Skocz do zawartości

Pakiet „smart” z czujnikiem zalania do pralki

Lukasc

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Też kiedyś męczyłem tego typu rozwiązania. Działają do dzisiaj.

Jednak aktualnie jest na to prostszy sposób:

https://botland.com.pl/tuya-automatyka-domowa/23686-tuya-inteligentne-gniazdko-wifi-gosund-sp111-6972391289491.html?cd=18298825651&ad=&kd=&gad_source=1&gbraid=0AAAAADDatXhh0HYLFog3RLutLhruU960z&gclid=Cj0KCQjwytS-BhCKARIsAMGJyzrSKI-LammpKFED-zQUavQYG0l2I9RaUjHTelJSaYfgOqTUAnJrAAsaAnFjEALw_wcB

Pomiar poboru prądu i powiadomienie.

Można używać wgranego softu, lub wgrać własny. Np. oparty o Suplę.

@Lukasc brawo za pomysł i wdrożenie!!

• Lubię! 1

7 godzin temu, SOYER napisał:

Jednak aktualnie jest na to prostszy sposób:

1.  Same powiadomienia to jedno, ale drugim istotnym celem mojego projektu była głośniejsza sygnalizacja dźwiękowa. Do Pi Pico W podłączyłem mocny buzzer, który dociera dźwiękiem na 1 piętro domu i jest słyszalny także z podwórka
  2. Projekt ma na celu informowanie o zalaniu podłogi i korzysta z czujnika poziomu cieczy. 

Pi Pico W + Buzzer i czujnik zalania jest zresztą tańszy lub w podobnej cenie co inteligentne gniazdko a oferuje znacznie więcej możliwości rozbudowy.  
Zbadam jednak temat gosound-sp111 z samej ciekawości, dzięki. 

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

11 godzin temu, Lukasc napisał:
  1.  Same powiadomienia to jedno, ale drugim istotnym celem mojego projektu była głośniejsza sygnalizacja dźwiękowa. Do Pi Pico W podłączyłem mocny buzzer, który dociera dźwiękiem na 1 piętro domu i jest słyszalny także z podwórka
  2. Projekt ma na celu informowanie o zalaniu podłogi i korzysta z czujnika poziomu cieczy. 

Pi Pico W + Buzzer i czujnik zalania jest zresztą tańszy lub w podobnej cenie co inteligentne gniazdko a oferuje znacznie więcej możliwości rozbudowy.  
Zbadam jednak temat gosound-sp111 z samej ciekawości, dzięki. 

Ja czekam na kupon konkursowy i zamawiam dwa sp111 w botlandzie. Przerobię moją pralkę i suszarkę:))

• Lubię! 1

Podobają mi się tego rodzaju projekty. 

Ja zrobiłem system do podglądania i zdalnego resetowania, włączania i wyłączania gazowego pieca CO, w oparciu o ESP32CAM i serwomechanizm. Sprytna obudowa wydrukowana na 3D przytwierdzana na magnesy neodymowe do obudowy pieca. System pozwala na zdalne naciskanie przycisków na panelu pieca. Można włączyć podświetlenie displaya pieca, włączyć / wyłączyć piec i go zresetować.

A poco to wszystko? Piec potrafi się zatrzymać z komunikatem błędu F28, gdy ma problem z zapaleniem palnika. Daje się ten błąd zresetować tylko przyciskiem. Odłączenie pieca od zasilania nie resetuje błędu. Niestety ten typ tak ma i zależy to od pogody. Mogę zdalnie, nawet przez internet zerknąć na wyświetlacz i zresetować piec. To szczególnie ważne podczas wyjazdów na zimowe wakacje, gdy są mrozy i pozostawiony dom bez ogrzewania może skończyć się poważniejszymi awariami.

Pracuję obecnie nad analizą obrazu z kamery, aby program okresowo włączał podświetlenie displaya i sam wykrywał komunikat o błędzie i ewentualnie samodzielnie dokonywał resetu, ale jeszcze tego nie potrafię. Też aby wysyłał powiadomienie np. na messengera czy inne medium.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.