Skocz do zawartości

Robot pokonuje schody - w jaki sposób ?

Gość panjapan

Pomocna odpowiedź

Jakie są sposoby pokonywania schodów przez roboty? Chcę zrobić robota którego głównym zdaniem będzie mobilność. Mam kilka silników od wycieraczek/hulajnóg plus dobre baterie, w sumie jest tego sporo sprzętu. Nie wiem jak podejść od strony mechanicznej. Zasypcie mnie pomysłami 🙂

Z jazdą po płaskim sobie poradzę.. 🙂

Gąsienic nie dam rady zrobić, mój robot będzie cieżki okolo 14 kilo, bo mam wszystko w skali rzeczywistej 🙂 po płaskim będą 2 koła na stałe i 1 napędzane-skrętne - a na schody będzie składany mechanizm. Chyba że jest tani dostęp do gąsienic ?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Można z łańcuchów rowerowych. Poza tym widziałem patent, gdzie były chyba 3 osie i robot mógł podnosić i opuszczać skrajne.

masz jakiś rysunek poglądowy ? łańuchy przy schodach - na bank same spadną, chyba że komuś się udało ? ciężar jest nie byle jaki.

Więc zostaje koło Galileusza lub podwozie typu łazik 6 kołowy jak na tych fotkach. Ciekawe które rozwiązanie by się sprawdziło lepiej w terenie ? Bo jak już iść to na csłość - one poradzą sobie z blokiem i zwyłym piętrowym domem. Gąsienice dopojazdu który ma nawet 12kg - to chyba tylko pasek rozrządu, może jakiś tanio dostanę..

gwel.jpeg.d512c4797d8f1ba76eadb7444cb6670a.jpeg

6wel.jpeg.40e2ecb6eda9e92f4ad3902a1355224e.jpeg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.