Skocz do zawartości

LCD 2x8 Podłączenie?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich

Mam pytanie odnośnie poprawności podłączania wyświetlacza. Jestem na takim etapie jak na rysunku i nie wiem czy narazie jest poprawnie i co dalej. Bardzo prosze o pomoc 😮

Jest to wyświetlacz LCD 2x8 podłączony do Atmegi8

Zostaw niepodłączone, LCD sam się zasili...

... zerknij do noty, które to gnd, a które to +5V.

@Down - no to przecież dałem ci wyraźną wskazówkę, zerknij do noty pierwszego-lepszego 2x8 zgodnego z HD44780 (pinout powinien być taki sam), dowiesz się czy VDD to +, czy VSS.

ja wiem ze potrzebne zasilanie tylko nie miałem nigdy do czynienia z LCD a w internecie są same wyświetlacze 2x16 i inne oznaczenia wyjść więc proszę o pomoc was i się tak nie bulwersuj... jak nie masz ochoty nie odpisuj i tyle

Komentarz dodany przez: Treker

W swojej konstrukcji scalaki kontrolerów wyświetlaczy 2x8 i 2x16 niczym się nie różnią. Steruje się nimi identycznie i tymi samymi programami. VDD to jest + zasilania, a VSS to jest - zasilania. Generalnie nie na widzę układów które się zasilają nie wiadomo z czego.

Nie wiem gdzie widzisz różnice w oznaczeniu

Jak już napisał kolega wyżej nie ma to różnicy czy jest to 1x8, 1x16, 2x16, 4x20 wszystkie podłącza sie tak samo. Róznica jest tylko w tym że trzeba poinformowac procesor z czym ma do czynienia

Następnym razem przystopuj z tymi chamskimi wypowiedziami - wystarczy poszukać w googlach

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...