Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Postanowiłem założyć ten temat, żeby zagonić samego siebie do roboty na projektem linefollowera o nazwie F.O.D. -Follow or Die .

Z okazji mojej kochanej szkoły prace nad projektem trwają od ponad pół roku (15 min. co miesiąc :/) w tym poście będę umieszczał kolejne etapy prac nad robotem 😃

Tak więc początkowo.

1. założenia projektu :

- prędkość w okolicach 1m/s;

- zgłębianie języka C;

- jak najwierniejsze trzymanie się linii przy użyciu 5 czujników(CNY70) ;

- mostek L293D ;

- Atmega8 ;

edit 02.11.2010r.

Czyli to co udało mi się zrobić / załatwić do tej pory.

Silniki - czyli mobotowskie 320'tki 😉

Koła toczyłem sam z twardego plastyku według własnego projektu.

(fi = 6 cm; szer 2 cm )

A tak prezentują się koła z założonymi silnikami.

Zasilanie to pakiet li-pol 2 cele (7,2 V 930mAh) - 2 baterie z tel. SE k770i; Jeszcze muszę zamotać do tego jakąś konkretną ładowarkę ...

Tak prezentowała się płytka główna podczas testów, niestety aktualnie coś się popsuło i projektuję 2-gą płytkę główną w wersji smd.

edit 11.11.2010r.

To nowy schemat płytki głównej :

*Dodany został buzzer i pomiar napięcia zasilania.

Montażówka :

Chwilowo nie aktualna 😋

Teraz będę próbował zoptymalizować płytkę tzn. mniej zworek, optymalniej ustawić odległości między ścieżkami itp... xD

Pozdrawiam Michał "oli"

olimek, nie chcę cię martwić, ale z tymi silnikami przy takich kołach nie osiągniesz 1m/s - coś o tym wiem. Radziłbym ci wytoczyć mniejsze koła, 45mm.

KD93, nie osiągnie 1m/s, więc niech zmniejszy koła 😋

Prędkość zakładając 300RPM wychodzi ~94,2cm/s więc prawie 1m/s. Ale rzeczywiście głupotę zrobiłeś kupując silniki 320RPM i tocząc duże koła, a nie szybsze silniki i mniejsze koła - po pierwsze, pominąłbyś straty na dodatkowym stopniu przekładni + miałbyś mniejsze koło zamachowe na wale.

Nawet odpowiednio dobranymi kołami to prędkości silnika będziesz miał problem z przyspieszeniem. W skrócie mówiąc moment obrotowy jest odpowiedzialny za 'zryw' robota, a z dużymi kołami, nie uzyskasz zbyt dużego momentu.

A moim zdaniem na krętym torze, to własnie przyspieszenie jest ważne.

Dlatego ja preferuje połączenie małe koła plus szybki silnik.

No cóż, robię tego robota dla własnej satysfakcji a nie do startowania na zawodach 😋

Więc uzyskanie 1 m/s nawet bez mega zrywu będzie dla mnie sukcesem 😃

hahaha. Zrób dragstera a nie LF ;] No z zabraniem się często problemy są. Moje części do 2 projektów leżą już od pół roku i się kurzą. A reszta w głowie :/

• 2 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...