Skocz do zawartości

tabbi

Pomocna odpowiedź

Witam,

chciałbym zaprezentować robota line followera, którego stworzyliśmy razem z kolegą. Nie jest może to "najlepszy robot na świecie" ale chodziło o przyjemne zapoznanie się ze światem mikrokontrolerów, a także w dużej mierze Elektroniki w praktyce.

Przedstawiam Raport, który zawiera zdjecia, opis tworzenia,problemy podczas projektu, kod programu.

Dla tych co chcą zrobić swojego pierwszego robota, myśle że raport troche wyjaśnia z czym trzeba się zmierzyć - bardziej chodziło nam żeby to działało 😋 a nie zwyciężało Turnieje.

Całkowicie open source do dowolnego użytku 😋 Tylko proszę o wyrozumiałość 😋. Gdy lutuje się ponad 4 godziny i okazuje się że trzeba na nowo płytkę robić to już samo za siebie jest karą za grzechy 😋

Komentarz dodany przez: Nawyk

Następnym razem dodawaj przynajmniej jedno zdjęcie jako osobny załącznik, a typ robota wybieraj z listy rozwijanej przy nazwie tematu.

SM_Raport.doc

Untitled.thumb.jpg.9f6af0919950079d468286af485ee659.jpg

• Lubię! 1

Podoba Ci się ten projekt? Zostaw pozytywny komentarz i daj znać autorowi, że zbudował coś fajnego!

Masz uwagi? Napisz kulturalnie co warto zmienić. Doceń pracę autora nad konstrukcją oraz opisem.

Skąd nazwa "G6"? Z piosenki? 😃

Nie myśleliście nad włożeniem akumulatorków AAA? Trochę zmniejszyło by to wagę robota. Moglibyście też przesunąć koła do tyłu trochę i wyrzucić tylną kulę.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Są to niewielkich rozmiarów elementy posiadające w swojej strukturze diodę nadawczą IR (Emitter), foto-rezystor (Detector) oraz płytki odbiciowej (Reflecting medium), co uwidacznia rysunek 3.

Foto-tranzystor?

Przy stosowaniu takiej konfiguracji bardzo łatwo jest połączyć na pewien odstęp czasu elektrody akumulatora poprzez zwarcie odwodu włącznikami S1 i S2 lub zwarcie obwodu włącznikami S3 i S4. Może to doprowadzić do nieodwracalnego uszkodzenia zasilacza. Aby tego uniknąć do obwodu dodaje się diody, które zapewniają bezpieczną ścieżkę powrotu chroniącą tranzystory.

P.S.

Nigdzie nie widzę kwarcu 16MHz, i wydawało mi się że przetwornik ADC w Atmedze8 jest 10-bitowy (przynajmniej pierwsze 4 kanały).

To te diody daje się po to by chronić tranzystory czy źródło zasilania ( elektrody akumulatora czy zasilacz).

Jestem jak najbardziej za ideą realizacji projektów w "realu", a nie wyłącznie teoretycznie jako projekt obliczeniowy czy symulacja. Konstrukcja odbiega nieco od większości, ale to nie ma znaczenia.

Mam tylko kilka uwag co do raportu. Mnóstwo w nim błędów merytorycznych, niedomówień, kolokwializmów. Jeśli to miał być raport dla prowadzącego przedmiot to wypadało by trochę inaczej go napisać.

Mimo to gratuluje. Z autopsji wiem, że nie każdy student, inżynier robotyki wiedział by jak to złożyć w całość, aby działało.

Nigdzie nie widzę kwarcu 16MHz, i wydawało mi się że przetwornik ADC w Atmedze8 jest 10-bitowy (przynajmniej pierwsze 4 kanały).

Nowe kontrolery nie potrzebują kwarcu, mogą pracować na wewnętrznym rezonatorze. Przetwornik jest na każdym kanale 10b, prawdopodobnie masz tą informacje z zielonej książki do bascoma z wydawnictwa BTC, gdzie jest to jakoś tak dziwnie zapisane, ale jest to błąd. Sygnał z każdego kanału jest multipleksowany na ten sam przetwornik, więc każdy z nich jest 10b.

Pawel - nie wczytałeś się dobrze w wątek.

Autor postu w swoim raporcie stwierdza, iż używa 16MHz kwarcu, a nie 16MHz oscylatora wewnętrznego (o ile taki jest, bo według mojej starej noty katalogowej max to 8MHz), więc ja się pytam gdzie on jest na płytce/schemacie.

Co do przetworników ADC, tak się składa, że jestem w posiadaniu wiekowej Atmegi8 i ona niestety ma dwa ostatnie kanały 8bitowe, o czym się niedawno przekonałem.

I przepraszam za odbieganie od głównego wątku - wedle uznania można skasować.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.