Skocz do zawartości

Robot, który zbiera truskawki!

Treker

Pomocna odpowiedź

Roboty wkraczają do przemysłu i rolnictwa coraz szybciej - dziś prezentuję Wam zautomatyzowaną "plantację" truskawek. Japońska organizacja zajmująca się rolnictwem oraz jedzeniem zaprojektowała maszynę, która optycznie rozpoznaje truskawki na krzakach, a następnie zrywa tylko te, które są dojrzałe i gotowe do jedzenia.

Wydaje mi się, że robota należy raczej traktować jako ciekawostką, którą można pokazać na targach niż jako siłę roboczą. Zerwanie jednej truskawki trwa aż 9sec, co przy wydajności przeciętnego człowieka nie prezentuje się zbyt dobrze. Co ciekawe, mimo tak wolnych ruchów jego producenci obliczyli (chyba w tylko jemu znany sposób), że maszyna ta jest o ponad 60% wydajniejsza od człowieka. Maszyna jest teraz testowana na specjalnych "polach" truskawek, szersza produkcja i sprzedaż ma nastąpić za rok. Zachęcam do zapoznania się z poniższym filmem prezentującym możliwości robota - można tam z bliska zaobserwować jego poczynania.

Źródło: www.crunchgear.com

Może i będzie wydajniejsza o 60% od jednej osoby (chociaż 9s na truskawkę, nawet ja szybciej zbieram, a co dopiero zawodowcy), ale jaki koszt? Człowiek kosztuje (wliczajac podatki, ZUSy itd.) bo ja wiem - 10zł/h? Poza tym to chyba tylko w Japonii _takie_ plantacje truskawek 😉

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

I zaraz nie będzie już miał kto nawet zbierać truskawek za granicą. Zastanawia mnie jedno, skoro roboty już w prawie wszystkich dziedzinach zastępują człowieka, to zaraz okaże się, że ludzi jest za dużo i są niepotrzebni (juz nie mówiąc o zarabianiu). Mroczne czasy nas czekają.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.