Skocz do zawartości

sterowanie portem COM za pomoca PHP

Pomocna odpowiedź

Napisano

witam wszystkich serdecznie. czy ktos z Was potrafi wytlumaczyc na prosty sposob jak moge sterowac portem com z poziomu przegladarki? wystarczy mi polaczenie sie i wyslanie stringa np "1" do mikrokontrolera. z gory wszystkim dziekuje:)

Nie wiem czy to jest w windowsie w ogóle możliwe, a to ze względu na bezpieczeństwo systemu. Komunikacja jest wykonywana za pośrednictwem systemu operacyjnego a nie poprzez bezpośredni dostęp do portu. Bez odpowiedniego softu ani rusz.

Co nie zmienia faktu, że można napisać program, który będzie się komunikował z portem COM i wymieniał dane przez HTTP, mejla itd.

PS:

a jednak:

http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q=PHP+com+port&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest

google nie gryzą. Sprawdzałeś te wyniki wyszukiwania?

Dostęp do takiego portów jest chroniony. Musiał byś napisać np program który odczytuje jieś informacje ze strony i dopiero on wysłyła to na com.

ahh zapomnialem dopisac ze juz wczesniej sprawdzalem to co mi google daje na tacy ale za nic mi to nie chce dzialac ;/ i dlatego prosilem, jesli ktos umie wyjasnic na prosty sposob jak to zrobic zeby ruszylo wyslanie stringa z php. bo napisalem program w c# i ladnie smiga ;]

A musisz mieć to sterowanie z poziomu przeglądarki? Jak nie to bardzo łatwo zrealizować to za pomocą jakiegoś prostego programiku napisanego w Delphi. Komponent INDY jest szczegółowo opisany nawet w naszym ojczystym języku.

Jeśli rzeczywiście powyższe biblioteki nie działają (nie sprawdzałem), to ostatecznie możesz napisać mały program (konsolowy) i uruchamiać go z poziomu PHP.

nie musi byc z przegladarki, tylko php duzo lepiej znam jak c# a potrzebuje to do pracy inzynierskiej. zrobilem juz program w c# ladnie smiga ale jak juz wspomnialem nie znam go tak dobrze i nie rozbuduje tego tak dobrze jak w php ;] dlatego wole przegladarke

napisz bardzo prosty program w C, c++ czy w c#, który będzie wykonywać bardzo proste operacje na porcie w zależności od podanych parametrów w linii poleceń i uruchamiaj ten program funkcją exec() w PHP. W ten sposób całą logikę zamkniesz w PHP, a program w C będzie tylko interfejsem do portu.

np wywołanie w php exec("serial_operation.exe sendbyte COM1 4") uruchamiałoby twój program serial_operation.exe, który wysyłałby na COM1 bajt o wartości 4

a wywołanie exec("serial_operation.exe recvbyte COM1", $out) wpisywałoby do $out bajt odczytany z poru.

Proponowałbym jednak nauczyć się C i napisać całość w C

znam i delphi i jave i cala rodzine C w lepszym i gorszym poziomie jednak postanowilem wszystko napisac w php bo w delphi i C sobie poradzilem i dziala mi to co chcialem. probuje to zrobic w php ale narazie bezowocnie;/

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...