Skocz do zawartości

Studia techniczne po latach, czy warto wcześniej coś sobie przypomnieć?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie, w tym roku wybieram się na studia techniczne - elektronikę i telekomunikację w formie zaocznej, po dość sporej przerwie od ukończenia technikum na kierunku elektroniki, będzie już 10 lat. Co do przedmiotów zawodowych to nie mam zbyt wielu obaw, ale bardziej zastanawiają mnie zajęcia ogólne matematyka i fizyka, a dokładniej ich poziom. W szkole średniej z matematyki radziłem sobie całkiem dobrze, ale przez lata wszystko wyleciało z głowy, fizyki można powiedzieć, że praktycznie nie miałem, bo nauczyciel zajmował się raczej sobą niż uczniami. Dlatego też zastanawiam się czy przed pójściem na uczelnie warto robić sobie jakieś przypomnienie tematów z technikum. Tak jak czytam w internecie opinie są różne, jedni twierdzą, że to ułatwi wejście w tryb nauki, inni z kolei polecają nie robić nic, bo na studiach zakres materiału jest i tak inny, a studia zaoczne są i tak luźniejsze. Co sądzicie na ten temat, warto przygotować się do tego w jakiś sposób? Jeśli tak to możecie polecić cokolwiek - książki, kursy, materiały które byłby pomocne  

@kacpgr witam na forum 🙂

Dużo zależy na pewno od prowadzących. U mnie (na dziennych) na matematyce i fizyce była najpierw powtórka całego materiału ze szkoły, w tempie ekstremalnie ekspresowym, ale była. Zawsze warto coś samemu wcześniej przewertować, przynajmniej przyzwyczaisz się do "szkolnej" nauki, bo po 10 latach organizm mógł się już odzwyczaić od siedzenia nad książkami 😉 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...