Popularny post pawel Napisano Październik 24, 2010 Popularny post Udostępnij Napisano Październik 24, 2010 Witam Chciałbym przedstawić mojego najnowszego robota, którego zadaniem jest omijanie przeszkód, co robi przy pomocy czujnika firmy Sharp. Podstawowe parametry -kontroler Atmega8 -mostek-h l293 -napęd to przerobione serwa -konstrukcja nośna z płyt cd -czujnika sharp -serwo obracające sharpem Konstrukcja robota umożliwia jeszcze rozbudowę o proste enkodery, wykonane z czujników cny70. Robot częściowo spełnia moje oczekiwania, jednak jest w nim jeszcze kilka rzeczy do poprawy. 6 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
parag Październik 24, 2010 Udostępnij Październik 24, 2010 Bardzo fajny robot.Czy te śruby trzymające elektronikę nie zakłócają pracy czujnika? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Październik 24, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 24, 2010 Nie śrubki nie wprowadzają żadnych zakłóceń. Ale to jest tylko zasługą tego, że pomiar odległości robię tylko w momentach kiedy czujnik jest wychylony skrajnie na boki, lub do przodu. Jak się go obróci o kilka stopni to już czasami pojawiają się zakłócenia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
parag Październik 24, 2010 Udostępnij Październik 24, 2010 Czy to prototyp micromouse? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
pawel Październik 24, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 24, 2010 W założeniach miał być to micromouse, jednaj jest zdecydowanie za wolny i ma kilka wad. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Szuszy Październik 24, 2010 Udostępnij Październik 24, 2010 Mi się podoba Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
profesorek_96 Październik 25, 2010 Udostępnij Październik 25, 2010 Fajny robot pokazowy. Jak na micromouse chyba za wolny. Kiedy dodasz go na www? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Październik 25, 2010 Udostępnij Październik 25, 2010 Nie miałeś żadnych problemów z płytkami? Pamiętam ja zrobiłem kiedyś światłoluba i płytki po jakims czasie pękły a robot sie rozleciał 🙁 laminat jest o wiele lepszy Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Październik 25, 2010 Autor tematu Udostępnij Październik 25, 2010 Trochę problemów miałem z płytami, szczególnie z wierceniem, ponieważ, albo wiertło mi się blokowało, albo były zbyt doże obroty i tworzywo się trochę topiło. Ale w końcu doszedłem do idealnych obrotów. Płytka też raz jedna pękła. Zastosowałem płytki, ponieważ jest to gotowy kształt i nic nie trzeba wycinać, a dodatkowo mam w domu trochę płyt, źle zapisanych(miałem kiedyś nagrywarkę, która lubiła czasem zepsuć płytę). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
klonyyy Październik 27, 2010 Udostępnij Październik 27, 2010 mi właśnie podczas wiercenia sie łamały.Teraz mam juz mini szlifietkę a kiedyś mialem taką ogromną metalową ręczną wiertarkę 😅 [ Dodano: 27-10-2010, 17:50 ] Robot suuuper xd Jak możesz to dodaj schemat 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kristof1996 Marzec 19, 2011 Udostępnij Marzec 19, 2011 Takie te serwa wolne? nie widziałem wcześniej takich wolnych serw, polecam Tower pro sg-90, przy tych kołach był by szybszy na nich o ponad 2 razy Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Marzec 19, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 19, 2011 Serwa są takie wolne, jedno ze względu, że żadne serwa w zasadzie nie są szybkie. A drugi powód jest taki, że zasilam je napięciem 4,5V, a jak się dołoży spadki na mostku to w efekcie pewnie tam jest jeszcze mniej. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Marzec 20, 2011 Udostępnij Marzec 20, 2011 Nie wspomniałeś też o maleńkich kołach:) Nie bez powodu wśród "kół" do serw królują nakrętki od słoików 😉 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kristof1996 Marzec 21, 2011 Udostępnij Marzec 21, 2011 Zobacz mojego linefollowera (metalowiec) też ma małe koła ale jest dużo szybszy, zasilany 4.8v - 0.7 na tranzystorze = 4.1v ale jak masz 4.5v a l293d ma jakieś 1.2 spadku to masz jakieś 3v to może dlatego, ale i tak uważam że moje serwa są szybsze, przy nakrętkach od słoików to by była bardzo duża prędkość. Jaką prędkość ma mniej więcej twoje serwo bez obciążenia przy 4.8v? moje ma jakieś 1,5 obrotu na sekundę. No chyba że to przez te koła i serwa chodzą normalnie tylko koła się ślizgają. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Armir Marzec 22, 2011 Udostępnij Marzec 22, 2011 L293d ma 2v spadku. Dlatego lepiej stosować coś nowego np. tb6612 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »