Skocz do zawartości

Pytanie o ARDUINO MEGA Atmega1280

greggrw

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie 🙂 Mam pytanie do fachowców... Czy wspomniane przeze mnie w temacie

arduino mega:

http://allegro.pl/arduino-mega-atmega1280-orginal-najmocniejszy-i1397516029.html

może pracować samo (samodzielne i zdalne sterowanie serwami) czy muszę do tej płytki jeszcze jakiś układ podłączyć?

Pozdrawiam 🙂

ogólnie rzecz biorąc to tak o ile wszystko będzie zasilane, tylko serwa będą podłączone do tego na kabelkach. Pamietaj aby nie podłączać zasilania serw do stabilizatora z tej płytki jeśli serwa będą obciążone.

• Pomogłeś! 1

Musisz podłączyć zasilanie 🙂 . A tak na serio to arduino to płytka samodzielna nie potrzebuje nic dodatkowo. Ale do zasilania serw musisz dać przetwornicę albo stabilizator. Arduino jak dobrze pamiętam jest w stanie dać tylko 300mA (chodzi mi o wyprowadzone na płytce 5v). Ale ogólnie nie polecam arduina. Jest drogie, szkoda zamknąć tyle kasy np w lampce rgb. Lepiej wytrawić własną płytkę. Największą wadą Arduina jest plątanina przewodów którymi łączysz.

Z tym zasilaniem przecież wiadomo 😋 Ale cieszę się, ze macie poczucie humoru 🙂

Dziękuję za odpowiedzi 🙂

Wracając do spraw technicznych... Faktycznie z tym zasilaniem serw to mógłbym a nawet na pewno bym zawalił bo bym podłączył pod arduino heh...

OldSkull "jeśli serwa będą obciążone"... No tak będą pobierały większy prąd i układ uległby spaleniu jak mniemam. A gdyby zamiast dodatkowego stabilizatora po prostu schłodzić stabilizator z arduino jakimś radiatorem z wiatrakiem? :->

Armir Ja nie chcę żadnej lampki RGB 😋 tylko myślę żeby za niedługo "wszczepić" tę płytkę do mojego ED-2 (dla nie wtajemniczonych - jest tu na forum w dziale nieukończone...)

a siłowniki wrzecionowe zastąpić silnymi serwami...

Pozdrawiam 😃

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

No tak będą pobierały większy prąd i układ uległby spaleniu jak mniemam. A gdyby zamiast dodatkowego stabilizatora po prostu schłodzić stabilizator z arduino jakimś radiatorem z wiatrakiem?

To kwestia maksymalnej prądowej wydajności stabilizatora. Najprawdopodobniej wynosi ona coś w okolicach 500mA (może więcej, nie mam czasu szukać), a jedno serwo potrafi w porywach pobierać nawet do 1A.

Mówisz o mocnych serwach. Stabilizator 1,5A nie wystarczy. Musisz pomierzyć pobór podczas pracy takiego serwa. Ew można użyć 1 stabilizatora na każde serwo. Z gotowych rozwiązań jest taki monitor akumulatora li-po w sklepie w chinach. OldSkull coś o nim pisał. Ma on chyba 15 A. Tylko z tego co wiem ty używasz akumulatorów ołowiowych.

Stabilizatory 5V o największej wydajności na TME mają 5A i kosztują chyba 7-8zł. Po zmostkowaniu 3 można uzyskać 15A, przy niezłym kaloryferze.

Może Cię zainteresuje gotowy moduł I/O, w którym jest możliwość podłączenia zewnętrznego zasilania właśnie do serw. Wprawdzie mam takie tylko pod standardowe Arduino 168/328, ale czy na pewno potrzebujesz ArduinoMega? Moduł znajdziesz tutaj

Bobby, Mega nie jest w 100% kompatybilna z Duemillanove, ale faktycznie rozstaw pinów się zgadza i większość shieldów pasuje. I2C jest w innym miejscu. Moduł, który podałem w linku będzie dział z Megą, ale nie będzie dostępu do I2C właśnie.

Dziękuje wszystkim, że tak aktywnie podeszliście do mojego pytania 🙂

mactro ten moduł I/O ma na wyjściu tylko 3,3 V...

KD93 to wydaje się rozsądne. Starczy po takim jednym na serwo?

Stabilizator napięcia +5V 2A L78S05CV 78S05 7805 / sprzed. mksemics

http://allegro.pl/stabilizator-napiecia-5v-2a-l78s05cv-78s05-7805-i1397862568.html

Armir Żelowych. Ale za niedługo takiego dużego napięcia nie będę potrzebował 😉

Komentarz dodany przez: Nawyk

_allegro

Starczy po takim jednym na serwo?

greggrw, do tej pory nie podałeś informacji ile prądu maksymalnie pobierają Twoje serwa. Chcesz żebyśmy zgadywali? :>

greggrw, no właśnie nie 🙂 Ma wyprowadzone złącze, gdzie można podpiąć sobie zewnętrzne zasilanie serwa. Każdy pin digital sąsiaduje na tym shieldzie z pinami GND i VCC, Umożliwia to łatwe podpięcie czujników i serw, bez plątaniny kabli. Kiedy podepniesz się do złącza servo power, to VCC jest połączone właśnie z tym złączem.

mactro Bardzo ciekawe 🙂

Nawyk Faktycznie jakims cudem nie podałem o jakie serwami chodzi... Robię dziś za dużo rzeczy na raz 😐

Na początek takie może później coś lepszego...

servo klasy standard HexTronik HX12K.

masa – 63g.

wymiary (szer./dł./wys.) - 19,7x40,5x39mm.

prędkość – 0,16sek./4,8V

moment obrotowy – 10kg./4,8V

napięcie robocze – 4,8V/7V

zalecana temp. pracy - -30C/+60C

tryby – metalowe

łożyska – metalowe kulkowe/2szt.

w opisie sprzedawca podaje tylko napięcie bez prądu...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.