Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Ja mój od 2 dni podłączam i odłaczam co chwile. Jednak wszystkie kontrolki(cokolwiek one maja oznaczać) świeca się tak samo jak świeciły kiedy jeszzce udawało mi sie nim cokolwiek zaprogramować. No ale bedę próbował.

[ Dodano: 28-01-2011, 18:52 ]

Przeinstalowałem sterowniki, nadal bez zmiany.

Mógłbyś wrzucić schemat i płytkę? Takie komunikaty pojawiają się również gdy zamienisz MISO z MOSI.

W czasie programowania odłącz to co masz podłączone do złącza JP1. Z czego zasilasz układ w czasie programowania?

• Pomogłeś! 1

Wiem, w czasie programowani odłączam to co mam tam podpięte(napisałem w pierwszym poście). Układ zasilam z programatora, bo w instrukcji pisało: "zasilanie bezpooerednio z portu USB" oraz "zasilany z p³ytki, na której znajduje siê programowany mikrokontroler (styki 2 i 10 – masa, 4 – VCC)", wywnioskowałem z tego, że można i tak i tak.

[ Dodano: 28-01-2011, 19:57 ]

Eureka!!! Podpiołem zasilanie i wygląda na to,że wszystko działa. Dziękuję wszystkim za to, ze mi pomogli a przede wszytkim @Rafi, bez Ciebie bym na to niee wpadł, no ale najciemniej jest pod latarnią.

Pozdrawiam

Podłącz Atmegę8 jak na schemacie, wywal to co podpięte do JP1 i spróbuj wylutować rezystor przy RST - niech sobie wisi w powietrzu, nic mu się nie stanie. Odpal Sina Prog i ustaw jak tutaj:

Działa mi to dla trybu HID, niektóre STK500v2 to mają (odpowiednia zworka - szczegóły w instrukcji).

Podłącz programator, zmierz napięcia między 7 i 8. W takim układzie musi zadziałać, nie ma siły 😉

---

Wygląda na to, że się spóźniłem 😉

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...