Skocz do zawartości

Problem ze światłolubem .

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam ! Jestem nowy na forum ... więc .... . Proszę o wyrozumiałość wobec mnie . Chciałbym zrobić taki robocik jak w tym linku, z tym , że chce zrobić go bez procesora ( coś łatwego ). Czy to jest możliwe ? A tak zbaczając z tematu to mógłbym te serwa wykorzystać do zrobienia światłoluba? Jeśli tak to prosiłbym o jakieś porady typu : schematy itp. Jeśłi chcialbym zrobić z tych serw waldka to cały układ z fototranzystorami musiałbym podłączyć przed serwami ? Dobrze mówię ?

https://www.forbot.pl/forum/topics20/przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm

Chciałbym zrobić taki robocik jak w tym linku, z tym , że chce zrobić go bez procesora ( coś łatwego ). Czy to jest możliwe ?

Tak, ale nie chce mi się szukać schematów bo już późno, poszukaj sobie sam pod hasłami "BEAM linefollower". Chyba nawet są gdzieś na forum, jest nawet jeden taki linefollower - przeglądnij katalog robotów.

A tak zbaczając z tematu to mógłbym te serwa wykorzystać do zrobienia światłoluba?

Przerobione serwa działają jak silniki, jak je przerobić znajdziesz w artykule Nawyka o serwach.

Jeśłi chcialbym zrobić z tych serw waldka to cały układ z fototranzystorami musiałbym podłączyć przed serwami ?

To serwa podłączasz tam gdzie powinny powinny być podłączone silniki.

Pamiętaj tylko, że jeśli zrobisz "W pełni programowalnego linefollowera" bez mikrokontrolera, to już nie będzie ani trochę programowalny 😉 A tak serio, to sprzedaję zestawy do samodzielnego montażu robocików, które mogą jeździć zarówno jako świtałolub i jako linefollower. Szczegóły pod linkiem z mojego podpisu.

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...