takie, że jedynak będzie dostawał pod nos, co go rozleniwi i nie nauczy samodzielności. To samo tyczy się AI, dostajesz pod nos i się cieszysz, ale nie zauważasz, że się rozleniwiasz.

• Lubię! 1

6 minut temu, Sylba napisał:

A gdzie szukać tych informacji? Księgarni jest coraz mniej, a techniczne spotkasz sporadycznie. Dostępne w internetowych księgarniach książki są drogie. Postęp w niektórych dziedzinach jest tak szybki, że książki się szybko dezaktualizują. Internet jest powszechnym kanałem dystrybucji informacji

A to jest inny ciekawy aspekt. Akurat obserwuje się trend odwrotny, coraz mniej ludzi szukają prawdziwych informacji w internecie, a już zwłaszcza w tematach nie inżynierskich. Jest teraz masa fake newsów, zwłaszcza związanych z polityką, które można zweryfikować w mniej niż minutę. A jakoś ludzie wolą te fejkowe informacje przeżywać, dyskutować o nich itd.

• Lubię! 2

@BeeKeyPro , ludzie zawsze szukają sposobu na szybsze pozyskiwanie danych, żeby wykonać coś w krótszym czasie, dlatego jesteś na forum, pytasz, szukasz w gogulasie albo podglądasz na yt. Wcześniejsze pokolenia nie miały tak łatwo jak obecne, tj. bywały wędrówki piesze do biblioteki -> wertowanie encyklopedii papierowej w domu -> skok jakościowy, czyli internet (gogulas) -> AI -> ??? (może czasy "matrixowe" i wiedza wgrywana bezpośrednio do głowy?)

• Lubię! 2

6 minut temu, BeeKeyPro napisał:

To tak jak rozpieszczony jedynak, któremu wszyscy wszystko podają pod nos, a jakiś pracowity chłopak, który to samo osiągnął co jedynak, ale ciężką pracą:

Sformułowanie ciężka praca może być różnie zrozumiane. Jeśli ciężką pracę mierzysz godzinami spędzonymi nad rozwiązaniem problemu, albo ilością wylanego potu, to nie o to chodzi. Czym lub jak będziesz mierzył wydajność pracy i w jaki sposób określisz czy ktoś ciężko pracuje czy się obija?  Praca powinna być efektywna co nie znaczy, że musi być ciężka.

• Lubię! 2

6 minut temu, BeeKeyPro napisał:

Czytasz, że zrozumieniem? Napisałem, że AI jest użyteczne do takich rzeczy. Podałem ten przykład z książką, góglem i AI, żeby udowodnić, że pomimo tego, że AI pomaga, rozleniwia. To tak jak rozpieszczony jedynak, któremu wszyscy wszystko podają pod nos, a jakiś pracowity chłopak, który to samo osiągnął co jedynak, ale ciężką pracą:

• Jedynak: Dostał to co chciał
  • Pracowity chłop: Dostał to co chciał, ale ciężką pracą.

Jakie są różnice? A no takie, że jedynak będzie dostawał pod nos, co go rozleniwi i nie nauczy samodzielności. To samo tyczy się AI, dostajesz pod nos i się cieszysz, ale nie zauważasz, że się rozleniwiasz.

Wydaje się(?), że kompletnie nie wiesz o czym piszesz. Jak aktualne AI może rozleniwiać? Przecież tam prawda z fałszem miesza się pół na pół, w najlepszym razie. Jeśli chcesz coś dobrze zrobić i tak musisz sprawdzić info od AI w innych źródłach, bo nie masz pojęcia czy AI podaje Ci prawdę. To nie rozleniwia. Owszem może w mega prostych zadaniach tak, ale tego już nie zmienisz, są różni ludzie, niektórym wystarcza jakakolwiek odpowiedź i już wszystkie rozumy pozjadali, a inni drążą temat.

Zadaj AI jakieś pytanie, nie musi być trudne, może być techniczne, wżne by dotyczyło kwestii przed internetowych, np z lat 50. 

Zobaczysz z jaką pewnością zacznie łgać jak z nut.

• Nie zgadzam się! 3

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.