Skocz do zawartości

Adapter AVR ISP- zestaw AVT

Pomocna odpowiedź

Radzę Ci jednak popróbować z SinaProg - Bascom miał problemy z programatorami USB (nie wiem jak najnowsze wersje).

Dalej nic. A po drugie to w polu gdzie wybiera się port, po wybraniu STK500v2 moge wybrać tylko USB, nie ma nic więcej. Mówie o SinaProg. Proszę pomóżcie. Wydałem kolejne pieniądze na próbe zaprogramowania i dalej nic.

Dlatego warto sprawdzić też inne wersje STK500. Przecież można to zrobić paroma kliknięciami. Może masz ustawione zasilanie z układu? Patrzyłeś do czego służą i jak są założone zworki na płytce programatora?

Też mam STK500v2 podłączony pod USB i w SinaProg wybieram (uwaga, zaskoczenie).. USB.

Wrzuć to, co SinaProg (a w sumie to AvrDude) wypłuł w prawej części okienka. Ale zanim to, to sprawdź 3x kabelkologię, odpowiednie podłączenie programatora do układu z uC.

Tak Nawyk mam zasilanie z programatora. Jest 4,33V, a że mam wersję L mikrokontrolera to chyba powinno działać. Programator instaluje się jako COM, więc może trzeba w Menedżerze Urządzeń zainstalować go na jakimś USB?

Mój też jest widoczny w menadżerze jako port COM, ale działa przy ustawieniu USB. Myślę, że to nie to ;]

A może wersja SinaProg? Ja mam 1.4.5.8

[ Dodano: 30-11-2010, 19:29 ]

Fest. Teraz wogóle mi programatora nie odczytuje ;(

[ Dodano: 30-11-2010, 19:44 ]

Dobra już mam. A więc wracając do SinaProg. Zmieniłem ustawienie na STK500 PP i wyskakuje takie coś:

Gdy zmienie na inne to pokazuje się to samo, oprócz STK500v2 bo tam wyskakuje Programmer not found.

Pytanie, co właściwie robisz w zakładce "Advanced"? Nie ruszaj tam niczego lepiej... Jeśli zablokujesz sobie procka, to nie dojdziesz czy źle skonfigurowany programator, czy źle podpięty uC...czy jeszcze coś.

Ja mam wersję 1.4.5.10. Te screeny z nierozpoznanym urządzeniem mnie załamały. Jak właściwie do tego doszło?

Spróbuj pobrać i zainstalować najnowsze sterowniki z tej strony:

http://www.obdev.at/products/vusb/avrdoper.html (STK500v2 jest oparte o AVR Doper Project)

Wyświetliło mi się takie coś w SinaProg:

Czy to znaczy, że procesor jest zaprogramowany? Aż nie wierzyłem w to co się pokazało. Potrzebuje tylko potwierdzenia. Tym bardziej się cieszę, że to wy polecaliście SinaProg i zadziałało, chyba 😉

Cześć wszystkim !

Z radością oznajmiam, że udało mi się w końcu zaprogramować mikrokontroler. Co najlepsze bez żadnego kombinowania. Odinstalowałem programator i postępowałem według tego filmiku:

Później tego:

I udało się. Mój pierwszy program polegał na tym, że ustawiałem na poszczególnych końcówkach napięcie bądź jego brak.

Chciałbym wszystkim podziękować, którzy zainteresowali się tym tematem i próbowali mi pomóc 🙂

Dziękuje!!!

napięcie bądź jego brak.

Wyjście jest albo podłączone do napięcia zasilania albo do masy, a nie odcinane w ogóle.

RaV, może być odcięte praktycznie, gdy port ustawiony jest w stan wysokiej impedancji (jako wejście). To tak gwoli ścisłości 🙂 Kod po prostu zmieniałby wartości rejestrów DDRx.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...