Skocz do zawartości

protokol onewire...kto slucha, kto nadaje?

Pomocna odpowiedź

2 minuty temu, farmaceuta napisał:

musisz mi jeszcze wytłumaczyć co mam zrobić z tym skryptem

uruchomić 😄 
1) zapisz sobie go jako farmatest.py
2) w tym samym katalogu robisz plik start.bat

@echo off
python3 farmatest.py
pause

klik klik już 

5 minut temu, farmaceuta napisał:

ja się w ogóle nie znam na tych pytonach

jak z dzieckiem, za rączkę i do baru 🍻

• Pomogłeś! 1

Ok już mam!😁 Powiedz mi jeszcze z łaski swojej jak do tematu podejść?? Zakładając że to jest onewire, to jest generalnie cały ciąg wygenerowany przez baterie? Czy jak to może być?

to nie jest onewire jako taki z tego co się dowiedziałem i widzisz w GUI że masz jakby wybór BR więc na 99% jest to zmodyfikowany UART coś co wcześniej łącznie ze schematem podesłał @orb777

• Pomogłeś! 1

teraz na podstawie zdekodowanych ramek musisz już dopytywać Ai lub przekopać zasoby z linków, w sumie ja pewnie zrobiłbym przejściówkę i przetestował to co było linkowane

• Pomogłeś! 1
(edytowany)

Może tak być, w każdym razie i siebie dałem pullup, linia, i gnd, analizator czekał na stan niski który miał wyzwolić transmisje z baterią , na ladowarce stan wysoki bez podłączonej bateri 

Edytowano przez farmaceuta

transmisję zapewne inicjuje ładowarka, niema chyba potem znaczenia co kto przesyła?? 

• Lubię! 1
2 minuty temu, _LM_ napisał:

transmisję zapewne inicjuje ładowarka, niema chyba potem znaczenia co kto przesyła?? 

No właśnie nie wiem jak to jest...chyba stan wysoki który się pojawi na linii danych w baterii zaczyna przesyl...to by było logiczne żeby bateria mogła czuwać w uśpieniu...coś będę próbował pomału... dzięki 👍! Jak Ci jeszcze coś w padnie do głowy daj znać 😁

Musisz zrobić kilka tych logów z analizatora i znać na ten moment jak najwięcej danych o badanym akumulatorze, dopiero na tej podstawie będziesz mógł wyszukać jakieś wzorce. Co do BR gemini sugeruje trzy najczęściej spotykane prędkości 1200, 2400, 9600

2 minuty temu, farmaceuta napisał:

No właśnie nie wiem jak to jest...chyba stan wysoki który się pojawi na linii danych w baterii zaczyna przesyl...

Ok ale przecież łączysz zarówno piny danych jak i z termistora i zasilania, ładowarka może mieć dodatkowe mechanizmy do wykrywania podłączonego czegoś tam  

(edytowany)

A co się stanie jak pinie data masz wpięty analizator i podciągniesz ten pin do (nie wiem pullup... jakie tam napięcie występuje?)?
Zmierz nap pullup na ładowarce bez podłączonego Aku

Edytowano przez _LM_

No nie mam nic z makity żeby sprawdzić, a nie widzi mi się taskać oscyloskopu do roboty żeby sprawdzić 😄

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
15 minut temu, _LM_ napisał:

Zmierz nap pullup na ładowarce bez podłączonego Aku

~5.12v 

Na analizatorze mam założony level shift czy jak to się tam nazywa...

15 minut temu, _LM_ napisał:

A co się stanie jak pinie data masz wpięty analizator i podciągniesz ten pin do (nie wiem pullup... jakie tam napięcie występuje?)?

Już teraz nie pamiętam 😭 jutro sprawdzę bo dziś już koniec tego dziadostwa bo zawału można dostać...

Jeszcze pytanie odnośnie ilości tych bajtów...w skrypcie jest ich nie wiele, natomiast jak włączam ten "translator" w analizatorze na uart to jest ich dużo więcej...czemu tak? 

Edytowano przez farmaceuta
1 minutę temu, _LM_ napisał:

No nie mam nic z makity żeby sprawdzić, a nie widzi mi się taskać oscyloskopu do roboty żeby sprawdzić 😄

Spoko spoko 👍 już bardzo dużo pomogłeś 😁 jakoś to pomału pójdzie, a jak nie to będzie zlecenie 😅

(edytowany)

IMG_20260524_210145.thumb.jpg.3645bd25df26cb3704716fcb119c08da.jpg

To powinno dać Ci jasną odpowiedź kto inicjuje. Wg Gemini aku powinien się jakkolwiek odezwać, tylko se kurde czego nie spal.

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)
15 minut temu, farmaceuta napisał:

Jeszcze pytanie odnośnie ilości tych bajtów...w skrypcie jest ich nie wiele

tak ponieważ skrypt próbuje przemielić surówkę .lac na HEX i zależnie od tego jaki tam BR zastosujesz to skrypt "zgaduje" Co to mogą być za dane. Dlatego też pisałem abyś przeprowadził więcej prób znając aktualny stan, przynajmniej napięcie i temperaturę Aku, tak by można było te HEX - y do czegoś porównać. 

Edytowano przez _LM_
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...