Skocz do zawartości

Projekt napędu do karmnika

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, 

Wertuję internet i dostępne zasoby w kontekscie stworzenia karmnika dla drobiu.

Testowałem sobie juz różne układy arduino uno oraz silnika krokowego nema17 ze sterownikiem w celach naukowych.

Teraz chciałbym pójść krok dalej i stworzyć karmnik (używając wyżej wymienionych podzespołów lub innych).

W zamyśle mam kilka komór z karmą oraz arduino które otwierało by kolejną innego dnia - w zamyśle przesuwając pokrywę na dalsza odległość.

Tutaj pojawiaq się prośba o pomoc w przełożeniu napędu z nema 17 na pokrywę ( zakłądająć, ze jest na rolkach).

Poniżej zdjęcie poglądowe, zakłądająć, ze brązowe linie to płyta jeżdząca na rolkach, żółty kolor to ziarno - płyta przesuwając się daje dostep do kolejnej komory.

Jeśli macie lepsze pomysly na stworzenie czegos takiego dajcie proszę znać, z góry dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Krzysztof

Untitled.png

Dzięki bardzo za podpowiedź!

Tak, analizowałem ten pasek, ale nie do końca potrafię sobie wyobrazić w jaki sposób musiałby być napięty, gdzie ułożyć te zębatki i którą część zamocować do płyty zeby ją przesuwało. Dodatkowo z tego co widziałem to z prowadnicami już robi się spory koszt takiego projektu.

Jestes w stanie mi to troche zwizualizowac?

Z gory dzięuję,

Pozdrawiam

3 godziny temu, KrzysztofGra napisał:

Jestes w stanie mi to troche zwizualizowac?

Ciężko...

Dwie prowadnice liniowe / wałki liniowe (mogą być zwykłe pręty z 304'ki) z "wózkiem" (może być jakiś wydukowany z łożyskami liniowymi), który jest przymocowany do pokrywy. Wprawdzie podwoduje to konieczność zrobienia szpary dla paska, wózka i prowadnic na ściankach działowych wewnątrz obudowy, ale to raczej nie problem. Obok komór karmiących dajesz dodatkowe miejsce na elektronikę z silnikiem. Dodatkowe miejsce można wykorzystać na przekładnię zwiększającą moment obrotowy, bo jednak pokrywa będzie pewnie trochę ważyć i Nema 17 może jej nie radzić.

Możesz się zainspirować stołem roboczym drukarek 3D typu bedslinger.

Dzięki, trochę to już podpowiada.

Oglądałem właśnie metody zastosowane w drukarkach CNC, ale jeszcze nie do końca umiem sobie wyobrazic umiejscowienie paska.

Silnik ma być założony na stałe o obracać paskiem przymocowanym do pokrywy czy ma być przymocowany do pokrywy i razem z nią poruszać się po pasku?

2 godziny temu, KrzysztofGra napisał:

Silnik ma być założony na stałe o obracać paskiem przymocowanym do pokrywy czy ma być przymocowany do pokrywy i razem z nią poruszać się po pasku?

Silnik i pasek przymocowane na stałe, wózek na prowadnicach przymocowany do pokrywy i poruszany w lewo/prawo poprzez ruch paska.

A umiejscowienie to najpewniej gdzieś z tyłu jakaś wąska komora. W sumie wtedy lepszym rozwiązaniem może być rack&pinion... Tylko trzeba się zabezpieczyć by zębatka nie zgubiła listwy.

(edytowany)

Okej, dziękuję za podpowiedź.

To teraz jeszcze pytanie o sam silnik. Nema 17 potrzebuje sterownika, zasilacza oraz prądu, czy to wszystko nie przegrzeje się?

Czy są jakieś inne silniki które poradzą sobie z takim zadaniem, ale można je podpiąć pod powerbank i panel słoneczny?

Edytowano przez KrzysztofGra

Prostszy pod względem mechanicznym jest podajnik o konstrukcji podobnej do maszynki do mielenia z podajnikiem ślimakowym. Łatwe dozowane karmy poprzez określoną liczbę obrotów ślimaka. Również zasobnik karmy jest prosty w konstrukcji w postaci stożka.

Wezmę to pod uwagę na przyszłość, dzięki!
Dany projekt zakłada później rozbudowę na większe i pod inne zastosowania, stąd tak zaczynam a wejdą modyfikacje.

Tylko wciąż nurtuje mnie temat tego zasilania, sterownik, silnik i zasilacz będą non-stop pod prąddem.

Czytam w internetach, ze teoretycznie mogą być na ciągłbym napięciu i to sterownik reguluje impulsy dla silnika, ale podswiadomie mam pewną obawę co do przegrzania i samozapłonu.

Sterownik może być cały czas zasilany, to coś przy  wyłączonych cewkach silnika pobiera dużo mniej prądu niż arduino. Cewki powinny być zasilane tylko w czasie ruchu, jeśli istnieje obawa że coś się przesunie to hamulec.

Drukarki pracują czasem kilka dni bez przerwy i jakoś się nie palą (z wyjątkiem Anetek, ale tam się paliło gniazdko od grzania stołu a nie silnik).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...