maxbog Napisano Listopad 10, 2010 Udostępnij Napisano Listopad 10, 2010 Miałem do tej pory w swoich zbiorach trochę avrów, więc dawno takowych nie kupowałem. Jakież było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem aktualną cenę ATmegi8 - 4x drożej, niż jakieś pół roku temu! Powstaje więc pytanie: Czy są na rynku mikrokontrolery o podobnych parametrach, jak atmegi, ale w niższej cenie? Co aktualnie najbardziej opłaca się kupować? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
fefe Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 Tańszy zamiennik atmegi 8 to atmega88 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
mog123 Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 nie opłaca się już pakować w AVR'y. ARMy są lepsze pod chyba każdym względem. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matrix Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 nie opłaca się już pakować w AVR'y. ARMy są lepsze pod chyba każdym względem. Ale do ARM'ów trzeba podejścia od jakiej strony? Od C? A co z tymi co programuja w Bascom i uważają że to świetny język? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
riddyk Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 nie opłaca się już pakować w AVR'y. ARMy są lepsze pod chyba każdym względem. Przestańcie aż tak lobbować ARMy, dla jedengo projektu nikt nie przejdzie na ARM, bo straci 3 miesiące zanim nauczy się podstaw pisania programoów i projektowania. ARMy, tak ale.... Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matrix Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 Poza tym ARM'y teraz są może relatywnie tanie, a co będzie jak podzielą los AVR'ów? Wszyscy rzucą się na ARM'y i będą później żałować bo poświęcili masę czasu na coś co i tak poszło z ceną do góry. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 ARM-y mają jedną przewagę nad AVR. Są produkowane przez wielu wytwórców. Więc jeśli np. NXP podwyższy ceny, to wszyscy zaczną używać STM, czy odwrotnie. W przypadku AVR producent ma pełną dowolność w dyktowaniu ceny. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matrix Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 ARM-y mają jedną przewagę nad AVR. Są produkowane przez wielu wytwórców. Więc jeśli np. NXP podwyższy ceny, to wszyscy zaczną używać STM, czy odwrotnie. Tu jest rzeczywiście na plus. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
profesorek_96 Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze. Sprawdź ceny na popularnym serwisie aukcyjnych atmeg8a? Są trochę tańsze od zwykłych i chyba w pełni kompatybilne? Co przeważa nad atmegą88. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
TIMONek Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 Jeżeli szukacie zamiennika dla ATmeg to ciekawą alternatywą jest STM8. Co ważne programator do tych procesorów jest bajecznie tani - kosztuje 35zł A np. STM8S105K6T6C na kamami.pl kosztuje ok 10zł. i z tego co zdążyłem się zorientować otrzymujemy nieporównywalnie więcej w tej cenie niż w przypadku AVR Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 A ja polecam LPC1114 - ma całkiem spore możliwości, niezłą cenę (polecam kamami, tme ma strasznie drogo). Poza tym programator nie jest potrzebny. Do programowania wystarczy konwerter RS232<->UART. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matrix Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 Panowie, a co z językami programowania? To wszystko pewnie w C? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 Niestety C, ew. C++. Ale jeśli będzie zainteresowanie, to ja chętnie zmienię kurs LPC2114 na LPC1114 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
profesorek_96 Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 Ja z swojej strony wtrącę że słyszałem że pice można programować w basisu. Wprawdzie one nie należą do tańszych ale są zbliżone do AVR. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Nawyk Listopad 10, 2010 Udostępnij Listopad 10, 2010 Taka sama dyskusja miała niedawno miejsce. Proszę pisać w tamtym temacie: https://www.forbot.pl/forum/topics19/ceny-avr-vt4361.htm . I na przyszłość szukać przed założeniem tematu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź