Skocz do zawartości

Asystent do lutowania - ramię robotyczne DIY ze sterowaniem nożnym

Lukasc

Pomocna odpowiedź

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Fajny projekt.

Będziesz też publikował kod źródłowy?

Co do chwytania i ściskania, to z doświadczeń dociskania pióra w plotterze, sprawdza się dociskanie przez sprężyną. Chwytak będzie chwytał na początku w miarę lekko, a docisk będzie się zwiększał poprzez dalszą zmianę pozycji przez serwo czy silnik krokowy.

• Lubię! 1

6 godzin temu, aimeiz napisał:

Fajny projekt.

Będziesz też publikował kod źródłowy?

Co do chwytania i ściskania, to z doświadczeń dociskania pióra w plotterze, sprawdza się dociskanie przez sprężyną. Chwytak będzie chwytał na początku w miarę lekko, a docisk będzie się zwiększał poprzez dalszą zmianę pozycji przez serwo czy silnik krokowy.

dzięki. Spróbuję zaprojektować coś pod sprężyny. Co do kodu - mam mnóstwo wersji oprogramowania. Eksperymentowałem z C++, Pythonem z thread, bez thread, z klasami i enkoderem obrotywym itd. Obecnie używam uproszczonej wersji tymczasowej. Ale moje klasy udostępnię. Można ich użyć aby sterować serwami 180 i 360. 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

21 godzin temu, ethanak napisał:

Jestem ciekaw czy coś takiego pomogłoby osobie niepełnosprawnej (sprawna tylko jedna ręka).

moim zdaniem to ciekawa koncepcja. Zawsze można ewentualnie dodać nawet trzeci pedał nożny (ja kupiłem na allegro bo na Botland nie było) - jednym przełączać serwa, a dwoma nimi sterować. Można dodać nawet drugie ramię. Wtedy wszystko jest bez użycia rąk. Tylko serwa jak się okazało nie są super precyzyjne. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.