Popularny post GS4L Napisano Lipiec 6, 2025 Popularny post Udostępnij Napisano Lipiec 6, 2025 Pomysł na wykonanie automatycznego szlabanu zrodził się z potrzeby stworzenia modelu parkingowej bramki, który w prosty sposób demonstruje współpracę kilku elementów elektronicznych – czujnika odległości, serwomechanizmu oraz sygnalizacji świetlnej LED. Chciałem, aby projekt był jednocześnie ciekawy wizualnie i edukacyjny, tak aby mógł zainspirować inne osoby do nauki podstaw programowania Arduino i budowania prostych systemów automatyki. Budowę rozpocząłem od zaprojektowania schematu połączeń. Sercem układu jest mikrokontroler Arduino UNO, który kontroluje serwomechanizm odpowiedzialny za podnoszenie i opuszczanie szlabanu. Do wykrywania samochodu zastosowałem czujnik ultradźwiękowy HC-SR04. Kiedy czujnik wykryje obiekt w odległości mniejszej niż 10 cm, szlaban automatycznie unosi się do góry, a dioda zielona zapala się, sygnalizując możliwość przejazdu. Po oddaleniu obiektu szlaban po upływie kilku sekund powraca do pozycji poziomej, a zapala się dioda czerwona. W trakcie budowy napotkałem kilka problemów. Najwięcej trudności sprawiło mi stabilne zamocowanie serwomechanizmu tak, aby ramię szlabanu poruszało się płynnie i nie blokowało się przy końcowych pozycjach. Musiałem kilka razy poprawiać uchwyt oraz zmieniać kąty obrotu, aby uniknąć przeciążenia serwa. Kolejnym wyzwaniem było odpowiednie ekranowanie przewodów zasilających i sygnałowych od zakłóceń, które powodowały nieprawidłowe odczyty czujnika odległości – szczególnie przy dłuższych przewodach. Ostatecznie udało mi się ograniczyć błędne pomiary poprzez skrócenie kabli i lepsze rozmieszczenie komponentów na płytce. Efekt końcowy przerósł moje oczekiwania – szlaban działa stabilnie i niezawodnie. Projekt jest świetnym przykładem zastosowania podstawowych elementów elektronicznych i programowania w praktyce. Może być inspiracją dla osób zaczynających przygodę z Arduino, bo pokazuje, że nawet prosty układ daje satysfakcję i przydatne doświadczenie. Projekt można łatwo rozbudować – np. o pilot bezprzewodowy, moduł RFID lub sygnalizację dźwiękową. Poniżej zamieszczam zdjęcia przedstawiające gotowy projekt w działaniu. Linki do produktów ze sklepu Botland: Arduino UNO R3 – główny sterownik projektu. Ultradźwiękowy czujnik odległości HC-SR04 2-200cm - justPi – wykrywa obecność pojazdu. Serwo SG-90 - micro - 180 – podnosi i opuszcza szlaban. Taśma piankowa, samoprzylepna dwustronna 10mm x 10m Zestaw diod LED 5mm - justPi - 16szt. Zestaw przewodów połączeniowych justPi - męsko-męskie 20cm 40szt. Rezystor justPi THT CF węglowy 1/4W 330Ω - 30szt. - Rezystor 330Ω w tym projekcie jest niezbędnym elementem zabezpieczającym LED i mikrokontroler. Bez niego diody mogłyby ulec uszkodzeniu, a całość działałaby nieprawidłowo. Poniżej zamieszczam również wizualny projekt układu wykonany w Tinkercad, aby łatwiej było zobaczyć, jak poszczególne elementy zostały rozmieszczone i połączone. Taki schemat może być pomocny dla osób, które chcą odtworzyć mój projekt krok po kroku. Dla pełnej przejrzystości zamieszczam także kod programu Arduino, który steruje szlabanem i sygnalizacją LED: #include <Servo.h> Servo mojeSerwo; const int trigPin = 9; const int echoPin = 10; const int zielonyLED = 7; const int czerwonyLED = 8; long czas; int odleglosc; unsigned long czasBrakuWykrycia = 0; const unsigned long czasNaPowrot = 3000; void setup() { mojeSerwo.attach(6); pinMode(trigPin, OUTPUT); pinMode(echoPin, INPUT); pinMode(zielonyLED, OUTPUT); pinMode(czerwonyLED, OUTPUT); Serial.begin(9600); } void loop() { // Pomiar odległości digitalWrite(trigPin, LOW); delayMicroseconds(2); digitalWrite(trigPin, HIGH); delayMicroseconds(10); digitalWrite(trigPin, LOW); czas = pulseIn(echoPin, HIGH); odleglosc = czas * 0.034 / 2; Serial.print("Odległość: "); Serial.print(odleglosc); Serial.println(" cm"); if (odleglosc < 10) { mojeSerwo.write(180); czasBrakuWykrycia = millis(); digitalWrite(zielonyLED, HIGH); digitalWrite(czerwonyLED, LOW); } else { if (millis() - czasBrakuWykrycia >= czasNaPowrot) { mojeSerwo.write(90); digitalWrite(zielonyLED, LOW); digitalWrite(czerwonyLED, HIGH); } } delay(50); } 4
Popularny post Modelaz Lipiec 11, 2025 Popularny post Udostępnij Lipiec 11, 2025 Hej super zabawka podoba mi sie 3
1234567890 Lipiec 15, 2025 Udostępnij Lipiec 15, 2025 (edytowany) Fajne Edytowano Lipiec 15, 2025 przez 1234567890 1
Fan Lipiec 26, 2025 Udostępnij Lipiec 26, 2025 Budujesz fajne rzeczy które są proste. Im więcej będziesz projektował tym lepiej będziesz tworzył. Jaki jest twój następny projekt? 2
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »