Skocz do zawartości

Czujnik ruchu na LoRa/ pomoc w wyborze hardware

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie.

Planuję budowę czujnika ruchu do wykrywania ludzi i samochodów opartego o komunikację LoRa oraz STM32. Niestety w miejscu przyszłego używania tego czujnika nie ma zasięgu GSM czy zewnętrznych bramek LoRa, dlatego nadajnik i odbiornik będą się komunikować bezpośrednio miedzy sobą. Chciałbym uzyskać odległość około 1 km. Mam kilka pytań w tym temacie:

1. Czy użyć któregoś STM32WL z wbudowanym modułem lora czy lepiej osobno kupić MCU i osobno moduł radiowy.
  2. Jeżeli osobno to jaki moduł lora będzie dobry: semtech, rylr, czy może coś innego?
  3. Jaki czujnik ruchu wybrać? PIR odpada bo jest za bardzo wrażliwy na pogodę i już go testowałem - nie zawsze wykrywa samochody, a zależy mi na 100% wykrycia. Myślałem o mikrofalowym, ale może jest jakiś inny rodzaj który się nada lepiej do tego zadania, ale z mniejszym poborem prądu?

Z góry dzięki za każdą pomoc 🙂

(edytowany)
3 godziny temu, mati11 napisał:

nie zawsze wykrywa samochody

Do zadziałania PIR niezbędna jest zmiana promieniowania podczerwonego. Samochód zaraz po  zapaleniu silnika cały ma temperaturę otoczenia i dlatego jest niewykrywalny przez PIR.

Rzeczywiście większość czujników mikrofalowych potrzebuje sporo prądu, ale taki jest do przyjęcia. Będzie on wykrywał samochody, ale i kiwające się na wietrze krzaki.

Można też rozważyć kamerkę i analizę obrazu.

Edytowano przez jand
Poprawiony odnośnik do czujnika
32 minuty temu, jand napisał:

Do zadziałania PIR niezbędna jest zmiana promieniowania podczerwonego.

Czasami taki czujnik potrafi zareagować na żarówkę czy nawet wentylator umieszczony wystarczająco blisko 😄 Lepiej tego unikać i iść w mikrofale / doppler'y.

1 godzinę temu, jand napisał:

Rzeczywiście większość czujników mikrofalowych potrzebuje sporo prądu, ale taki jest do przyjęcia. Będzie on wykrywał samochody, ale i kiwające się na wietrze krzaki.

Można też rozważyć kamerkę i analizę obrazu.

A z wykrywaniem krzaków to o jakich rozmiarach mówimy tj. drzewa czy już trawa go wybudzi? Z tego co widzę to ten czujnik daje zwrotkę w postaci stanu wysokiego lub niskiego, chyba że się mylę? 

A co myślisz o HB100? Wiem, że trzeba wzmocnić sygnał, żeby go można było odczytać, ale wtedy może mikrokontroler będzie na bieżąco analizował odległości, i będę mógł nadajnik dopasować do wykrywania na konkretną odległość i zmierzyć prędkość obiektu, dzięki czemu będę wiedział czy to człowiek czy pojazd.

Kamerka chyba więcej prądu weźmie niż mikrofala, ale też rozważałem taką opcję. Najwyżej wsadzę pojemniejszą baterię. Ale wtedy pewnie najlepiej jeden procesor zostawić do komunikacji, a drugi do analizy obrazu? A jaka kamera była by tu wystarczająca, jakie musiałaby mieć parametry?

1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

Czasami taki czujnik potrafi zareagować na żarówkę czy nawet wentylator umieszczony wystarczająco blisko 😄 Lepiej tego unikać i iść w mikrofale / doppler'y.

To sprawdziłem już empirycznie. I tak nawet cieplejszy podmuch wiatru go potrafił wzbudzić. Jedyny jego plus to to, że ludzi zawsze wykrywał i miał mały pobór prądu, ale tak jak wspomniałem odpada bo pojazdy nie zawsze widzi😉

Wiem, że to by było strzelanie z armaty do muchy, ale wstawiam w ramach ciekawostki, że takie zadanie dałoby się też łatwo rozwiązać teraz za pomocą AI, a konkretnie tego produktu: SenseCAP Watcher – AI, które łatwo połączysz z projektem DIY. Wystarczyłoby po prostu napisać, aby wystawił odpowiedni sygnał, gdy zobaczy człowieka lub samochód. Można by było nawet sortować samochody po kolorach 😉

• 2 tygodnie później...
Dnia 5.06.2025 o 11:09, Treker napisał:

Wiem, że to by było strzelanie z armaty do muchy, ale wstawiam w ramach ciekawostki, że takie zadanie dałoby się też łatwo rozwiązać teraz za pomocą AI, a konkretnie tego produktu: SenseCAP Watcher – AI, które łatwo połączysz z projektem DIY. Wystarczyłoby po prostu napisać, aby wystawił odpowiedni sygnał, gdy zobaczy człowieka lub samochód. Można by było nawet sortować samochody po kolorach 😉

A może coś takiego bo ma porty I/O? Jest tańsze i nie potrzebuję wyświetlacza.

https://botland.com.pl/kamery-do-arduino-i-raspberry-pi/25882-recamera-2002-8gb-kamera-ov5647-5mpx-ai-vision-seeedstudio-102991894-5904422387099.html

Jedyny minus to pobór prądu, bo musi to być zasilanie bateryjne. Fajnie jak by było lekkie. Jesteś w stanie polecić coś mniej prądożernego lub czym zasilić przenośnie takie coś?

@mati11 akurat z reCamera jeszcze nie korzystałem, ale jest szansa, że niedługo na Forbocie pojawi się artykuł na jej temat, bo jakiś czas temu pożyczyłem jedną sztukę komuś na testy 🙂

Dnia 13.06.2025 o 19:17, mati11 napisał:

Jesteś w stanie polecić coś mniej prądożernego lub czym zasilić przenośnie takie coś?

Jeśli ma to być coś energooszczędnego to raczej wróciłbym do pomysłu czujniku ruchów (jakiegoś bardziej zawansowanego) na pewno będzie to bardziej energooszczędne, niż analiza obrazu z kamery. Nie realizowałem jednak takiego projektu, więc nie mam nic sprawdzonego do polecenia.

(edytowany)

Jest też coś takiego. Z Pico 2 dla większej "mocy". Jakby dobrze zrobić, to z antenami kierunkowymi to i Bluetooth (zwykły, nie Long Range) by spiął ten kilometr. nRF5340 DK przy 0 dBm bez dodatkowych anten pół kilometra ogarnie. Oczywiście przy widoczności anten. I wysokość od gruntu jest ważna. Tam jest tyle przeszkód, że nie ma nawet GSM, czy nie ma dosłownie nic? Lata temu, u mnie nie było zasięgu macierzystej sieci Play, ale jakieś darmowe gigabajty miałem (i motywację w postaci braku innego internetu :D), to kawałek drutu, telefon na parapecie i już łapało.

PS. Ori Arduino też ma moduł z tą kamerą, nawet za pół ceny w porównaniu do Arducam, ale dostępność i przesyłka...

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 1
1 godzinę temu, Treker napisał:

@mati11 akurat z reCamera jeszcze nie korzystałem, ale jest szansa, że niedługo na Forbocie pojawi się artykuł na jej temat, bo jakiś czas temu pożyczyłem jedną sztukę komuś na testy 🙂

Jeśli ma to być coś energooszczędnego to raczej wróciłbym do pomysłu czujniku ruchów (jakiegoś bardziej zawansowanego) na pewno będzie to bardziej energooszczędne, niż analiza obrazu z kamery. Nie realizowałem jednak takiego projektu, więc nie mam nic sprawdzonego do polecenia.

Hej. Dzięki wielkie za pomoc. Ostatecznie wybór padł na coś takiego:

Groove Vision lub Realtek

Zobaczymy który wybiorę po testach. Pobór prądu jakoś przeżyję gdyż potrzebuję jeden taki czujnik. Przesył danych będzie poprzez:

Lora na stm32

Jeżeli zasieg będzie niewystarczający to zrobię jakiś tranciever pośredni tylko to przesyłania dalej sygnału. Dodatkowo odbiornik połączenie z telefonem poprzez BLE, żeby móc sprawdzać parametry i sterować nadajnikami.

Planuję też przetestować czujniki dźwięku i światła  w celu wykrycia samochodu jako alternatywa dla tych kamerek AI.

• Lubię! 1
22 godziny temu, matsobdev napisał:

Jest też coś takiego. Z Pico 2 dla większej "mocy". Jakby dobrze zrobić, to z antenami kierunkowymi to i Bluetooth (zwykły, nie Long Range) by spiął ten kilometr. nRF5340 DK przy 0 dBm bez dodatkowych anten pół kilometra ogarnie. Oczywiście przy widoczności anten. I wysokość od gruntu jest ważna. Tam jest tyle przeszkód, że nie ma nawet GSM, czy nie ma dosłownie nic? Lata temu, u mnie nie było zasięgu macierzystej sieci Play, ale jakieś darmowe gigabajty miałem (i motywację w postaci braku innego internetu :D), to kawałek drutu, telefon na parapecie i już łapało.

PS. Ori Arduino też ma moduł z tą kamerą, nawet za pół ceny w porównaniu do Arducam, ale dostępność i przesyłka...

Hej. Dzięki za info. Też ciekawe rozwiązanie. Niestety w miejscu używania czujników nie ma nic poza lasem i łąkami. O GSM można pomażyc, żadnych gate'ów też nie ma. Wybór padł na Lorę ze względu na zalesienie, nadajnik oraz odbiornik niestety będą umieszczone na max 2 m nad ziemią.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...