Skocz do zawartości

Kurs lutowania - #5 - las rezystorów, plecionka, topnik

Pomocna odpowiedź

@Krzychu22 , jeżeli masz problem z rozlutowywaniem, to możesz kupić np. podstawowy odsysacz z grzałką. Po kilkuminutowym rozgrzaniu działa spoko, tylko wypada dokupić "groty", ponieważ zużywają się. Po odessaniu elementy łatwo wychodzą, chociaż na płytkach z otworami metalizowanymi nie zawsze, trzeba czasem dopomóc jeszcze lutownicą.

Swoją drogą jakieś średnicy cyny użyłeś na tych zdjęciach?

@orb777 Myślałem o odsysaczu z grzałką ale narazie powalczę jeszcze z plecionką i zwykłym. Normalna cyna schodzi z nim dość łatwo, problemy były z tą bezołowiową. 

Teraz lutuje na 0,5. Wiem że w niektórych miejscach jest za dużo, ale do tego potrzeba już wprawy. 

Jeszcze raz dziękuję za uwagi, lutuje się świetnie, wczoraj z kilka minut złożyłem kolejną lekcję (z kondziami) 

• Lubię! 1
(edytowany)
1 godzinę temu, Krzychu22 napisał:

Teraz lutuje na 0,5. Wiem że w niektórych miejscach jest za dużo, ale do tego potrzeba już wprawy.

Będzie dobrze. Też robię takie bubki, chociaż lutuje już trochę czasu. Tam w przetwornicach używałem 1 mm, bo mi się nie chciało sięgać po 0.5, no i to widać, że miejscami za dużo cyny, wypukłe bubki zamiast wklęsłych. Byle błyszczało i dobrze przywierało, a resztę dopicuje się z czasem.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1
  • 1 miesiąc później...

@labkeeper W trzeciej gałęzi można podzielić ten blok na dwa fragmenty po 3 rezystory połączone równolegle, a następnie po uproszczeniu ich na pojedyńcze rezystancje wyniki dodać. Na koniec jeszcze +1000 Ω i mi wyszło ok. 1130,95 Ω.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...