Skocz do zawartości

Projekt zegarka opartego na GPS zamiast DS3231/DS1307

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

5 minut temu, ethanak napisał:

brak automatycznego uwzględniania zmiany czasu

Powiem więcej - nie mogę się dopatrzeć w programie jakiejkolwiek możliwości zmiany strefy czasowej.

• Lubię! 1

(edytowany)

Projekt fajny, ale dodałbym to, o czym wspominają przedmówcy, wtedy zegar będzie bardziej bezobsługowy. Wyliczanie stref względem utc jest proste, +/- 1h na każde 15 stopni długości geograficznej. Letnia/zimowa zmiana czasu - tu jest trochę więcej roboty, jeżeli zegar miałby być "ogólnoświatowy". Dla samej Polski nie będzie skomplikowane, ostatnia niedziela marca/października, ale nie w każdym kraju tak jest.

W opisie podałeś link do gps od "waveshare", ale na zdjęciu jest "ublox neo-6m". Sprawdzałeś może jego dokładność przy oknie? Mam neo-8m, ale przy oknie "gubi" pozycję na ~10-15m, czasem 20.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

13 minut temu, orb777 napisał:

Sprawdzałeś może jego dokładność przy oknie? Mam neo-8m, ale przy oknie "gubi" pozycję na ~10-15m, czasem 20.

Zazwyczaj w mieszkaniu nie chce załapać fix'a a jak się uda to są duże odchyłki w pozycji...sprawdź ile satelit złapałeś, dla przykładu w autopilocie modelarskim GPS musi złapać minimum 6 satelit żeby brać pod uwagę pozycję 

• Lubię! 2

(edytowany)

@pawel26021995 , dzięki. Chociaż czas/data są szybciej (i łatwiej) uzyskiwane w mieszkaniu niż pozycja, z tego co zauważyłem na 8m.

@farmaceuta , i to by się zgadzało. Nie chcę offtopować autorowi w jego wątku, ale bazując na $GNGGA (poz 6 i 7), $GNGSA (poz 2):

$GNGGA,124638.00,****.*****,N,*****.*****,E,2,12,0.80,133.4,M,34.8,M,,0000*4A\r\n

$GNGSA,A,3,18,16,23,26,27,10,15,08,,,,,1.36,0.67,1.18*12\r\n

Czyli fix jest (3D, DGPS) + 12 używanych satelit. Generuję link do google maps za pomocą ich api, sprawdzam na mapie i... błąd wynosi średnio 8-15 m względem aktualnej pozycji.

Edytowano przez orb777
+$GNGSA
  • Lubię! 1

(edytowany)

Oczywiście że można to zmienić, ale program trzeba przekompilowaći i wgrać na nowo.

Dwa razy w roku.

Edytowano przez jand

2 godziny temu, farmaceuta napisał:

Zazwyczaj w mieszkaniu nie chce załapać fix'a a jak się uda to są duże odchyłki w pozycji...sprawdź ile satelit złapałeś, dla przykładu w autopilocie modelarskim GPS musi złapać minimum 6 satelit żeby brać pod uwagę pozycję 

Do czytania czasu z gps nie musisz mieć fixa. Wystarczy że jest jakiś tam sygnał z jednego satelity.

U mnie pod blaszanym dachem NEO6 widzi średnio 8 satelitów nawet w pochmurną pogodę.

Apropo strefy czasowej, to chyba widziałem jakąś bibliotekę do obsługi - podaje się kraj i sama przelicza.

2 godziny temu, kostuch napisał:

Do czytania czasu z gps nie musisz mieć fixa. Wystarczy że jest jakiś tam sygnał z jednego satelity.

Tak tak..zgadza się 👍 odpowiedź moja była w stronę pobierania pozycji 

@orb777 jest taki program do konfiguracji GPS który się nazywa u-center, można tam zmienić wszystko...być może masz coś nie tak w konfiguracji🤔 jak sobie więcej przypomnę to Cię poinformuję 👍

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.